Νωρίτερα από ό,τι είχε προγραμματιστεί οι Γάλλοι δεν φοράνε μάσκες σε εξωτερικούς χώρους. Παραλλήλα μειώνονται και τα κρούσματα και η χώρα φαίνεται να μπαίνει σε πιο κανονικούς ρυθμούς.«Αναπνέουμε» γράφει στο πρωτοσέλιδό της η Λιμπερασιόν, με τις μάσκες πεταμένες στον αέρα… Μια νέα αίσθηση ελευθερίας στους εξωτερικούς χώρους ξεκινάει από σήμερα στη Γαλλία, δέκα μέρες νωρίτερα από τα προκαθορισμένα.

Την Κυριακή λήγει και η βραδινή απαγόρευση της κυκλοφορίας. Είχε ξεκινήσει από τις 17 Οκτωβρίου κατ’αρχάς σε Παρίσι και μεγάλες πόλεις και εξελίχθηκε σε τρεις φάσεις: στις 9 μμ, μετά στις 6 το απόγευμα και από τα μέσα Μαρτίου στις 11μμ.

Τα στοιχεία που αφορούν στον ιό είναι ενθαρρυντικά και επιτρέπουν κάποιες αλλαγές. Τα κρούσματα έπεσαν κάτω από τα 3.200 ημερησίως και στις μονάδες εντατικής οι νοσηλευόμενοι είναι κάτω των 2000.

Η κυβέρνηση θέλησε να δείξει ρεαλισμό. Είχαν ξεκινήσει άλλωστε οι εξαιρέσεις κυρίως για αθλητικά γεγονότα, όπως με το τένις στο Ρολάν Γκαρός, όπου έλαμψε και ο δικός μας Τσιτσιπάς, ώστε να υπάρξει κοινό στις κερκίδες.

Η επιστροφή στα γνώριμα …

Τη Δευτέρα 21 Ιουνίου, έχουμε τη μεγάλη γιορτή της Μουσικής και αύριο τη «Γιορτή των Γειτόνων» με συγκεντρώσεις στις γειτονιές.

Η χώρα ξαναζεί, και να μην ξεχνάμε ότι την Κυριακή είναι ο πρώτος γύρος των περιφερειακών εκλογών. Ο δεύτερος είναι στις 27 Ιουνίου.

Ετσι πολλοί αναλογίζονται κατά πόσο η απόφαση για τις μάσκες σήμερα, είναι λίγο-πολύ μια πολιτική απόφαση που σηματοδοτεί την επιτυχία της υγειονομικής στρατηγικής που ακολουθήθηκε.

Πάντως από τις 2 Ιουνίου ο Πρόεδρος Μακρόν έχει ξεκινήσει το δικό του Γύρο της Γαλλίας, με επισκέψεις στην επαρχία, για να «πιάσει το σφυγμό της χώρας» όπως εξηγεί το περιβάλλον του. Άκρως χρήσιμο βεβαίως ένα χρόνο πριν τις προεδρικές τον Μάϊο του 2022.

Ολυμπία Τσίπηρα, Παρίσι

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ