Δεκάδες νεκροί και εκατοντάδες τραυματίες είναι ο μέχρι τώρα ο απολογισμός της μεγάλης έκρηξης που συντάραξε σήμερα το πρωί τη διπλωματική συνοικία της αφγανικής πρωτεύουσας, κοντά στη γερμανική πρεσβεία.Η ισχυρή έκρηξη που σημειώθηκε σήμερα το πρωί στη διπλωματική συνοικία της Καμπούλ, λίγο έξω από τη γερμανική πρεσβεία, αφήνει πίσω της σύμφωνα με τις πρώτες επίσημες ανακοινώσεις του αφγανικού υπ. Εσωτερικών τουλάχιστον 80 νεκρούς και πάνω από 350 τραυματίες. Ο αριθμός νεκρών και τραυματιών αναμένεται να αυξηθεί τις επόμενες ώρες.

Η έκρηξη προκλήθηκε από παγιδευμένο όχημα, όπως αναφέρουν διεθνή πρακτορεία, που περνούσε έξω από την γερμανική πρεσβεία. Στην γύρω περιοχή βρίσκονται πολλά κτήρια διπλωματικών αποστολών, με αποτέλεσμα, όπως σημειώνουν οι αφγανικές αρχές, να είναι ακόμη νωρίς για να γίνουν εικασίες ως προς το ποιος ήταν ο ακριβής στόχος της επίθεσης.

Πρώτη αντίδραση από το Βερολίνο

Πρώτες αντιδράσεις έρχονται στο μεταξύ και από το Βερολίνο. Ο Γερμανός υπ. Εξωτερικών Ζίγκμαρ Γκάμπριελ επιβεβαιώνει για την ώρα ότι πράγματι η έκρηξη σημειώθηκε κοντά στην είσοδο της γερμανικής πρεσβείας, ενώ μεταξύ των τραυματιών βρίσκονται και υπάλληλοι της πρεσβείας. Ο Ζ. Γκάμπριελ πρόσθεσε επίσης ότι μέχρι στιγμής νεκρός είναι μόνο ο Αφγανός φύλακας της γερμανικής πρεσβείας.

«Η επίθεση έπληξε απλούς πολίτες και ανθρώπους που εργάζονται στο Αφγανιστάν για ένα καλύτερο μέλλον. Το ότι όλοι αυτοί οι άνθρωποι ήταν στόχος, είναι άθλιο», αναφέρει στην ανακοίνωσή του ο γερμανός υπ. Εξωτερικών.

Στο μεταξύ μέχρι στιγμής καμία οργάνωση δεν έχει αναλάβει την ευθύνη της επίθεσης στην Καμπούλ. Αξίζει να σημειωθεί ότι πολύ κοντά στη γερμανική πρεσβεία βρίσκονται επίσης οι πρεσβείες των ΗΠΑ και της Μ. Βρετανίας, οι οποίες ενδέχεται να ήταν επίσης στόχοι. Και η γαλλική πρεσβεία έχει υποστεί σοβαρά υλικές καταστροφές, όπως ανακοίνωσε από την πλευρά του το γαλλικό υπ. Εξωτερικών.

DW, dpa / Δήμητρα Κυρανούδη

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ