Ο διπλωματικός πόλεμος Γερμανίας-Ρωσίας κλιμακώνεται. Στην κυβερνητική ενημέρωση ανακοινώθηκε ότι η Γερμανία κλείνει 4 εκ των 5 ρωσικών προξενείων απαντώντας στη Μόσχα.«Ως ένα περαιτέρω βήμα κλιμάκωσης» χαρακτήρισε ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπ. Εξωτερικών Κρίστοφ Μπούργκερ στην κυβερνητική ενημέρωση της Τετάρτης την πρόσφατη απόφαση της ρωσικής κυβέρνησης περί μείωσης της γερμανικής εκπροσώπησης στη Ρωσία στα 350 άτομα.

Σύμφωνα με το γερμανικό υπ. Εξωτερικών αναμένεται να «κλείσουν» χωρίς κάποιο χρονοδιάγραμμα ή προοπτική «ανοίγματος» στο προσεχές μέλλον τα γερμανικά προξενεία στις πόλεις Καλίνινγκραντ, Νοβοσιμπίρσκ και Εκατερίνεμπουργκ. Θα συνεχίσουν να λειτουργούν επί ρωσικού εδάφους μόνο η Γερμανική Πρεσβεία στη Μόσχα και το γερμανικό προξενείο στην Αγία Πετρούπολη.

Ταυτόχρονα από τη ρωσική απόφαση πλήττονται και εκατοντάδες εργαζόμενοι στο Ινστιτούτο Γκαίτε αλλά και τη Γερμανική Σχολή της Μόσχας. Η ρωσική απόφαση προέκυψε μετά από γερμανική απόφαση μείωσης της ρωσικής αποστολής στη Γερμανία, έχοντας όμως στο στόχαστρο κατά κύριο λόγο υπαλλήλους των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών που εμφανίζονταν ψευδώς ως διπλωμάτες.

Οι γερμανικές κινήσεις

Το γερμανικό υπ. Εξωτερικών ανακοίνωσε έτσι σήμερα στο κυβερνητικό μπρίφινγκ το κλείσιμο τεσσάρων εκ των πέντε ρωσικών προξενικών αρχών επί γερμανικού εδάφους, απαντώντας με αυτόν τον τρόπο στη μείωση της γερμανικής αποστολής στη Ρωσία.

«Η αδικαιολόγητη ρωσική απόφαση αναγκάζει τη γερμανική κυβέρνηση να προβεί σε σημαντικές περικοπές σε όλους τους τομείς της ρωσικής παρουσίας στη Γερμανία» ανέφερε ο εκπρόσωπος του Γερμανικού υπ. Εξωτερικών, χωρίς να προσδιορίζει ειδικότερα για λόγους ασφαλείας και προστασίας προσωπικών δεδομένων ποια θα είναι τα συγκεκριμένα τέσσερα ρωσικά προξενεία που θα κλείσουν μέχρι το τέλος του έτους.

Ενδιαφέρον έχει επίσης ότι δεν διευκρινίστηκε τι θα γίνει με ρωσικούς πολιτιστικούς φορείς στη Γερμανία όπως το «Ρωσικό Σπίτι« στο Βερολίνο. Μέχρι το τέλος του 2023 θα συνεχίσει να λειτουργεί κανονικά, όπως διευκρίνισε, μόνο η ρωσική πρεσβεία στο Βερολίνο και μια ακόμη προξενική αρχή. Χαρακτήρισε δε «αβάσιμη» την απόφαση της Ρωσίας, ανεξάρτητα μάλιστα από τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Αξίζει να υπενθυμιστεί ότι την άνοιξη του 2022 η Μόσχα είχε διατάξει την απέλαση 40 Γερμανών διπλωματών από τη Μόσχα χαρακτηρίζοντάς τους «ανεπιθύμητους». Προηγουμένως όμως και το Βερολίνο είχε προχωρήσει στην απέλαση 40 Ρώσων δηλωμένων επισήμως διπλωματών, οι οποίοι όμως δρούσαν στην πραγματικότητα ως κατάσκοποι επί γερμανικού εδάφους.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ