Ο υπουργός Υγείας Σπαν ανακοινώνει διαπραγματεύσεις με τη Μόσχα για την αγορά του ρωσικού εμβολίου. Η Βαυαρία έχει ήδη υπογράψει σχετικό προσύμφωνο.Ο υπουργός Υγείας, Γενς Σπαν ανακοίνωσε διμερείς διαπραγματεύσεις της Γερμανίας με τη Ρωσία για την αγορά του εμβολίου Sputnik V. Προϋπόθεση είναι η αδειοδότηση του από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ).

Η γερμανική απόφαση είναι αποτέλεσμα της στάσης της ΕΕ, εξήγησε ο κ. Σπαν το πρωί στη γερμανική ραδιοφωνία (WDR5). Κατά τη χθεσινοβραδινή τηλεδιάσκεψη των υπουργών Υγείας της ΕΕ η Κομισιόν ενημέρωσε ότι δεν σκοπεύει να συνάψει συμφωνία για το Sputnik V, όπως με άλλες παρασκευαστικές εταιρείες. Κατόπιν αυτού ο κ. Σπαν ανακοίνωσε εκ μέρους της γερμανικής κυβέρνησης την πρόθεση για διμερείς διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία. Όπως ακόμη διευκρίνισε, η προμήθεια με το Sputnik V θα είχε νόημα για τους επόμενους δύο με πέντε μήνες, δηλαδή για το διάστημα κατά το οποίο η Γερμανία δεν θα διαθέτει ακόμη αρκετά εμβόλια για όλους τους πολίτες.

Κρατίδια αναλαμβάνουν πρωτοβουλία

Ανεξάρτητα από τις προθέσεις της ομοσπονδιακής κυβέρνησης η Βαυαρία ανακοίνωσε ότι υπέγραψε χθες προσύμφωνο με τη ρωσική κυβέρνηση για την παραγωγή 2,5 εκατομ. δόσεων του Sputnik V από γερμανική επιχείρηση στη βαυαρική πόλη Ιλερτίσεν. Σύμφωνα με τον βαυαρό υπουργό Υγείας, Κλάους Χόλιτσεκ, το ρωσικό εμβόλιο είναι «εξαιρετικά αποτελεσματικό». Την πρωτοβουλία της Βαυαρίας να υπογράψει μονομερώς συμφωνία με τη Ρωσία επέκριναν τόσο η Μόνιμη Επιτροπή Εμβολισμού όσο και σειρά γερμανών πολιτικών.

Ενδεικτική είναι η δήλωση του πρωθυπουργού της Κάτω Σαξονίας, του σοσιαλδημοκράτη Στέφαν Βάιλ. Αναφερόμενος στον βαυαρό πρωθυπουργό, Μάρκους Ζέντερ, επεσήμανε: «Το ό,τι το έκανε ειδικά αυτός ο συνάδελφος, που κατά τα άλλα πάντα απαιτεί με αυστηρό τρόπο ενιαία συμπεριφορά για την αντιμετώπιση της πανδημίας, μιλά από μόνο του.»

Στο μεταξύ έγινε όμως γνωστό ότι και το κρατίδιο Μεκλεμβούργο-Δυτική Πομερανία, που κυβερνάτε από Σοσιαλδημοκράτες και Χριστιανοδημοκράτες, προτίθεται να υπογράψει συμφωνία με τη Ρωσία για το Sputnik V. Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, η κυβέρνηση του κρατιδίου σκοπεύει να προμηθευτεί 1 εκατομ. δόσεις. Στόχος της είναι να ξεκινήσουν οι εμβολιασμοί με το ρωσικό παρασκεύασμα το αργότερο αρχές Ιουνίου. Μολονότι οι πρωτοβουλίες είναι από πολιτικής άποψης συζητήσιμες, τα δύο κρατίδια έχουν κάθε δικαίωμα να χειριστούν αυτόνομα το ζήτημα της αγοράς εμβολίων. Σύμφωνα με το γερμανικό Σύνταγμα αρμόδια σε θέματα υγείας, παιδείας, δημόσιας τάξης είναι πρωτίστως τα κρατίδια.

Παναγιώτης Κουπαράνης, Βερολίνο

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ