Η ΔΡ. ΣΑΡΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ ΜΕ ΤΟΝ ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟ ΤΩΝ ΗΠΑ JOE BIDEN.

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟ ΤΩΝ ΗΠΑ ΤΖΟΖΕΦ ΜΠΑΪΝΤΕΝ

Στις εργασίες του 26ου Συνεδρίου της Παγκόσμιας Συντονιστικής Επιτροπής Κυπριακού Αγώνα (ΠΣΕΚΑ) που διεξήχθησαν στην Ουάσιγκτον στις 25-27 Μαΐου, συμμετείχε η Γραμματέας του ΣΑΕ Δρ. Όλγα Σαραντοπούλου.

Στο συνέδριο, το Κυπριακό ζήτημα κυριάρχησε των ομιλιών και τοποθετήσεων των παρευρισκομένων, ενώ συζητήθηκαν οι ελληνοτουρκικές σχέσεις, το Μακεδονικό ζήτημα, τα ανθρώπινα δικαιώματα κι οι θρησκευτικές ελευθερίες του Οικουμενικού Πατριαρχείου, όπως και η επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης.

Στην ομιλία της η Δρ. Σαραντοπούλου αναφέρθηκε στον αγώνα που καταβάλλουν εδώ και δεκαετίες τα μέλη της ΠΣΕΚΑ στην προώθηση του Κυπριακού ζητήματος στην αμερικανική πολιτική σκηνή και ευχαρίστησε τους εκπροσώπους της οργάνωσης. Απευθυνόμενη δε στον πρόεδρό της κ. Φίλιπ Κρίστοφερ ανέφερε ότι το έργο που έχει επιτευχθεί στις ΗΠΑ και ιδιαίτερα μέσω της Επιτροπής των Ελληνικών Θεμάτων του Κογκρέσου (Hellenic Caucus), είναι σημαντικό και αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση και για τους Έλληνες της Διασποράς στην Ευρώπη, ενώ σημείωσε ότι το ίδιο πρέπει να πράξουν και στην Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Η Γραμματέας του ΣΑΕ τόνισε ότι ακόμη και σήμερα η Κύπρος, μια χώρα ευρωπαϊκή παραμένει χωρισμένη στα δύο, με την παρουσία κατοχικών στρατευμάτων. Και επεσήμανε την κρισιμότητα της συγκυρίας για τις εξελίξεις στο Κυπριακό που απαιτεί συντονισμό και στόχευση, κυρίως εξαιτίας της εκλογής Έρογλου στα κατεχόμενα, αλλά και της επίσκεψης του Τούρκου Πρωθυπουργού Ταγίπ Ερντογάν στην Ελλάδα. Επίσης, των αναφορών στο βιβλίο του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου στο Κυπριακό, όπου λέει ότι «η Τουρκία δίχως το Αιγαίο και την Κύπρο δεν μπορεί να κάνει πολιτική».

Η Γραμματέας του ΣΑΕ υπογράμμισε ότι πολλά πρέπει να γίνουν ακόμη με τον συντονισμό των προσπαθειών μεταξύ της ΠΣΕΚΑ – ΠΟΜΑΚ αλλά και του ΣΑΕ, το οποίο όπως είπε, πρέπει να έχει σημαντικό ρόλο και ευθύνη στις όποιες εξελίξεις. «Κυρίως όμως πρέπει να αντιμετωπίζουμε το Κυπριακό ζήτημα με ομοψυχία και ενότητα, ως προτεραιότητα που αφορά τον Απανταχού Ελληνισμό» είπε.

Η Δρ. Σαραντοπούλου ανέφερε ότι αποτελεί χρέος και σημαντικό στόχο η συμβολή του ΣΑΕ, όπως την περίοδο της προεδρίας του κ. Α. Άθενς, όταν οι ΠΣΕΚΑ – ΣΑΕ αποτελούσαν ουσιαστικά δύο σώματα με μια φωνή.

«Πρέπει να αγωνιστούμε για την επίλυση του Κυπριακού, την στήριξη του Οικουμενικού Πατριαρχείου και την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, της Μακεδονίας μας, την διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας του Ποντιακού και Μικρασιατικού Ελληνισμού, τα δικαιώματα των ανθρώπων μας στην Β. Ήπειρο, την Κωνσταντινούπολη, την Ίμβρο και την Τένεδο» κατέληξε στην ομιλία της.

Η Δρ. Σαραντοπούλου συμμετείχε στην συνάντηση των εκπροσώπων της ΠΣΕΚΑ με τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Τζόζεφ Μπαϊντεν στο Στέϊτ Ντιπάρντμεντ.

Στο πλαίσιο των εργασιών του συνεδρίου η Δρ. Σαραντοπούλου είχε ιδιαίτερη συνομιλία με ελληνο-αμερικανούς και αμερικανούς εκπροσώπους του Κογκρέσου και της πολιτικής ηγεσίας.

Στις εργασίες του συνεδρίου συμμετείχαν ο πρέσβης της Κύπρου στις ΗΠΑ κ. Ανδρέας Κακουρής, ο πρέσβης της Ελλάδας στις ΗΠΑ κ. Βασίλειος Κασκαρέλης, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος της Κύπρου κ. Στέφανος Στεφάνου, ο κ.Ανδρέας Αθενς Πρόεδρος του UHAC και Επίτιμος Πρόεδρος ΣΑΕ, ο κ.Θεόδωρος Σπυρόπουλος Συντονιστής ΣΑΕ ΗΠΑ, ο κ.Πανίκος Παπανικολάου Πρόεδρος της Κυπριακης Ομοσπονδίας στις ΗΠΑ καθώς και οι δήμαρχοι των κατεχομένων δήμων Αμμοχώστου Αλέξης Γαλανός και Λευκονοίκου Μιχάλης Πήλικος. Επίσης, εκπρόσωποι των οργανώσεων για τους αγνοούμενους, εκπρόσωποι ομογενειακών οργανώσεων, πολιτειακοί βουλευτές και γερουσιαστές, εκπρόσωποι της αμερικανικής πολιτείας κ.α.

Η ΔΡ. ΣΑΡΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ ΜΕ ΤΟΝ ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟ ΤΩΝ ΗΠΑ JOE BIDEN.
Η ΔΡ. ΣΑΡΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ ΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΟΑΜΕΡΙΚΑΝΗ ΓΕΡΟΥΣΙΑΣΤΗ ΟΛΥΜΠΙΑ ΣΝΟΟΥ.
Η ΔΡ. ΣΑΡΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ ΜΕ ΤΟΝ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΤΗΣ ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ Κ. ΣΤΕΦΑΝΟ ΣΤΕΦΑΝΟΥ.

Η ΔΡ. ΣΑΡΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ ΜΕ ΤΟΝ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΠΑΤΡΙΚ ΚΕΝΕΝΤΙ.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ