Με μία επιβλητική νίκη 6-0 απέναντι στην Αρμενία η Γερμανία ξορκίζει δαίμονες του παρελθόντος και περνάει στην κορυφή του ομίλου της για τα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου.Ένα ξέσπασμα στο πρώτο ημίχρονο ήταν αρκετό για να δώσει στους Γερμανούς προβάδισμα με 4-0 στην Mercedes-Benz-Arena της Στουτγάρδης. Πρωταγωνιστές της βραδιάς ήταν ο Σερζ Γκνάμπρι και ο Λιρόι Σανέ της Μπάγερν Μονάχου, που έκαναν ό,τι ήθελαν στα άκρα της επίθεσης, ανοίγοντας χώρους στην άμυνα των Αρμενίων. Το ρόδι έσπασε ο ίδιος ο Γκνάμπρι με δύο υπέροχα γκολ στο έκτο και στο δέκατο πέμπτο λεπτό αντίστοιχα. Ακολούθησαν οι Ρόις, Βέρνερ, Χόφμαν και Αντεγιέμι, ενώ η «Νατσιονάλμανσαφτ» είχε και δύο δοκάρια.

Το παρών στη Στουτγάρδη έδωσαν και 18.000 θεατές. Λίγοι σε σχέση με τη χωρητικότητα του γηπέδου, αλλά πολλοί, αν θυμηθούμε τα άχαρα παιχνίδια μπροστά σε άδειες εξέδρες λόγω πανδημίας. Ευδιάθετος ο νέος προπονητής της Εθνικής Γερμανίας, Χάνσι Φλικ, δήλωσε μετά το παιχνίδι: «Πάντα είχα καλές αναμνήσεις από τη Στουτγάρδη και την ατμόσφαιρα που επικρατεί εδώ, αλλά νομίζω ότι σήμερα συμβάλαμε κι εμείς στην καλή ατμόσφαιρα. Χαίρομαι που οι θεατές επέστρεψαν στο γήπεδο, ήταν μια πολύ ωραία βραδιά». Με τη νίκη αυτή η Γερμανία περνάει στην πρώτη θέση του δέκατου ομίλου για τα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Ακολουθεί ένας δύσκολος αγώνας απέναντι στην πάντα αξιόμαχη Ισλανδία.

Περασμένο, ξεχασμένο το …Λιχτενστάιν

Ήταν το δεύτερο παιχνίδι του Χάνσι Φλικ στον πάγκο της Εθνικής Γερμανίας. H πρεμιέρα είχε γίνει την Πέμπτη με εκτός έδρας νίκη 2-0 απέναντι στο Λιχτενστάιν, σε μία μάλλον σουρεαλιστική βραδιά. Με το σφύριγμα της λήξης οι παίκτες του Λιχτενστάιν άρχισαν να πανηγυρίζουν για την …ήττα τους με μόνο δύο γκολ διαφορά, αργότερα δήλωσαν ότι το γιόρτασαν με μπύρες και λουκάνικα, σαν να είχαν κερδίσει. Αντιθέτως, οι νικητές Γερμανοί πήραν κατηφείς τον δρόμο για τα αποδυτήρια, ενώ το ίδιο βράδυ οι λαϊκές εφημερίδες και διάφοροι παλαίμαχοι αναλυτές άρχισαν τα …λαϊκά δικαστήρια. «Ποδόσφαιρο τρόμου» έβλεπε η εφημερίδα Express. «Αποτυχημένη πρεμιέρα» ήταν ένα από τα πιο επιεική σχόλια.

Μετά την επιβλητική εμφάνιση απέναντι στην Αρμενία ο Λέον Γκορέτσκα, επίσης ένας από τους πρωταγωνιστές του αγώνα, δήλωσε ότι «αυτό το παιχνίδι που είδαμε σήμερα, θέλαμε να το δείξουμε και με το Λιχτενστάιν. Σήμερα παίξαμε καλά, είχαμε και ωραία ατμόσφαιρα στο γήπεδο. Νομίζω ότι μπορούμε να συνεχίσουμε έτσι». Βέβαια, δεν έχει νόημα να φιλοδωρεί κανείς με δέκα γκολ μία ομάδα σαν το Λιχτενστάιν. Στην πραγματικότητα αυτό που ενόχλησε τους Γερμανούς φιλάθλους δεν ήταν η μέτρια εμφάνιση στο Λιχτενστάιν, ήταν ο φόβος ότι η «Νατσιονάλμανσαφτ» δεν έχει ακόμη ξεπεράσει τα «φαντάσματα» του παρελθόντος, τον οδυνηρό αποκλεισμό στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Ρωσίας με ήττες από το Μεξικό και τη Νότια Κορέα ή ακόμη και την πρόσφατη εντός έδρας ήττα από τη Βόρεια Μακεδονία.

«Έτσι να συνεχίσουμε…»

Από αυτή την άποψη το ξέσπασμα απέναντι στην Αρμενία ήταν μια καθησυχαστική υπόσχεση ότι όλα θα βελτιωθούν σιγά σιγά και η Εθνική Γερμανίας θα είναι έτοιμη στην ώρα της για τα …δύσκολα. Αυτό επισημαίνει μετά το ματς και ο Τίμο Βέρνερ, ένας ακόμη από τους «πιτσιρικάδες» που καθιερώνει στην Εθνική ο Χάνσι Φλικ: «Έτσι θέλουμε να συνεχίσουμε, αυτό είναι το σχέδιο» λέει ο 25χρονος επιθετικός της Τσέλσι. «Να βελτιωθούμε ακόμη περισσότερο και βέβαια να προσαρμοζόμαστε σε κάθε αντίπαλο ξεχωριστά…»

Γιάννης Παπαδημητρίου (DPA, Kicker)

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ