Η έξοδος της Ελλάδας από την ενισχυμένη δημοσιονομική εποπτεία τον Αύγουστο θα οδηγήσει σε σημαντική ελάφρυνση του χρέους κατά 748 εκατομμύρια ευρώ.Την έξοδο της Ελλάδας από την ενισχυμένη δημοσιονομική εποπτεία τον Αύγουστο προανήγγειλε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με αφορμή την έγκριση της 14ης έκθεσης προόδου, εξέλιξη που θα οδηγήσει και στην ελάφρυνση του ελληνικού χρέους κατά 748 εκατομμύρια ευρώ.

Όπως επισήμανε ο αρμόδιος επίτροπος Πάολο Τζεντιλόνι, η ενισχυμένη δημοσιονομική εποπτεία της χώρας, ολοκληρώνεται με επιτυχία τον Αύγουστο και η ελληνική οικονομία θα παρακολουθείται πλέον όπως οι οικονομίες των άλλων πρώην μνημονιακών χωρών, δηλαδή της Κύπρου, της Πορτογαλίας και της Ιρλανδίας.

Η 14η έκθεση που εγκρίθηκε καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η Ελλάδα έχει λάβει τα αναγκαία μέτρα για την επίτευξη των συμφωνηθέντων δεσμεύσεων παρά τις δύσκολες συνθήκες που προκλήθηκαν από τις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας, καθώς και από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Χαλαρή δημοσιονομική πολιτική και το 2023

Τα θεσμικά όργανα της ΕΕ χαιρετίζουν τη στενή και εποικοδομητική δέσμευση σε όλους τους τομείς και ενθαρρύνουν τις ελληνικές αρχές να συνεχίσουν να διατηρήσουν τη δυναμική, ιδίως όσον αφορά τις μεταρρυθμίσεις στον τομέα των πολιτικών του χρηματοπιστωτικού τομέα, της πρωτοβάθμιας υγειονομικής περίθαλψης, του κτηματολογίου, της κωδικοποίησης της εργασίας και της επίτευξη των συμφωνηθέντων στόχων για την εκκαθάριση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου.

Μετά τη σημερινή θετική εξέλιξη το Eurogroup αναμένεται να εγκρίνει τον Ιούνιο την ελάφρυνση του ελληνικού δημόσιου χρέους κατά 748 εκατομμύρια ευρώ.

Παράλληλα η Κομισιόν λαμβάνοντας υπόψη τις επιπτώσεις της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανίας και τους κινδύνους για τη ευρωπαϊκή οικονομία αποφάσισε να διατηρήσει τη χαλαρή δημοσιονομική πολιτική και το 2023 συνιστώντας ωστόσο στις χώρες με πολύ υψηλό χρέος να είναι ιδιαίτερα προσεκτικές στη διαχείριση των δημόσιων δαπανών.

Ειδικότερα, οι δημόσιες δαπάνες των χωρών με πολύ υψηλό χρέος, δεν θα πρέπει να ξεπερνούν σε ποσοστό το ύψος της μεσοπρόθεσμης προβλεπόμενης αύξησης του ΑΕΠ.

Nίκος Μπέλλος, Βρυξέλλες

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ