Στρασβούργο, 15 Φεβρουαρίου 2011. Δημοσιεύθηκε πριν λίγες ημέρες από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή η ετήσια έκθεση με τις επιδόσεις Καινοτομίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το 2010 (Innovation Union Scoreboard 2010). Η έκθεση περιλαμβάνει 25 δείκτες σχετικά µε την έρευνα και την καινοτομία που μετρούν τον ανθρώπινο παράγοντα και το διανοητικό κεφάλαιο, τις καινοτομικές δραστηριότητες και την μετατροπή της καινοτομίας σε οικονομικό και ανταγωνιστικό πλεονέκτημα.

Σύμφωνα με την έκθεση, «μέσα στην ΕΕ τις πιο εντυπωσιακές επιδόσεις επιτυγχάνει η Σουηδία, ακολουθούμενη από τη Δανία, τη Φινλανδία και τη Γερμανία. Η επόμενη ομάδα είναι η Βρετανία, το Βέλγιο, η Αυστρία, η Ιρλανδία, το Λουξεμβούργο, η Γαλλία, η Κύπρος, η Σλοβενία και η Εσθονία, µε αυτή τη σειρά». Ωστόσο, ενώ οι εξελίξεις στον τομέα της καινοτομίας στα περισσότερα κράτη µέλη της ΕΕ είναι ελπιδοφόρες, παρά την οικονομική κρίση, η πρόοδος δεν είναι αρκετά γρήγορη.

Η Ελλάδα κατατάσσεται στις χώρες µε μέτριες επιδόσεις στον τομέα της καινοτομίας, χαμηλότερες από τον µέσο όρο της ΕΕ των 27, μαζί με χώρες όπως η Τσεχία, η Ουγγαρία, η Ιταλία, η Μάλτα, η Πολωνία, η Πορτογαλία και η Ισπανία. Επίσης, η Ελλάδα εμφανίζει μη ικανοποιητικό ρυθμό ανάπτυξης της καινοτομίας (4,7%), μικρότερο από χώρες όπως η Πορτογαλία (8,3%), η Βουλγαρία (6,1%) και η Ρουμανία (5,2%), κάτι που καθιστά ακόμη δυσκολότερη τη σύγκλιση με τον μέσο όρο της ΕΕ.

Ενδεικτικά, η χώρα μας εμφανίζει την χειρότερη επίδοση στην ΕΕ στις εταιρικές επενδύσεις σε έρευνα και καινοτομία, την τρίτη χειρότερη επίδοση στην αξιοποίηση του διανοητικού κεφαλαίου (πατέντες και εταιρικά σήματα) και την πέμπτη χειρότερη επίδοση στην ΕΕ στην χρηματοδότηση και υποστήριξη της Έρευνας και της Καινοτομίας. Ο μόνος δείκτης στον οποίο η Ελλάδα εμφανίζει επιδόσεις άνω του μέσου όρου της ΕΕ είναι στις καινοτόμες μικρομεσαίες επιχειρήσεις, όπου μάλιστα καταλαμβάνει την έκτη θέση.

Όσον αφορά την σύγκριση της ΕΕ με τους παγκόσμιους ανταγωνιστές της στον τομέα της καινοτομίας, σύμφωνα με την έκθεση «η ΕΕ δεν κάλυψε το χάσμα που τη χωρίζει από τους κύριους διεθνείς ανταγωνιστές της, τις ΗΠΑ και την Ιαπωνία. Παρόλο που η ΕΕ διατηρεί ακόμη σαφές προβάδισμα έναντι των αναδυόμενων οικονομιών της Ινδίας και της Ρωσίας, η Βραζιλία σημειώνει σταθερή πρόοδο και η Κίνα καλύπτει τη διαφορά µε μεγάλη ταχύτητα».

Σχολιάζοντας το περιεχόμενο της έκθεσης καινοτομίας 2010, ο Ευρωβουλευτής της ΝΔ και μέλος της Επιτροπής Βιομηχανίας, Έρευνας και Ενέργειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Καθηγητής Ιωάννης Α. Τσουκαλάς, δήλωσε: «τα αποτελέσματα της φετινής έκθεσης της ΕΕ για την καινοτομία δείχνουν ότι η Ελλάδα χάνει το στοίχημα της έρευνας και της καινοτομίας και απομακρύνεται όλο και περισσότερο από τις χώρες που συστηματικά επενδύουν στην οικονομία της γνώσης. Η Ελλάδα υστερεί συστηματικά στους περισσότερους δείκτες, ενώ αδυνατεί να αξιοποιήσει τα όποια συγκριτικά της πλεονεκτήματα.

Είναι καιρός να συνειδητοποιήσουν όλοι ότι η ελληνική οικονομία δεν μπορεί να σωθεί με το κλείσιμο των ερευνητικών κέντρων της χώρας και η ελληνική ανταγωνιστικότητα της δεν μπορεί να αυξηθεί μέσα από την ισοπέδωση των μισθών. Η συστηματική επένδυση στο «Τρίγωνο της Γνώσης» (Εκπαίδευση – Έρευνα – Καινοτομία) αποτελεί μονόδρομο για την ανάταξη της οικονομίας και της κοινωνίας μας. Δυστυχώς η Κυβέρνηση ακολουθεί το δρόμο της συστηματικής ισοπέδωσης κάθε παραγωγικής δύναμης του τόπου. Δεν νοείται καινοτομία με ακέφαλη Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας, απαρχαιωμένο νομικό και θεσμικό πλαίσιο για την έρευνα και ερευνητικά κέντρα που αδυνατούν να πληρώσουν τους λογαριασμούς θέρμανσης, την ίδια ώρα που πανίσχυροι υφυπουργοί, για λόγους που μόνο αυτοί γνωρίζουν, κρατούν κλειδωμένα στο συρτάρι τους ευρωπαϊκά ερευνητικά κονδύλια εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ».

Το πλήρες περιεχόμενο της έκθεσης διατίθεται στη διεύθυνση: http://ec.europa.eu/enterprise/policies/innovation/facts-figures-analysis/index_en.htm.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ