Έσσλινγκεν: Γράφει ο Γιάννης Δελόγλου.

Προεξάρχοντος του Σεβασμιοτάτου  Μητροπολίτη Βεροίας ,Ναούσης και Καμπανίας κ.κ Παντελεήμονα  των αρχιμανδριτών Νικοδήμου Τότκα της ενορίας Αγίου Δημητρίου Άαχεν και Τίτου Γιαννούλη της ενορίας Κοιμήσεως της Θεοτόκου Λάουφ,των πρωτοπρεσβύτερων ,Βασιλείου Μελεκίδη της ενορίας Πέτρου και Παύλου Στουττγάρδης ,Ζαχαρία Μπατζακάκη της ενορίας Αναλήψεως του Κυρίου Στουττγάρδης , Χρήστου Νούλα της ενορίας Μεθοδίου και Κυρίλλου Κίρχαϊμ-Τεκ ,Γεωργίου Παπασαλούρου της ενορίας Αγίου Γεωργίου Βιζμπαντεν ,Δρ. Γεωργίου Μπατσιούδη της ενορίας Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού Μαννχαϊμ ,των πρεσβυτέρων ,Αναστασίου Ζερτελίδη της ενορίας Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης Βαϊμπλινγκεν, Λάζαρου Καγκελίδη της ενορίας Αναστάσεως του Κυρίου Ζίντελφίνγκεν,Βασιλείου  Παπαγεωργίου της ενορίας Παύλου και Πέτρου Στουττγάρδης του ιερομονάχου Γερασίμου και του ιεροδιακόνου Προδρόμου έγινε την Τετάρτη 6 Ιουνίου πανηγυρικός αρχιερατικός εσπερινός και υποδοχή των λειψάνων του Αγίου Δημητρίου και την επόμενη ημέρα 7 Ιουνίου πανηγυρική αρχιερατική θεία λειτουργία μετ’ αρτοκλασίας και λιτανεία της θαυματουργού εικόνας της Παναγίας Σουμελά και των Ιερών λειψάνων του Αγίου Δημητρίου ,στον Ιερό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Έσσλινγκεν,ένα πανορθόδοξο κόσμημα στην καρδιά της κεντρικής Ευρώπης του οποίου Ιερατικός Προϊστάμενος είναι ο πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού θρόνου π. Μιχαήλ Νεονάκης ,ο και τελετάρχης των εκδηλώσεων του διημέρου . Κοντά σε όλους τους κληρικούς που κρατούν την Ορθοδοξία ως λίκνο του Ελληνικού Πολιτισμού στο κέντρο της Ευρώπης ,εκεί όπου τα κέντρα των αποφάσεων ρυθμίζουν τις τύχες της Ενωμένης Ευρώπης ο Ελληνισμός ανοίγει νέους δρόμους ανάπτυξης και προόδου οικοδομώντας την Ελλάδα της Διασποράς. Μέσα σε αυτό το Ελληνορθόδοξο πνεύμα κινούνται Έλληνες που πέτυχαν περισσότερα από αυτά που υπολόγισαν ,άνοιξαν τα φτερά τους σε ελεύθερα επαγγέλματα και ξεχώρισαν στον επαγγελματικό στίβο . Στηρίχτηκαν από το σύνολο των Ελλήνων και στηρίζουν τον Ελληνισμό σε όλους τους τομείς . Διακρίθηκαν και διακρίνονται ως ευεργέτες –χορηγοί τόσο στην εκκλησία όσο σε συλλόγους και φιλανθρωπικές οργανώσεις. Ο πολυσχιδής επιχειρηματίας και ευεργέτης κ. Αμανάτης Ταγκαλίδης ,ένας από τους εκλεκτούς παράγοντες της Ελληνικής παροικίας στη Γερμανία είναι από εκείνους που βρίσκεται στο πλευρό του ακούραστου και δραστήριου πρωτοπρεσβύτερου π.Μιχαήλ Νεονάκη μηχανοδηγού μιας ατέλειωτης σειράς θαυμάσιων έργων που κοσμούν την Ορθοδοξία και τιμούν τον Ελληνισμό της Γερμανίας.Κοντά σε όλη αυτή τη μεγαλοπρεπή εκκλησία που έγινε πλέον ο χώρος κατάνυξης για τους  Ορθοδόξους είναι όλος ο Ελληνισμός που με το υστέρημά του στηρίζει τις εργασίες προόδου αλλά και επιχειρηματίες όπως o Αθανάσιος Κελεμίδης , Λεωνίδας Παγώνης κ.ά..Είναι όμως μια Διακονία από εθελοντές για όλες τις δουλειές που συμπληρώνει ο ένας τον άλλο και όλοι μαζί το αποτελεσματικό σύνολο. Γυναίκες  και άνδρες , εκπρόσωποι διαφόρων συλλόγων της περιοχής ,ενορίτες κάθε ηλικίας είναι το» «επιτελείο» της επιτυχίας όλων των προσπαθειών.

Στις εκδηλώσεις που λάμπρυναν για μια ακόμα φορά την όμορφη πόλη του Έσσλινγκεν ήταν μεταξύ του κοινού ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδος στη Στουττγάρδη κ. Παναγιώτης Πάρτσος, ο Πρόεδρος και ο Αντιπρόεδρος του Σωματείου Παναγία Σουμελά κ.κ.Γιώργος Τανιμανίδης και Κωνσταντίνος Ιωακειμίδης εκπροσωπώντας το Ιστορικό Σωματείο στην εκκλησιαστική παραδοσιακή πανήγυρη της Παναγίας  Σουμελά, μοναδικό αντίγραφο της ιστορικής εικόνας που βρίσκεται στο ομώνυμο ναϊδριο του κυρίως Ιερού Ναού του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου ,ενώ στον αύλειο χώρο βρίσκεται το μοναδικό μνημείο για την Γενοκτονία των Ποντίων , έργο που πραγματοποιήθηκε ύστερα από επίπονες προσπάθειες των κ.κ. Κωνσταντίνου Σιδηρόπουλου , Βασιλείου Γιώρογλου και Παναγιώτη Ερμείδη.Εκεί κατά τη διάρκεια της λιτανείας της θαυματουργού εικόνας της Παναγίας Σουμελά και των Ιερών Λειψάνων του Αγίου Δημητρίου του Μυροβλύτη , εψάλλει επιμνημόσυνος δέησης υπό του ιερού κλήρου προεξάρχοντος του Αγίου Βεροίας , Ναούσης και Καμπανίας για τα 353.000,θύματα της Γενοκτονίας των Ποντίων από τους Τούρκους .

Μετά την Θεία λειτουργία ακολούθησαν πανηγυρικές εκδηλώσεις παρουσία εκατοντάδων πιστών όπου πήραν μέρος χορευτικά συγκροτήματα Ποντιακών Σωματείων , Σχολικών τμημάτων και του Θρακικού Ομίλου .

Ο Πρόεδρος του Σωματείου Παναγία Σουμελά κ. Γιώργος Τανιμανίδης ενεχείρησε βιβλία του Σωματείου για τις βιβλιοθήκες ,στον πρωτοπρεσβύτερο π.Μιχαήλ Νεονάκη και σε εκπροσώπους Ποντιακών Σωματείων .

Στον κατάμεστο από προσκυνητές Ιερό Ναό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου ο οικοδεσπότης πρωτοπρεσβύτερος π. Μιχαήλ Νεονάκης καλωσορίζοντας τους πιστούς και τους επισκέπτες τόνισε:

Με πολλή χαρά και πνευματική κατάνυξη,Σεβασμιότατε άγιε Δέσποτα,Μητροπολίτα Βέροιας, Ναούσης και Καμπάνιας κ. Παντελεήμονα,Σεβαστοί Πατέρες,αξιότιμε κ,Πρόεδρε του Σωματείου “ΠΑΝΑΓΙΑ ΣΟΥΜΕΛΑ” θεσσαλονίκης και αγαπητοί εν Χριστώ αδελφοί,υποδεχόμαστε σήμερα στην Ενορία μας,το μεγάλο Άγιο,τον πνευματικό πατέρα και δάσκαλο,το μάρτυρα και μυροβλυτίί,’ τον ακοίμητο προστάτη και φρουρό,της όμορφης νύμφης του Θερμαϊκού της θεσσαλονίκης,της οποίας επιφανής γόνος και ένδοξος αριστοκράτης υπήρξε.

0 Στρατηλάτης άγιος Δημήτριος,από τις πλέον δημοφιλείς μορφές του αγιολογίου της Εκ­κλησίας του Χρίστου του αληθινού θεοΰ μας,συγκινεί και ηλεκτρίζει κάθε χριστιανική ψυ­χή. Πολλοί είναι οι φωτισμένοι και αξιόλογοι Συγγραφείς,εκκλησιαστικοί ποιητές,υμνογρά­φοι και μελωδοί,που συνέταξαν πάμπολλους ύμνους για να ψάλλουν και να εγκωμιάσουν το βίο, το μαρτύριο και τα αναρίθμητα θαύματα του αγίου Ανδρός.

Ενδεικτικά αναφέρομε μερικούς απ’αυτούς για να φανεί το ύψος της αγιότητας,το μέγεθος της προσωπικότητας,της προσφοράς και της παρρησίας στο θρόνο του θεοό,εξ’αιτίας των πολλών θαυμάτων του Αγίου. Αυτοκράτορας Λέων ο σοφός,Ευστάθιος θεσσαλονίκης,Θεοφάνης ο Κεραμεύς,Γρηγόριος ο Παλαμάς, Ιωάννης ο Σταυράκιος,Πλωτίνος και Ισίδωρος θεσσαλονίκης, Γεώργιος Ακροπολίτης,Κωνσταντίνος Αρμενόπουλος,Δημήτριος Χρυσολωράς,Νικόλαος Καβάσιλας, Γώργιος Κεδρηνός,Φιλόθεος Κωνσταντινουπόλεως και άλλοι πολλοί.

Οι αγιολογικές πηγές ανάγουν τη γέννηση του Δημητρίου στο έτος 280 μ.Χ. στην ένδοξη και λαμπρή πόλη της θεσσαλονίκης,από γονείς,που ήταν επίσημοι και οι ρίζες τους κρατού­σαν από τους αρχαίους Μακεδόνες.

Από την παιδική του ηλικία,διακρίθηκε στις επιδόσεις.”Ηταν ευφυής και εργατικός και με τη στήρηξη των γονέων του,πέτυχε να γίνει κάτοχος όχι μόνο της κοσμικής αλλά και της θείας γνώσης. Καθώς δε μεγάλωνε,”προέκοπτε σοφία και ηλικία και χάριτι”(Λουκ. 2,52) και γινόταν “Χαρίεις την μορφήν,ψυχήν δε χαριέστερος’ήδΰς το φθέγμα,τον τρόπον ήδότερος’γλυκύς τον λόγον,το ήθος δε γλυκύτερος”

0 πνευματικός αγώνας του Δημητρίου,η πίστη του προς τον Χριστό,η γνώση της θείας Αλήθειας,που τον ελευθέρωσε και τον ανέδειξε Σταυραετό,τον ανέβασε σε Οψη αγιότητας και ο στόχος του,να βοηθήσει και άλλες ψυχές προς τη σωτηρία,τα παιδιά,τους εφήβους,τους μεσήλικες και γέροντες της εποχής του,μαρτυρούν και φανερώνουν την εξέχουσα εκκλησια­στική φυσιογνωμία του. Η ρώμη του σώματος και της ψυχής του Δημητρίου,αντάμωσαν την υπόσταση του και ευδοκίμησαν και έδωσαν αγλαόκαρπους,στολίστηκε με αρετές και έδωσε ομολογία πίστης στο Χριστό τον αληθινό θεό μας. Δεν τον συνεκίνησαν τα κοσμικά και γήίνα,οι πρωτοκαθεδρίες και τα μεγαλεία,τα ουράνια επ ιζητούσε,τη δόξα του θεού και τη σωτηρία του. Το μαρτύριο του,τα αποκαλύπτει όλα.

Με δέος και θαυμασμό,Σεβασμ ιότατε άγιε Βεροίας,ιστάμενοι μπροστά στα Ιερά Λείψανα, εκζητοΰμε από τον Άγιο Δημήτριο,να μας ευλογήσει,να μας ενισχύσει στην πίστη,να μεσι-τεύσει στο θρόνο του Κυρίου μας για την υγεία του σώματος μας και για τη σωτηρία της ψυχής μας.

Καυχόμαστε λοιπόν σήμερα εν Κυρίω,και συγχαίρομε πνευματικά και πανηγυρίζομε ευφρό­συνα και ευχαριστούμε εγκάρδια για τη τιμή και την ευλογία,που μας κάνει ο μεγάλος Άγιος της Εκκλησίας του Χριστού μας.

Ευγνώμονα και ευλαβώς,καλωσορίζομε το Μυροβλΰτη και θαυματουργό,το μεγαλομάρτυρα και αθλοφόρο άγιο Δημήτριο το θεσσαλονικέα στην Ενορία μας σήμερα,στην περιοχή μας, στην Ιερή Μητρόπολη μας στην ευλογημένη και φιλόξενη αυτή χώρα της Γερμανίας.

“Μέγαν ευρατο εν τοις κινδύνοις,σε υπέρμαχον η οικουμένη,αθλοφόρε τα έθνη τροπούμενον”..

“Δεύτε ανυμνήσωμεν Πιστοί τον ένθεον Μάρτυρα Χρίστου,,.

“Δεύτε ασπασόμεθα αδελφοί,τα Ιερά Λείψανα Δημητρίου του Μυροβλύτη και θαυματουργού.,.

Ευγνώμονες ευχαριστίες και προς Εοάς Σεβασμιότατε άγιε Μητροπολίτα Βεροίας,Ναοΰοης και Καμπάνιας κ. Παντελεήμονα,που υποβληθήκατε σε κόπους,να συνοδέψετε τα Ιερά Λείψανα του Αγίου και να έλθετε στην Ενορία μας και να μας λαμπρύνετε με την παρουσία Σας τις πανηγυρικές μας εκδήλωσε ι ς,που διοργανώνονται προς τιμή της Μάνας του κόσμου όλου,της Υπεραγίας Θεοτόκου και αειπαρθένου Μαρίας,με τη θαυματουργό Εικόνα της Παναγίας Σουμελά, ακριβές αντίγραφο της ιστορικής και αγίας Εικόνας της Ιερής Μονής από τον Πόντο και που φυλλάσσεται στο όρος Βέρμιο της Βέροιας της Ιερής Μητρόπολης Σας.

Ευχόμαστε στο Σωτήρα Κύριο μας,να σας χαρίζει χρόνια πολλά,χαροΰμενα,αγωνιστικά, πνευματικά και καρποφόρα για το καλό και την πρόοδο της τοπικής Εκκλησίας της Βέροιας, της Νάουσας και Καμπάνιας,της οποίας με σοφία,με σύνεση,καλοσύνη,με αγάπη και δραστη­ριότητα πολλή προΐστασθε, – Επιτρέψετε μου,να καταθέσω σήμερα σ’αυτή την Ιερή στιγμή, ότι έμεινα κατάπληκτος,με την επίσκεψη μου τελευταίως στην Ιερή Μητρόπολη Σας και στην Ιερή Μονή Δοβρά,από το σπουδαίο και αξιοζήλευτο έργο,που επιτελείτε Εσείς προσωπικά και οι Συνεργάτες και ολόκληρο το Ιερατείο της Ιερής Μητρόπολης Σας.

Ευχαριστούμε θερμά και τους δυο Κληρικούς,που σας συνοδεύουν,τον πανοσιολογιότατο Αρχιμανδρίτη π. Γεράσιμο και τον Ιεροδιάκονο π,Πρόδρομο,

Επίσης καλωσορίζομε και τον αξιότιμο Πρόεδρο του Σωματείου “ΠΑΝΑΓΙΑ ΣΟΥΜΕΛΑ” της θεσσαλονίκης κ, Τανιμανίδη Γεώργιο και τη σύζυγο του ,τον Αντιπρόεδρο  κ. Κωνσταντίνο Ιωακειμίδη και τη σύζυγό του “και τον Δημοσιογράφο κ. Δελόγλου Ιωάννη,οι οποίοι είναι επίσημοι καλεσμένοι μας.και τους ευχαριστούμε για τη τιμή,που μας κάνουν,να πάρουν μέρος στις πανηγυρικές μας εκδηλώσεις.

Εις πολλά έτη Δέσποτα

Ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Βεροίας ,Ναούσης  και Καμπανίας κ.κ. Παντελεήμων απευθυνόμενος στο χριστεπόνυμο πλήρωμα της ενορίας του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Έσσλινγκεν στο θείο του κήρυγμα τόνισε:

Με πολύ χαρά αγαπητοί πατέρες ,αξιότιμε κ. Γενικέ Πρόξενε ,αξιότιμε κ. πρόεδρε του Σωματείου Σουμελά , κ. Αντιπρόεδρε , βρίσκομαι πάλι στο Έσσλινγκεν και στον περικαλή αυτό Ναό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου μετά από πρόσκληση του δραστηρίου προϊσταμένου της ενορίας σας πατρός Μιχαήλ αλλά και την ευγενή άδεια του Σεβασμιοτάτου Ποιμενάρχου σας Μητροπολίτου Γερμανίας κ. Αυγουστίνου για να εορτάσω μαζί σας στη μεγάλη αυτή πανήγυρη προς τιμήν της Υπεραγίας Θεοτόκου τη Σουμελά. Διότι παράλληλα με τις εορτές τις οποίες γίνονται σε όλη την Ορθόδοξη Οικουμένη εδώ εσείς την πανηγυρίζετε αυτήν την περίοδο ακριβώς διότι είναι μια περίοδος η οποία βοηθάει κι εσάς για να τιμήσετε επαξίως την μητέρα του θεού αλλά και μητέρα όλου του κόσμου , την Παναγία Σουμελά η οποία ,όπως προηγουμένως είπε και ο π. Μιχαήλ ,βρίσκεται μετά από τον Πόντο στο όρος Βέρμιο και είναι μια ιδιαίτερη ευλογία για την μητρόπολή μου και για την επαρχία μας να είναι εκείνη η οποία από το όρος Βέρμιο προστατεύει όλη την περιοχή. Βρίσκομαι όμως εδώ αδελφοί μου σε μια βδομάδα εόρτειο και χαρμόσυνο για την εκκλησία μας καθώς μόλις προχθές εορτάσαμε την γενέθλιον ημέραν. Εορτάσαμε την Κυριακή της Πεντηκοστής και την επιφοίτηση του Παναγίου Πνεύματος επί τους αγίους μαθητές και Αποστόλους του Κυρίου μας. Εορτάσαμε την εκπλήρωση της υποσχέσεως του Χριστού ότι δεν θα αφήσει τους μαθητές του ορφανούς επιστρέφοντας στον ουράνιο Πατέρα του αλλά θα στείλει τον παράκλητο για να ενισχύσει τους μαθητές του και να τους εξηγήσει όσα αδυνατούσαν να καταλάβουν πριν από την Ανάληψη του Χριστού .Και ακόμη για να τους δώσει την δύναμη και την χάρη να κηρύξουν το Ευαγγέλιο του Χριστού πάσει τη κτήσει και αν οι μαθητές διαπίστωσαν την εκπλήρωση της υποσχέσεως του χριστού βλέποντας τις φλόγες του πυρός να κατέρχονται μέσα στο υπερώο της ιεροκαλής . Αν διαπίστωσαν την εκπλήρωση της υποσχέσεως του Χριστού ακούοντας τους εαυτούς τους να μιλούν σε γλώσσες που δεν γνώριζαν και να κατανοούν το κήρυγμά του άνθρωποι κάθε γένους και κάθε φυλής. Εμείς αδελφοί μου διαπιστώνουμε την εκπλήρωση της υποσχέσεως του Χριστού και την παρουσία του Αγίου Πνεύματος στο σώμα και στη ζωή της εκκλησίας από το ίδιο το γεγονός της εκκλησίας ,γιατί αν την ημέρα της Πεντηκοστής τα πλήθη άκουσαν και δέχτηκαν τον λόγο των Αποστόλων η πορεία της εκκλησίας στο πέρασμα των αιώνων δεν ήταν χωρίς προβλήματα και δυσκολίες και διωγμούς και θανάτους .Και αν η εκκλησία μας άντεξε σε όλες αυτές τις δυσκολίες και δεν εξαφανίστηκε είναι αποτέλεσμα της παρουσίας του Παναγίου Πνεύματος . Με την δική του δύναμη στάθηκαν τα εκατομμύρια των μαρτύρων απέναντι στους δημίους τους και προτίμησαν τον θάνατο από μια ζωή χωρίς πίστη στο Χριστό. Με την δική του δύναμη οι άνθρωποι που έβλεπαν τους αγίους να μαρτυρούν δεν απομακρύνοντο τρομαγμένοι αλλά πίστευαν και αυτοί στο Χριστό και ζητούσαν να μαρτυρήσουν για χάρη του . Η δική του παρουσία αλλά και η χάρις είναι αυτή που κάνει τα λείψανα των αγίων να ευοδιάζουν και να μυροβλήζουν. Και ένα τμήμα του ιερού λειψάνου ενός από τους πλέον προσφιλείς λαϊκούς αγίους της εκκλησίας μας ,του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Δημητρίου του Μυροβλήτου που ευοδιάζει και μυροβλήζει αιώνες τώρα σας έφερα από την Βέροια για να ευλογήσει την ενορία σας , για να ευλογήσει τον καθένα σας προσωπικά αλλά και τα σπίτια σας και να εδραιώσει μέσα στην ψυχή σας την αλήθεια ότι η παρουσία του Αγίου πνεύματος είναι αυτή που αναδεικνύει τους αγίους .Είναι αυτή που στηρίζει και ενισχύει όσοι τον επικαλούνται . Είναι αυτή που στηρίζει και ενισχύει όσοι θέλουν να παραμένουν εδώ Έλληνες και αμετακίνητοι στην πίστη του Χριστού. Και να μείνουν στην μαρτυρία της Ορθοδόξου πίστεως όπου και αν βρίσκονται . Και αυτό ισχύει και για σας αδελφοί μου που ζείτε σε ένα περιβάλλον διαφορετικό . Σε ένα περιβάλλον με πολλές επιρροές και ξένες επιδράσεις .Σε ένα περιβάλλον στο οποίο αντιμετωπίζετε προκλήσεις και πειρασμούς.Και όπως εσείς παραμένετε ακλόνητοι στην πίστη του Χριστού ,παραμένετε συνδεδεμένοι με την εκκλησία και συγχρόνως με τις παραδόσεις της πατρίδος μας ,όλα αυτά δεν είναι πράγματα εύκολα γιατί πολλοί είναι εκείνοι οποίοι ζώντας μακριά από την πατρίδα τους αφομοιώνονται με το περιβάλλον και τη χώρα στην οποία ζουν και ξεχνούν και την πίστη και την γλώσσα και την καταγωγή τους. Σε εμάς τους Έλληνες όμως δεν συμβαίνει αυτό. Σε όλους εσάς δεν συμβαίνει αυτό γιατί ζείτε κοντά στην εκκλησία . Και τη ζείτε μέσα στην εκκλησία και λαμβάνετε την χάρη του Αγίου  Πνεύματος μετέχοντας στη ζωή της . Συνεχίστε λοιπόν να ζείτε αυτήν την ωραία εκκλησιαστική και ενοριακή ζωή.Συνεχίστε να ζείτε με την παρουσία του Αγίου Πνεύματος στη ζωή σας και στις οικογένειες σας .Συνεχίστε να ζείτε έχοντας εμπιστοσύνη στους αγίους της εκκλησίας μας ……

Σε αυτό το θαύμα που ζείτε εδώ ,στον περικαλή ναό ,που δεν έγινε τυχαίο. Είναι ένα θαύμα το οποίο το Πανάγιο Πνεύμα φώτισε τον π. Μιχαήλ , τους συνεργάτες και όλους εσάς οι οποίοι στηρίξατε αυτό το έργο και εισερχόμενος κανείς λέγει, θαυμαστός ο θεός , που φωτίζει που κατευθύνει όλους αυτούς τους ανθρώπους που εργάζονται προς δόξαν του θεού . Έτσι λοιπόν κι εμείς σήμερα μέσα σε αυτήν την περίοδο ,όπως είπα προηγουμένως ,που ιδιαίτερα το πνεύμα το άγιο ευλογεί και φωτίζει χαιρόμεθα να είμεθα εδώ στο Έσσλινγκεν στη γιορτή της Παναγίας μας , της Παναγίας Σουμελά που φέτος έχω και πάλι την χαρά για δεύτερη φορά να συνεορτάσω μαζί σας ,αλλά ,έχουμε και τον συνεχιστή του έργου όλων αυτών των μεγάλων Ποντίων , των αειμνήστων του Κτενίδη ,του πατέρα του κ. Προέδρου  του αειμνήστου Παναγιώτη Τανιμανίδη και τόσων άλλων οι οποίοι βοήθησαν εκεί στο όρος Βέρμιο να στηθεί αυτό το θρονή της Παναγίας μας. Να μεταφερθεί εκεί η εικόνα και όσοι έχετε έλθει ασφαλώς θα θαυμάζετε όλο το χώρο ,όλη την περιοχή και πάνω απ’ όλα την ευλογία της Παναγίας μας . Φέτος λοιπόν συνεορτάζει μαζί μας και ο Πρόεδρος του Σωματείου Παναγία Σουμελά κ. Γεώργιος Τανιμανίδης με τη σύζυγό του ,ο αντιπρόεδρος κ. Κωνσταντίνος Ιωακειμίδης με τη σύζυγό του που και αυτοί είναι όργανα του Πανάγιου Πνεύματος και της Παναγίας μας για να εργάζονται το έργο του θεού αλλά και το έργο της Πατρίδος. Γιατί αυτά τα έργα ,είναι έργα που τιμούν και τον θεό αλλά και την Πατρίδα μας . Κι εσείς όλοι και οι πατέρες εδώ που ήρθαν από τόσο μακρυνά μέρη, ήρθαν ακριβώς από αγάπη για την Παναγία αλλά και να δώσουν και το παρόν εδώ το Ελληνικό ,ότι εμείς οι Έλληνες ξέρουμε να τιμούμε την Παναγία ,τους Αγίους αλλά και να κρατούμε τις παραδόσεις μας. Εύχομαι η χάρις του Αγίου Πνεύματος  αλλά και η χάρις του Αγίου Μεγαλομάρτυρος    Δημητρίου του Μυροβλήτου του οποίου το ιερό λείψανο θα προσκυνήσετε και σήμερα και αύριο να σας προστατεύει να σας διαφυλάττει και να σας κατευθύνει εις οδόν σωτηρίας.

 

Στον χαιρετισμό του ο Γενικός Πρόξενος τόνισε,ότι η γιορτή της Παναγίας Σουμελά είναι ένα γεγονός που σαφώς δεν περιορίζεται στο θρησκευτικό του σκέλος , χωρίς βέβαια να το μειώνει .Τιμώντας την Παναγία του όρους Μελά , ο Ποντιακός Ελληνισμός αναβαπτίζεται στην παράδοση 17 αιώνων ζωής, ανανεώνοντας την πίστη του στην Μεγαλόχαρη και την Πατρίδα ,όπως τόνισε και ο αείμνηστος Λεωνίδας Ιασωνίδης , Υπουργός της Κυβέρνησης του Ελευθερίου Βενιζέλου το 1931 ,στην πρότασή του να θεμελιωθεί η νέα Παναγία Σουμελά εντός των ορίων του Ελληνικού κράτους . Είκοσι χρόνια αργότερα το 1951 ,συνέχισε ο Γενικός Πρόξενος ,η πρόταση εκείνη πήρε σάρκα και οστά ,χάρη στις άοκνες προσπάθειες του Κρωμναίου οραματιστή , Φίλωνα Κτενίδη ,στο Βέρμιο Όρος στην Καστανιά Βεροίας . Ο κ. Πάρτσος ,χαιρέτισε στην συνέχεια το μεγάλο πλήθος , τονίζοντας την βούληση που εκφράζεται μέσα από την κοσμοσυρροή να συνεχίσει ο Ελληνισμός να τιμά τις παραδόσεις του, βλέποντας ενωμένος στο μέλλον και την ευημερία του , διότι «η Ρωμανία κι αν επέρασεν , ανθεί και φέρει κι άλλο»

Ο Πρόεδρος του Σωματείου Παναγία Σουμελά κ. Γιώργος Τανιμανίδης τόνισε:

Είναι μεγάλη χαρά και τιμή που βρίσκομαι εδώ μαζί σας και γιορτάζουμε τιμώντας την κυρά του Πόντου την Σουμελιώτισσα προστάτιδα ποντίων και φιλοποντίων.

Εδώ στον περικαλή και λαμπρό Ιερό Ναό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, όπου υπάρχει και προσκυνείτε το σεπτό αντίγραφο της θαυματουργού εικόνας της Παναγίας Σουμελά.

Η πρόσκληση του πατρός Μιχαήλ και της πρεσβυτέρας του και η πρόσκληση του φλογερού Ποντίου Αμανάτη Ταγκαλίδη και της συζύγου του, ήταν μια ευκαιρία να θαυμάσουμε τις προσπάθειες και τις επιτυχίες όλων σας, που βασισμένοι σε αρχές και αξίες της παράδοσης των ηθών και των εθίμων, μπορέσατε και δείξατε σε όλους  την αξιοσύνη σας με την δουλειά σας.

Το παρεκκλήσι της Παναγίας Σουμελά μαζί με το μνημείο Γενοκτονίας που έχετε ανεγείρει, σε συνδυασμό με την σημαντική παρουσία σας και πρόοδο σας εδώ στην φιλόξενη αυτή χώρα, δείχνει τον δρόμο που πρέπει να ακολουθήσουμε ως Ελληνισμός και πιστεύω ότι  αυτή την δυνατότητα την έχουμε και μπορούμε να προχωρήσουμε.

Σε μία δύσκολη περίοδο για την πατρίδα μας σας μεταφέρουμε με πολλή αγάπη, τους χαιρετισμούς όλων των συμπατριωτών μας.

Εμείς στηριγμένοι στις ίδιες αξίες με εσάς και με την βοήθεια της Παναγίας μας θα τα καταφέρουμε.

Οι νέοι και οι νέες μας καλύτεροι από εμάς θα σηκώσουν ψηλά την σημαία της ελπίδας, για καλύτερη και σταθερότερη πορεία του τόπου μας.

Όλοι μαζί μονιασμένοι και ενωμένοι επιτέλους, θα δώσουμε τον δύσκολο αγώνα της εξόδου από την μεγάλη και γενικευμένη κρίση.

Ευχαριστούμε όλους σας για την αγάπη με την οποία μας περιβάλλατε, σας ευχόμαστε χρόνια πολλά υγεία και ευλογία και σας προσκαλούμε και σας περιμένουμε, στο φιλόξενο Βέρμιο στην νέα Ιερά Μονή της Παναγίας Σουμελά, να συνεορτάσουμε τον 15Αύγουστο ευχόμενοι για ένα καλύτερο μέλλον, ζητώντας συγγνώμη από τους προγόνους μας για όσα λάθη κάναμε, ζητώντας συγγνώμη από τα παιδιά μας και από τους αγέννητους Έλληνες.

Αγωνιζόμαστε και είναι πίστη μας ότι  θα ξαναφτιάξουμε μια πατρίδα καλύτερη όλοι μαζί.

  

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ