Πέντε χρόνια μετά το θάνατο του πρώην καγκελάριου πλήθος κόσμου επισκέπτεται ακόμα και σήμερα τον τάφο του. Η χήρα του προσέφυγε στα δικαστήρια για το μνήμα και μια βιογραφία.Ο τάφος του Χέλμουτ Κολ εξακολουθεί να αποτελεί πόλο έλξης πέντε χρόνια μετά τον θάνατο του πρώην καγκελάριου. Ο κόσμος κοντοστέκεται, κάποιοι φωτογραφίζουν, ο θόρυβος από τους γύρω δρόμους ίσα που φθάνει σε αυτό το σημείο του νεκροταφείου στο πάρκο Αντενάουερ στην πόλη Σπάιερ. Ο δήμος ωστόσο έχει ανοίξει μέτωπο αντιπαράθεσης με την χήρα του πρώην καγκελαρίου και ζητά την απομάκρυνση της περίφραξης και της κάμερας που τοποθετήθηκαν για να αποτρέψουν βανδαλισμούς στον τάφο του Χέλμουτ Κολ.

Οι επιθυμίες της χήρας Μάικε Κολ-Ρίχτερ για εγκατάσταση κλειστού κυκλώματος τηλεόρασης και περίφραξης «ήταν κατανοητές», δηλώνει εκπρόσωπος της δημοτικής αρχής: «Τώρα όμως ήρθε η ώρα να απομακρυνθούν». Από την πλευρά της η Μάικε Κολ-Ρίχτερ τόνιζε το Μάρτιο ότι με την διαμόρφωση του μνήματος πραγματοποιείται η επιθυμία του Χέλμουτ Κολ, όπως αυτή είναι καταγεγραμμένη στη διαθήκη: «Λίγο μετά την ταφή, το ενδιαφέρον του κόσμου ήταν πολύ μεγάλο. Είναι αυτονόητο ότι περιορίστηκε με τη πάροδο του χρόνου. Παρόλα αυτά, η υποκειμενική μου εντύπωση είναι ότι οι άνθρωποι θέλουν να επισκέπτονται τον τάφο».

Θεωρείται ο πατέρας της γερμανικής Επανένωσης

Ο Χέλμουτ Κολ γεννήθηκε στις 3 Απριλίου 1930 στο Λουτβιχσχάφεν και πέθανε στις 16 Ιουνίου 2017 στην περιοχή Όγκερσχαϊμ. Το 1969 ο Κολ, που είχε σπουδάσει πολιτικές επιστήμες, ανέλαβε καθήκοντα πρωθυπουργού του κρατιδίου της Ρηνανίας-Παλατινάτου. Από το 1982 έως το 1998 ο Χέλμουτ Κολ διετέλεσε καγκελάριος. Θεωρείται ένας από τους αρχιτέκτονες της σύγχρονης Ευρώπης. Προώθησε την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, είχε καθοριστικό ρόλο στην ίδρυση της ΕΕ το 1993 με την εφαρμογή της Συνθήκης του Μάαστριχτ, καθώς και την εισαγωγή του ενιαίου ευρωπαϊκού νομίσματος. Στα τέλη του 1999, ο Κολ παραδέχθηκε ότι δεν είχε συμπεριλάβει στην υποχρεωτική έκθεση για τις χρηματικές δωρεές στο Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα CDU πάνω από 2 εκατομμύρια μάρκα. Επικρίθηκε έντονα εντός και εκτός του κόμματός του επειδή αρνήθηκε να κατονομάσει τους δωρητές, μιας και όπως υποστήριξε, είχε δώσει το λόγο της τιμής του.

Στο μεταξύ 280 χιλιόμετρα περίπου από την πόλη Σπάιερ συνεχίζεται στην Κολωνία μια ακόμα δίκη μεταξύ της χήρας Μάικε Κολ-Ρίχτερ και του βιογράφου του πρώην καγκελαρίου Χέριμπερντ Σβαν. Μήλο της έριδας αποσπάσματα του βιβλίου «Παρακαταθήκη. Τα πρωτόκολλα Κολ», το οποίο όπως ισχυρίζεται η χήρα δημοσιεύθηκαν χωρίς να έχουν λάβει την έγκριση του συζύγου της. Σύμφωνα με απόφαση του αρμόδιου εφετείου θα ξεκινήσει εκ νέου η αποδεικτική διαδικασία χωρίς να αποκλείεται να κληθούν να καταθέσουν στο δικαστήριο οι γιοί του πρώην καγκελάριου. Η δικαστική διένεξη της χήρας του Κολ και του βιογράφου του αναμένεται να απασχολήσει τη γερμανική δικαιοσύνη τουλάχιστον μέχρι την ερχόμενη άνοιξη.

Δύο Ιδρύματα Χέλμουτ Κολ

Και σαν να μην έφθαναν οι δημόσιες διαφωνίες για τη διαμόρφωση του τάφου και το δικαστήριο για τη βιογραφία άρχισε να λειτουργεί στο Βερολίνο μετά από απόφαση της γερμανικής Βουλής το Ίδρυμα Χέλμουτ Κολ παρά τη βούληση της Κολ-Ρίχτερ. Η χήρα του πρώην καγκελάριου έχει δημιουργήσει το δικό της Ίδρυμα Χέλμουτ Κολ με σκοπό, όπως ανακοίνωσε, να διασφαλιστεί ότι όσα θα γράφονται για τον πρώην καγκελάριο θα ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.

Η Μάικε Κολ-Ρίχτερ δηλώνει ότι αδημονεί να φθάσει η μέρα, όπου στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος θα βρεθεί η ζωή και το έργο του Χέλμουτ Κολ. «Για να γίνει αυτό απαιτούνται αυθεντικές πηγές πληροφοριών και ένα ειλικρινές ενδιαφέρον. Αυτός είναι ο λόγος, για τον οποίο δημιούργησα το ίδρυμα μετουσιώνοντας τη διαθήκη του συζύγου μου», λέει η Μάικε Κολ-Ρίχτερ. Και για αυτό το λόγο προσφεύγει στα δικαστήρια και κατά της δημιουργίας ομοσπονδιακού ιδρύματος.

Βόλφγκανγκ Γιούνγκ, dpa

Επιμέλεια: Στέφανος Γεωργακόπουλος

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ