Οι εισηγητές του πρώτου μέρους

Η Διαχρονική Παρουσία των Ελλήνων στις Παραδουνάβιες Χώρες.

Ο Ε. Μουτσόπουλος Ακαδημαϊκός, Καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών και Επίτιμος Πρόεδρος ΙΦΑΝΕ ξεναγήτε στην έκθεση από τον Ιστορικό Ανδρέα Σταματόπουλο και τον ερευνητή Βασίλειο Σταματόπουλο

Ζάππειο Μέγαρο. Με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 30 χρόνων από την ένταξη της Ελλάδος στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τη λήξη της Ουγγρικής Προεδρίας στο Συμβούλιο Υπουργών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το Ιστορικό Φωτογραφικό Αρχείο Νεώτερης Ελλάδας, διοργάνωσε Ημερίδα με θέμα: «Η Ευρωπαϊκή Στρατηγική για το Δούναβη. Η Διαχρονική Παρουσία των Ελλήνων στις Παραδουνάβιες Χώρες», την Παρασκευή 10 Ιουνίου 2011, στο Ζάππειο Μέγαρο, υπό την Αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας Καρόλου Παπούλια, με την υποστήριξη της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, του Γραφείου Ενημέρωσης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα και σε συνεργασία με την Επιτροπή Ολυμπίων και Κληροδοτημάτων, της Πρεσβείας της Δημοκρατίας της Ουγγαρίας στην Ελλάδα, του Έλληνο-Ρουμανικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου, του Ελληνικού-Κυπριακού-Ουγγρικού Συλλόγου Φιλίας και της Μ.Κ.Ο. «Κοσμοπεριφέρεια – Μακροπεριφέρεια, Απανταχού Ελληνισμός και Ευρώπη».

Η Ημερίδα πλαισιώθηκε από φωτογραφική έκθεση του οδοιπορικού του Θ. Τσικνή στις άλλοτε Παραδουνάβιες Ηγεμονίες και από την συγκέντρωση ιστορικών στοιχείων για τον Ελληνισμό της Ουγγαρίας του ερευνητή Β. Σταματόπουλου, με ιστορικές αναφορές σε τόπους και πρόσωπα από την Ελληνική Παρουσία στις παραδουνάβιες χώρες και τους Έλληνες Ευεργέτες, σε επιμέλεια Μιχάλη Γύζη.

Ο σκοπός της Ημερίδας ήταν διττός, διότι μπόρεσαν να γνωρίσουν οι συμμετέχοντες, τη Στρατηγική της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το Δούναβη, καθώς και τους τρόπους διασύνδεσης και συνεργασίας τους σε όλους τους τομείς.

Επίσης αναδείχτηκε και η ελληνική παρουσία σε όλες τις διαδικασίες, στα πλαίσια της Στρατηγικής για τον Δούναβη.

Την εκδήλωση χαιρέτισαν εκ μέρους του Πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου ο Γ.Γ. Οικονομικών Σχέσεων & Αναπτυξιακής Συνεργασίας του ΥΠΕΞ Πρέσβης Κων/νος Παπαδόπουλος και η Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ρόδη Κράτσα.

Οι εισηγητές του πρώτου μέρους
Οι εισηγητές του δεύτερου μέρους

Στο Α’ Μέρος συμμετείχαν ως ομιλητές η Μ. Γιαννάκου μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο Π. Καρβούνης εκπρόσωπος της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, ο Α. Καϊλής Δ/ντής Δημοσίων Σχέσεων του Γραφείου Ενημέρωσης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα, ο J. Toth, Πρέσβης της Δημοκρατίας της Ουγγαρίας στην Ελλάδα και ο Γ. Πουκαμισάς Πρέσβης της Ελλάδας στη Ρουμανία.

Στο Β’ Μέρος συμμετείχαν ο Ε. Μουτσόπουλος Ακαδημαϊκός, Καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών και Επίτιμος Πρόεδρος ΙΦΑΝΕ, ο Δ. Παναγιωτόπουλος Αναπληρωτής Καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών, ο Γ. Πλαχούρης Δημοσιογράφος, πρόεδρος ΕΣΠΗΤ, η Γ. Πεδονόμου, Δικηγόρος, Ερευνήτρια και ο Α. Σταματόπουλος Ιστορικός – Δημοσιογράφος, την όλη εκδήλωση συντόνισε, η Δρ Ε. Γύζη Θεατρολόγος, Δρ. Πανεπιστημίου Βιέννης.

Την ημερίδα άνοιξε η 50μελής Χορωδία του Ψ.Ο.Σ., υπό την διεύθυνση του κ. Αιμίλιου Γιαννακόπουλου

Στην εκδήλωση παρέστη η Γραμματέας του ΣΑΕ Όλγα Σαραντοπούλου, οι πρέσβεις των παραδουνάβιων χωρών και πολλοί επισκέπτες.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ