Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος η Εύξεινος Λέσχη Ποντίων & Μικρασιατών Ν. Τρικάλων συμμετείχε στην Ιερά Πανήγυρη της Παναγίας Πορφύρας Αγίου Αχιλλείου Πρεσπών. Πρόκειται για μια πρωτοβουλία στην οποία συμμετέχει το σωματείο για πέμπτη συνεχή χρονιά με στόχο την αναβίωση παλαιών εθίμων και την ανάδειξη της ουσίας αυτών με ενεργή συμμετοχή σε αυτά.

Η εκδήλωση πραγματοποιείται κάθε χρόνο με αφορμή τη θρησκευτική εορτή των Εισοδίων της Θεοτόκου και περιλαμβάνει εσπερινό την παραμονή και θεία λειτουργία μετά αρτοκλασίας ανήμερα στον Ιερό Ναό της Παναγίας Πορφύρας. Ακολουθεί παραδοσιακό γλέντι στον αύλειο χώρο του Ιερού Ναού του Αγίου Αχιλλείου Πρεσπών.

Λίγα λόγια για το δρώμενο:

Το εκκλησάκι της Παναγίας Πορφύρας χρονολογείται στο 16ο αιώνα και βρίσκεται εντός του ομώνυμου εγκαταλελειμμένου μοναστηριού στην άκρη του νησιού του Αγίου Αχιλλείου. Ανοίγει και λειτουργεί μία φορά το χρόνο. Η «Πανήγυρις» ξεκινά επίσημα το απόγευμα του Σαββάτου, όταν το μπουλούκι των πανηγυριστών, όλοι τους απαραίτητα ντυμένοι με παραδοσιακές ενδυμασίες και φορτωμένοι με τα χρειώδη (εικόνες, λειτουργικά σκεύη και βιβλία, μελισσοκέρι, λάδι για τα καντήλια, καλάθια με τις αρτοκλασίες, υφαντά στρωσίδια κ.ο.κ.) παίρνουν το δρόμο για το μοναστήρι, είκοσι λεπτά ποδαρόδρομο σε μαγευτική φύση. Εκεί, ελλείψει ηλεκτρικού, κάτω από το φως των καντηλιών και των κεριών, τελείται ο εσπερινός. Η επιστροφή στο χωριό γίνεται, καθώς πέφτει το σκοτάδι, με φαναράκια. Μόλις οι πανηγυριστές φτάσουν στο χωριό, συνοδεία παραδοσιακών οργάνων, ξεκινούν τα προεόρτια, με κεράσματα, τραγούδια και χορούς από αυλή σε αυλή στα πέντε σπίτια του Αγ. Αχιλλείου. Ακολουθεί τραπέζι στην ταβέρνα του ξενώνα με συζητήσεις, τραγούδια και χορούς μέχρι το βράδυ.

Την επόμενη μέρα, Κυριακή, νωρίς το πρωί οι πανηγυριστές ετοιμάζονται για την κυριακάτικη θεία λειτουργία με τρόπο τελετουργικό. Φορούν τις καλύτερες φορεσιές τους και στολίζονται με πλουσιότερα στολίδια και κοσμήματα απ’ ό,τι χθες. Η Θεία Λειτουργία τελείται σε ιδιαίτερα κατανυκτικό κλίμα.

Μετά από το αντίδωρο, μοιράζεται αρτοκλασία, πρώτα ψωμί με κρασί και έπειτα γλυκιά νηστίσιμη, λόγω της νηστείας των Χριστουγέννων. Ακολουθεί η αναμνηστική φωτογραφία έξω από το ναό, στην αυλή του ερειπωμένου μοναστηριού. Έπειτα, σιγά σιγά το μπουλούκι φορτώνεται τις πραμάτειες του και με χαρούμενα τραγούδια και σκοπούς παίρνει το δρόμο της επιστροφής.

Ακολουθεί ο «τρανός χορός» μπροστά στη βασιλική του Αγ. Αχιλλείου, που χρονολογείται στο 10ο αιώνα. Ο χορός είναι ιδιαίτερα τελετουργικός καθώς συμμετέχουν όλοι οι πανηγυριστές με μια μοναδική ποικιλία φορεσιών και χορών, συνοδεία πολλών γνωστών παραδοσιακών οργανοπαικτών. Μετά από ώρα, νωρίς το απόγευμα, καθώς ο ήλιος αρχίζει να πέφτει, σιγά σιγά το γλέντι παίρνει το τέλος του και οι πανηγυριστές ετοιμάζονται για το δρόμο της επιστροφής.

Οι δραστηριότητες του συλλόγου συνεχίζονται. Οι πρόβες της χορευτικής ομάδας πραγματοποιούνται κάθε Δευτέρα και Παρασκευή στις 20:30 στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Τρικκαίων. Στις 3 Δεκεμβρίου 2011 συνδιοργανώνει με την Ενωμένη Ρωμιοσύνη εκδήλωση στη Σταγιάδειο Αίθουσα της Μητροπόλεως Τρίκκης & Σταγών, όπου θα παρουσιαστεί η βιογραφία του Καπετάνιου του Ποντιακού Αντάρτικου «Παντέλ Αγά» και στις 11 Δεκεμβρίου 2011 το απόγευμα η Εύξεινος Λέσχη έχει προγραμματίσει εκδήλωση για την ποντιακή διατροφή και κουζίνα στην αίθουσα «Αίγλη» του ξενοδοχείου Πανελλήνιον.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ