Πάνος Ιωαννίδης προς Βρετανό Υπουργό Ευρώπης και Βρετανούς Βουλευτές:
«Ο Κυπριακός Λαός ΔΕΝ συζητά την αποδόμηση και κατάργηση της ευρωπαϊκής Κυπριακής Δημοκρατίας»

Μετά από πρόσκληση της «Βρετανικής Διακομματικής Κοινοβουλευτικής Ομάδας για την Κύπρο» που απαρτίζουν 22 Μέλη του Βρετανικού Κοινοβουλίου και 5 Μέλη της Βουλής των Λόρδων, ο Πρόεδρος της «Κίνησης για Ελευθερία & Δικαιοσύνη στην Κύπρο» Πάνος Ιωαννίδης παρακάθισε την Τετάρτη 12 Ιανουαρίου 2011 σε συνεδρίαση της Ομάδας στο Βρετανικό Κοινοβούλιο στο Λονδίνο.

Της συνεδρίασης προήδρευσε ο Πρόεδρος της Διακομματικής David Burrowes και συμμετείχαν ο Βρετανός Υφυπουργός Ευρώπης David Lidington και ο σκιώδης Υφυπουργός Ευρώπης Wayne David, οι οποίοι έκαμαν εισηγήσεις και δέχθηκαν ερωτήσεις.

Παρακάθισαν, επίσης, οι Βρετανοί Βουλευτές Jim Sheridan, Alan Meale, Theresa Villiers, Andy Love, Graham Morris και Lord Corbett, καθώς και αξιωματούχοι του βρετανικού Υπουργείου Εξωτερικών & Κοινοπολιτείας (Τμήμα Κυπριακών και Ελλαδικών Υποθέσεων).

Παρόντες ήσαν και ο Ύπατος Αρμοστής της Κυπριακής Δημοκρατίας στο Λονδίνο Πρέσβης Αλέξανδρος Ζήνων, συνοδευόμενος από αξιωματούχους της Κυπριακής Υπάτης Αρμοστείας, ο νέος Πρόεδρος της Ελληνικής Κυπριακής Αδελφότητας Αντωνάκης Γερολέμου, ο Γραμματέας της Εθνικής Ομοσπονδίας Κυπρίων Η/Β Ανδρέας Καραολής, η Πρόεδρος του Συνδέσμου Καρπασιτών Η/Β Μαρία Καραολή, ο Συντονιστής του Lobby for Cyprus Θήο Θεοδώρου και πολλά ακόμα μέλη της κυπριακής κοινότητας Λονδίνου, καθώς και αριθμός δημοσιογράφων, περιλαμβανομένων και Τούρκων Κυπρίων.

Στην εισήγηση του ο Υφυπουργός Ευρώπης, μεταξύ άλλων,

  • Αναφέρθηκε στην επερχόμενη ανάληψη της προεδρίας της ΕΕ από την Κύπρο, διαβεβαιώνοντας ότι το Η/Β θα συμπαρασταθεί πλήρως προς την Κυπριακή Κυβέρνηση γι’ αυτό τον σκοπό,
  • είπε ότι η νέα Βρετανική Κυβέρνηση είναι δεσμευμένη από το Μνημόνιο Συναντίληψης μεταξύ Gordon Braun και Δημήτρη Χριστόφια,
  • είπε ότι Βρετανοί αξιωματούχοι προσφέρουν την εμπειρία τους προς τις κυπριακές αρχές για την πάταξη του χουλιγκανισμού στα γήπεδα,
  • τόνισε ότι το Η/Β υποστηρίζει τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας, αλλά θα την πιέσει διότι πρέπει να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της βάσει του Πρωτοκόλλου της Άγκυρας,
  • είπε ότι σύντομα θα επισκεφθεί την Κύπρο, θέλοντας να ακούσει «τι επιθυμεί και τι έχει να του πει ο Κυπριακός λαός»,
  • και επανέλαβε τη γνωστή βρετανική γραμμή υποστήριξης «λύσης από τους Κυπρίους για τους Κυπρίους, δηλαδή τη Διζωνική, Δικοινοτική Ομοσπονδία», λέγοντας ότι «μια λύση θα είναι προς όφελος και των δύο πλευρών».

Στη δική του εισήγηση, ο σκιώδης Υφυπουργός Ευρώπης περίπου επανέλαβε και συμφώνησε με τα όσα είχε πει ο Υφυπουργός. Προχώρησε όμως σε μια ακόμα κριτική κατά του πρώην Βρετανού Υπουργού Εξωτερικών Jack Straw, για το άρθρο του στους Times με τίτλο «καιρός για διχοτόμηση».

Ο Wayne David υπογράμμισε κατηγορηματικά ότι «η πρόταση του Jack Straw αντιπροσωπεύει μόνο τον ίδιο και είναι απόλυτα λανθασμένη. Η εισβολή της Τουρκίας το 1974 ήταν λάθος, παράνομη και με κανένα τρόπο μπορεί να νομιμοποιηθεί».

Απέρριψε επίσης τον ισχυρισμό, ότι η παραβίαση της θρησκευτικής ελευθερίας από τους Τούρκους την Ημέρα των Χριστουγέννων στην κατεχόμενη Καρπασία ήταν ψέμα των Ελλήνων Κυπρίων και είπε ότι «ήταν απαράδεκτη, καταδικάστηκε παγκόσμια από ευρωπαϊκά κόμματα, τη Γαλλία και τόσους άλλους και αποτελεί ενέργεια που με κανένα τρόπο μπορεί να συγχωρεθεί».

Ο Πάνος Ιωαννίδης, μιλώντας ως Πρόεδρος της υπερκομματικής πολιτικής «Κίνησης για Ελευθερία & Δικαιοσύνη στην Κύπρο», είπε:

« Κύριε Πρόεδρε,

Σεβόμενος τον χρόνο, η εισήγηση και ερώτηση μου θα τεθούν σε συντομία:

Η Γερμανίδα Καγκελάριος Angela Merkel δήλωσε κατά τη χθεσινή σύντομη επίσκεψη της στην Κύπρο, ότι «η Τουρκία δεν ανταποκρίνεται καθόλου για μια αξιοπρεπή επίλυση του Κυπριακού Ζητήματος […], δεν έκλεισε κανένα από τα κεφάλαια των ενταξιακών διαπραγματεύσεων Τουρκίας-ΕΕ και άλλα οκτώ ούτε καν θα ανοίξουν, παρά μόνο εάν η Τουρκία αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία εφαρμόζοντας το Πρωτόκολλο της Άγκυρας […]».

Αυτό είναι ένα δυνατό μήνυμα προς την Άγκυρα προς την ορθή προοπτική.

Η Τουρκία δεν μπορεί να λέει ότι «δεν αναγνωρίζει την οντότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας, αφ’ ης στιγμής υπέγραψε το Πρωτόκολλο της Άγκυρας με τα 27 Κράτη Μέλη της ΕΕ και δεν μπορεί να προκαλεί συνεχή προβλήματα στις σχέσεις μεταξύ ΕΕ και ΝΑΤΟ λόγω της δικής της συμπεριφοράς για μη αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Αναφορικά με τη Βρετανική πολιτική έναντι της Κύπρου, πιστεύουμε ότι μετά από 37 χρόνια (από τον Αύγουστο 1974) η Βρετανία πρέπει να μην επιμένει πλέον να υποστηρίζει την Τουρκία και να πιέζει την Κυπριακή Δημοκρατία προς αυτοκατάργηση και νόθευση του ευρωπαϊκού κεκτημένου, αποδεχόμενη την τουρκική απαίτηση για δημιουργία δύο χωριστών κρατών υπό την άνομη ονομασία της «Διζωνικής, Δικοινοτικής Ομοσπονδίας».

Αντί αυτού, η Βρετανία θα πρέπει να ζητήσει από την Τουρκία να επιδείξει σεβασμό προς το Διεθνές Δίκαιο και τις Αρχές Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις που ανέλαβε με το Πρωτόκολλο της Άγκυρας, να αποσύρει τα παράνομα στρατεύματα και τους παράνομους εποίκους που εξήγαγε από την Ανατολία για να αλλοιώσει τον δημογραφικό χάρτη της Νήσου Κύπρου και να σταματήσει να αρνείται προς όλους τους νόμιμους Κυπρίους και, ιδιαίτερα προς τους σχεδόν «1/4 του εκατομμυρίου» Έλληνες Κυπρίους Πρόσφυγες, τη δυνατότητα να επιστρέψουν στα σπίτια τους και να αναλάβουν τις κλεμμένες περιουσίες τους.

Μπορούμε να αναμένουμε τέτοια ορθή αλλαγή της βρετανικής πολιτικής;

Σας ευχαριστώ. »

Στην ερώτηση του Προέδρου της Κίνησης απάντησε ο Υφυπουργός David Lidington, λέγοντας ότι:

«Η θέση της Βρετανικής Κυβέρνησης είναι ότι θα συνεχίσουμε να πιέζουμε την Τουρκία για εφαρμογή του Πρωτοκόλλου της Άγκυρας, συνεχίζουμε να είμαστε πολύ σταθεροί υποστηρικτές της τουρκικής αίτησης για ένταξη στην ΕΕ […]. Η ανάγκη για λύση αντικατοπτρίζεται στις διαιρετικές απόψεις που ακούστηκαν σ’ αυτή τη συνεδρίαση, η διευθέτηση θα απαιτήσει αρχηγική ικανότητα και δύσκολους συμβιβασμούς και από τις δύο κοινότητες […]. Θα πρέπει να είναι μια διευθέτηση που θα επιτευχθεί από τους ίδιους τους ηγέτες και τον Κυπριακό Λαό, να μην επιβληθεί από κάποιο εξωτερικό σώμα αλλά να είναι αποτέλεσμα της δουλειάς που έγινε από τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων στη Κύπρο […}.

Ιδιαίτερη συνάντηση με τον Πρόεδρο

Μετά το πέρας της συνεδρίασης, ο Πάνος Ιωαννίδης είχε ιδιαίτερη συνάντηση με τον Πρόεδρο της Ομάδας, Βουλευτή David Burrowes, προς τον οποίον τεκμηρίωσε-

  • ότι η διευθέτηση «Διζωνικής, Δικοινοτικής Ομοσπονδίας» επιδιώκεται ερήμην και ενάντια στη θέληση της συντριπτικής πλειοψηφίας των νομίμων Κυπρίων πολιτών,
  • ότι οι υποχωρήσεις που έγιναν καθιστούν αυτή την προοπτική άκρως αντι-ευρωπαϊκή, θνησιγενή και μη βιώσιμη,
  • ότι η ούτω καλούμενη «Διζωνική, Δικοινοτική Ομοσπονδία» θα καταλήξει σε απο-ευρωπαϊσμό του Κυπριακού Κράτους και σε πλήρη τουρκοποίηση της Κύπρου, εξέλιξη που δεν θα είναι μόνο σε βάρος των Ελλήνων Κυπρίων αλλά και όλων των λαών της ενωμένης Ευρώπης,

Ο Πρόεδρος της Κίνησης τεκμηρίωσε επιπλέον,

  • ότι η ορθή πορεία και κατάληξη του Κυπριακού Ζητήματος, την οποία θα μπορούσε να εγκρίνει η συντριπτική πλειοψηφία του νόμιμου Κυπριακού Λαού, θα πρέπει να βασίζεται στο αξίωμα της «Πρόταση του ορθού ΝΑΙ», δηλαδή ότι η με οποιονδήποτε τρόπο κατάργηση του κυρίαρχου, ευρωπαϊκού Κράτους της Κυπριακής Δημοκρατίας και η κατάργηση ή παραβίαση των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των νομίμων Κυπρίων Πολιτών ΔΕΝ πρέπει να συζητούνται,
  • και ότι κάθε άλλο θέμα μπορεί να συζητηθεί προς τη λύση του με αλληλοσεβασμό, δίδοντας προτεραιότητα τόσο στην ομαλή επανένταξη των νομίμων Τούρκων Κυπρίων στο διεθνώς αναγνωρισμένο Κράτος, όσο και στην εξυπηρέτηση των καλώς νοούμενων συμφερόντων κάθε ξένου Κράτους στην περιοχή.

Επίσης, ο Πάνος Ιωαννίδης απομυθοποίησε λεπτομερώς και αναίρεσε την τουρκική προπαγάνδα αναφορικά με την ούτω καλούμενη «απομόνωση των Τουρκοκυπρίων» και τεκμηρίωσε ότι τόσο οι Έλληνες όσο και οι Τούρκοι της Κύπρου απομονώθηκαν από την παράνομη εισβολή της Τουρκίας, οι Έλληνες στην ελεύθερη περιοχή και οι Τούρκοι στην παράνομα κατεχόμενη περιοχή του Νησιού.

Ο David Burrowes εξέφρασε έκπληξη που πληροφορήθηκε ότι «τα όσα σήμερα βρίσκονται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων απορρίπτονται εκ προοιμίου από τον Κυπριακό Λαό» και δήλωσε ότι «όλοι θα πρέπει να επιδιώξουμε μια πορεία, που στόχο θα έχει τη λύση που δεν θα θυσιάζει οποιαδήποτε από τις αρχές Δικαίου και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, όπως αυτές διέπουν όλα τα Κράτη Μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Οι θέσεις της Κίνησης κατατέθηκαν και γραπτώς.

Τέλος, οι David Burrowes και Πάνος Ιωαννίδης συμφώνησαν ότι η «Βρετανική Διακομματική Κοινοβουλευτική Ομάδα» και η «Κίνηση για Ελευθερία & Δικαιοσύνη στην Κύπρο» θα συνεχίσουν να ανταλλάζουν απόψεις, με στόχο την προώθηση μιας δίκαιης, βιώσιμης και αξιοπρεπούς επίλυσης του Κυπριακού Ζητήματος.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ