Θερινό σχολείο του Διεθνούς Πανεπιστημίου της Ελλάδος για τη μελέτη του φαινομένου της βίας.

«Η κατακερματισμένη βαλκανική κοινωνία συναντά τον λαϊκισμό» ήταν ο τίτλος της ομιλία του ιστορικού Θάνου Βερέμη, Ομ. Καθηγητή του Πανεπιστημίου Αθηνών, με την οποία ξεκίνησε το θερινό σχολείο της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Διεθνούς Πανεπιστημίου της Ελλάδος. Συνδιοργανωτές είναι το Πανεπιστήμιο Καρόλου (Πράγα), το Peace Research institute of Oslo (Κύπρος) και κυρίως, η ομάδα Research on SE Europe του Lοndon School of Economics.

Αντικείμενο του 15νθήμερου κύκλου μαθημάτων είναι η μελέτη του φαινομένου της βίας στην ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Ευρώπης, της Ανατ. Μεσογείου και της Μαύρης Θάλασσας, με τη χρήση διαφόρων μεθοδολογικών εργαλείων και την παρουσίαση ποικίλων ιστορικών και συγχρόνων παραδειγμάτων. Αναλύονται από νέους ερευνητές υψηλών ακαδημαϊκών προδιαγραφών από πανεπιστήμια της Ελλάδας, της Ευρώπης και των ΗΠΑ. Επιπρόσθετα, θα πραγματοποιηθούν  περιηγήσεις σε μουσεία της πόλης και σε άλλα σημεία ενδιαφέροντος.

Οι 37 μαθητές του σχολείου, φοιτητές προπτυχιακοί, μεταπτυχιακοί και υποψήφιοι διδάκτορες, προέρχονται από 16 χώρες (Ελλάδα, Τσεχία, Σερβία, ΗΠΑ, Τουρκία, Δανία, Σουηδία, Βέλγιο, Αυστρία, Γερμανία, Βουλγαρία, Νορβηγία, Βρετανία, Κύπρος, Ρωσία και Ουγγαρία).

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Κυριακής 30 Ιουνίου στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης. Το κοινό προσφώνησε ο Κοσμήτορας της Σχολής Καθηγητής Βασίλης Κ. Γούναρης, ο οποίος εξήγησε τους λόγους της πρωτοβουλίας. Σημείωσε πως η Θεσσαλονίκη προσφερόταν ανέκαθεν ως σημείο παρατήρησης των ταραγμένων πολιτικών εξελίξεων, λόγω της εγγύτητας με τις ζώνες της φωτιάς αλλά και της ασφάλειας που ταυτόχρονα παρείχε. Επισήμανε επίσης πως το Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδος εξ ορισμού ενδιαφέρεται για τη μελέτη των πολιτισμών της ευρύτερης περιοχής και των σχέσεών τους διαχρονικά, είναι φιλικό προς κάθε είδους ετερότητα και αφοσιωμένο στην προσέγγιση των λαών.

Ταυτότητα Διεθνούς Πανεπιστημίου της Ελλάδος

Tο Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδος (HYPERLINK “http://www.ihu.edu.gr”www.ihu.edu.gr) ιδρύθηκε το 2005 (Νόμος 3391) και αποτελεί το πρώτο δημόσιο Ελληνικό Πανεπιστήμιο, που προσφέρει προγράμματα σπουδών αποκλειστικά στην Αγγλική γλώσσα. Στο Διεθνές Πανεπιστήμιο λειτουργούν τρεις Σχολές: η Σχολή Οικονομίας και Διοίκησης που προσφέρει τα εξής μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών: Executive MBA, MSc in Management, MSc in Banking & Finance, MSc in Sustainable Development, MSc in Strategic Product Design, LLM in Transnational and European Commercial Law and Alternative Dispute Resolution, η Σχολή Ανθρωπιστικών Επιστημών που προσφέρει τα μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών: MA in Black Sea Cultural Studies, MA in Art, Law and Economy και η Σχολή Επιστημών Τεχνολογίας που προσφέρει δύο μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών: MSc in Information and Communication Technology Systems, MSc in Energy Systems.

Διεθνής προβολή των τεχνολογικών επιτευγμάτων του Αρχαίου Ελληνικού πολιτισμού. Έναρξη του Διεθνούς Θερινού Σχολείου από το Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδος

Τη Δευτέρα 1η Ιουλίου 2013, στο χώρο του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδος,  έγινε η εναρκτήρια εισήγηση για το 1ο  Θερινό Σχολείο με θέμα  «Αρχαία Τεχνολογία και Τεχνικές», από τον Ομότιμο Καθηγητή του Ε.Μ.Π. Θεοδόσιο Τάσιο, Ακαδημαϊκό δάσκαλο και Πρόεδρο της ΕΜΑΕΤ. Επιστημονική υπεύθυνη του διδακτικού προγράμματος, που διαρκεί δύο εβδομάδες, είναι η  Διευθύντρια Ερευνών Dr. Άννα Μιχαηλίδου. Από 1ης Ιουλίου έχουν ήδη διδάξει ο καθηγητής  Ιωάννης Σειραδάκης (Τμήμα Αστρονομίας, Α.Π.Θ.), η καθηγήτρια Κλαίρη Παλυβού (Τμήμα Αρχιτεκτονικής Α.Π.Θ.), η καθηγήτρια Marie-Louise Νosch (Διευθύντρια του Centre for Textile Research του Πανεπιστημίου της Καπεγχάγης), η Δρ. Ellen Harlizius-Klück (Centre for Textile Research του Πανεπιστημίου της Καπεγχάγης), η Δρ. Φανή-Μαρία Τσιγκάκου (Μουσείο Μπενάκη). Θα ακολουθήσουν  η καθηγήτρια  Χρυσούλα Παλιαδέλη (Τμήμα Ιστορίας-Αρχαιολογίας, Α.Π.Θ.), η διευθύντρια ερευνών ‘Αννα Μιχαηλίδου (Εθνικό ΄Ιδρυμα Ερευνών), ο Δρ. Αναστάσιος Αντωνάρας (Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού Θεσσαλονίκης), η Δρ. Δέσποινα Ιγνατιάδου (Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης), ο Δρ. Βασίλειος Πετράκης (Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών), ο διευθυντής ερευνών Ιωάννης Μπασιάκος (ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος»), ο Δρ Αναστάσιος Τανούλας (Επιτροπή Αναστήλωσης Ακροπόλεως), ο λέκτορας Μανόλης Μανολεδάκης (Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδος) και η Δρ. Γεωργία Αριστοδήμου (Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδος). Μετά το πέρας των δύο εβδομάδων, οι φοιτητές θα εκπαιδευτούν στην ανασκαφή της Πέλλας από τον καθηγητή Γιάννη Ακαμάτη και  στο Μουσείο Θεσσαλονίκης από τη  διευθύντρια Δρ. Τζένη Βελένη.
Στο πρόγραμμα παίρνουν μέρος φοιτητές από διάφορες χώρες (Η.Π.Α., Μεγάλη Βρεττανία, Σλοβακία, Τσεχία, Ισραήλ και Ελλάδα), από ένα ευρύ φάσμα σπουδών  (Αρχαιολόγοι, Αρχιτέκτονες, Φιλόλογοι, Μηχανολόγοι, Μηχανικοί, κ.ά), προερχόμενοι από  τα Πανεπιστήμια: Yale University, University of New York, Charles University, Prague, University of Bratislava, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών.
Το θερινό Σχολείο προγραμματίζεται να διεξάγεται κάθε χρόνο, με στόχο 1) τη διεθνή προβολή των τεχνολογικών κατακτήσεων στον Αρχαίο Ελληνικό κόσμο και 2) την ευρύτερη αξιοποίηση του ειδικευμένου στο θέμα της αρχαίας τεχνολογίας  ερευνητικού δυναμικού που διαθέτει η χώρα μας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ