Ηχηρό ράπισμα για την κυβέρνηση της Τερέζα Μέι συνιστά το αποτέλεσμα ψηφοφορίας στη Βουλή των Κοινοτήτων, τροπολογίας, η οποία προβλέπει την ψήφιση από το κοινοβούλιο της τελικής συμφωνίας αποχώρησης από την ΕΕ.Με 309 βουλευτές υπέρ και 305 κατά υπερψηφίστηκε η τροπολογία για τον νόμο σχετικά με την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Την τροπολογία κατέθεσε ο βουλευτής των Τόρυδων, πρώην Γενικός Εισαγγελέας Ντόμινικ Γκριβ και προβλέπει ψήφιση της όποιας συμφωνίας πριν την τελική υπογραφή της από την ολομέλεια της Βουλής.

Είναι η πρώτη φορά που η κυβέρνηση χάνει μια κρίσιμη ψηφοφορία σχετικά με το Brexit. Το αποτέλεσμα, πλήττει ακόμα περισσότερο το κύρος της Τερέζα Μέι, η οποία βρίσκεται στις Βρυξέλλες για την κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής.

Η πατρίδα πάνω από το κόμμα

Παρά τις υποσχέσεις, τις παραχωρήσεις και τις απειλές της τελευταίας στιγμής, 12 φιλοευρωπαϊοι συντηρητικοί βουλευτές καταψήφισαν την κυβέρνηση, δηλώνοντας πως βάζουν την πατρίδα πάνω από το κόμμα. Μετά απ αυτή την εξέλιξη, η Τερέζα Μέι θα αναγκαστεί να ρίξει τους τόνους, να εγκαταλείψει τη διγλωσσία, τη σκληρή στάση στο εσωτερικό και την συμβιβαστική στο εξωτερικό και να ξεκαθαρίσει την θέση της. Κάτι που απαιτούν οι Βρυξέλλες, μετά την ενόχληση που προκάλεσε η δήλωση του Ντέιβιντ Ντέιβις, αρμόδιου υπουργού για τις διαπραγματεύσεις ότι η συμφωνία, η οποία επετεύχθη την περασμένη Παρασκευή, μεταξύ της Τερέζα Μέι και του Ζαν Κλοντ Γιούνγκερ, δεν είναι νομικά δεσμευτική για το Ηνωμένο Βασίλειο.

Τα καταδικαστικά μηνύματα που ήλθαν από τις Βρυξέλλες και το Ευρωκοινοβούλιο, ανάγκασαν τον Βρετανό υπουργό να αναδιπλωθεί. Το πρόβλημα με συγκεκριμένα μέλη της κυβέρνησης, τα οποία αποδύονται σε αντικρουόμενες δηλώσεις περί Brexit για καθαρά προσωπικούς λόγους, είναι πως δεν δείχνει να συνειδητοποιούν πως με τη στάση τους, πλήττουν την διαπραγματευτική θέση της Βρετανίας.

Ίσως η χθεσινή ήττα της κυβέρνησης τους οδηγήσει σε αλλαγή στάσης για το συμφέρον της χώρας.

Μαρία Καστρισιανάκη, Λονδίνο

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ