Μετά από σχεδόν οχτώ εβδομάδες στην κούρσα διαδοχής και οχτώ υποψηφίους «επέζησε» η μέχρι πρότινος υπουργός Εξωτερικών. Δύσκολη θητεία για την νέα ηγέτιδα των Τόρις.“Liz for Leader” ήταν το σύνθημα που σκέφθηκε η ομάδα της νικήτριας πλέον Λιζ Τρας για την κούρσα της πρωθυπουργικής διαδοχής μετά την παραίτηση Τζόνσον. Ήταν το σύνθημα, ήταν η δυναμικότητα της υποψήφιας, ήταν η αναγέννηση των βαθιά συντηρητικών απόψεών της που έφεραν τη νίκη, κανείς δεν μπορεί να πει με σιγουριά. Το θέμα είναι ότι έπεισε τα μέλη του Συντηρητικού Κόμματος που την ψήφισαν και τώρα ετοιμάζει τα πράγματά της ώστε να εγκατασταθεί στο Number 10.

Έχει ενδιαφέρον να επισημανθεί ότι ήταν η τελευταία από τους οχτώ που έθεσε υποψηφιότητα ενώ δεν παραιτήθηκε ποτέ από την κυβέρνηση Τζόνσον, υποστηρίζοντάς τον μέχρι την τελευταία στιγμή.

Εδώ και ένα μήνα, όταν Λιζ Τρας και Ρίσι Σούνακ έμειναν μόνοι τους στη αναμέτρηση, exit polls και εσωκομματικές συζητήσεις την «έδειχναν» νικήτρια και με διαφορά. Όμως δεν πρέπει να ξεχαστεί ότι πιο αγαπητός στους βουλευτές του κόμματος των Tόρις ήταν ο παραιτηθείς υπουργός Οικονομικών και ηττηθείς υποψήφιος Ρίσι Σούνακ.

Για αυτό και η ερώτηση πλέον είναι αλλού. Ποια θα είναι η επόμενη μέρα για την Λιζ Τρας και θα καταφέρει να επιβιώσει; Μην ξεχνάμε ότι μέσα σε κάτι περισσότερο από έξι χρόνια οι Συντηρητικοί έχουν αλλάξει τρεις ηγέτες και οδηγήθηκαν στον τέταρτο (Ντέιβιντ Κάμερον, Τερέζα Μέι, Μπόρις Τζόνσον και Λιζ Τρας).

Η ανακοίνωση της νίκης

Όλες οι αλλαγές μετά από παραιτήσεις καθώς το κόμμα αποδείχθηκε ότι δεν είναι ενωμένο σε δύσκολα ζητήματα. Άρα η ενεργειακή κρίση, το αυξανόμενο κόστος ζωής, οι εκκρεμότητες Brexit, ο πόλεμος στην Ουκρανία δεν είναι και το πιο εύκολο παζλ για την νέα πρωθυπουργό.

Στις 12:38 ο Σερ Γκράχαμ Μπρέιντι, ο πρόεδρος της 1922 Committee, το αρμόδιο κομματικό όργανο των Συντηρητικών, ανακοίνωσε επίσημα τα αποτελέσματα στο κοινό εντός της αίθουσας Queen Elizabeth II Centre που βρίσκεται στο Γουέστμινστερ.

Οι συνολικοί ψήφοι που συγκεντρώθηκαν ήταν 141.725 με 81.326 υπέρ της Λιζ Τρας και 60.399 υπέρ του Ρίσι Σούνακ, δηλαδή το 57,4% για την νέα πρωθυπουργό, ποσοστό αισθητά χαμηλότερο από τις προβλέψεις.

Η ομιλία της η Λιζ Τρας ξεκίνησε με τις αναμενόμενες ευχαριστίες ενώ παράλληλα παραδέχτηκε ότι ήταν μια “σκληρή μάχη” που ανέδειξε το “βάθος και το εύρος του ταλέντου” εντός του κόμματος.

Μάλιστα δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει τον πρώην πλέον πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον για την διεκπεραίωση του Brexit ενώ δεσμεύτηκε σαν εκείνον να κάνει “deliver, deliver, deliver”, δηλαδή να υλοποιήσει όσα έχει υποσχεθεί.

Η σιγουριά της νίκης και η δυσκολία της

Είναι αλήθεια πως τα μεγαλύτερα βρετανικά πρωτοσέλιδα σήμερα δεν ανέφεραν καν τον Σούνακ αλλά μόνο το όνομα της Λιζ Τρας. Μάλιστα οι τίτλοι τους με σιγουριά εστίασαν στην επόμενη ημέρα και στα πιθανά σχέδια της Τρας για την ενεργειακή κρίση. Το ίδιο ακριβώς κλίμα και στη βρετανική τηλεόραση σαν να ήξεραν με βεβαιότητα το αποτέλεσμα ώρες πριν την επίσημη ανακοίνωση.

Όμως ο βρετανικός λαός φαίνεται να βρίσκεται σε τελείως διαφορετική κατεύθυνση. Για εκείνον δεν είχε ιδιαίτερο νόημα η ανακοίνωση του νέου πρωθυπουργού του καθώς δεν ψήφισε καν για αυτόν. Το «βάρος» της ψηφοφορίας, εν μέσω μάλιστα τέτοιων δύσκολων συγκυριών για τη χώρα, δόθηκε αποκλειστικά στα 160.000 μέλη του Συντηρητικού Kόμματος.

Ο κόσμος ξέρει πως η Λιζ Τρας δεν έχει δώσει λεπτομέρειες για την επίλυση του διαρκώς αυξανόμενου κόστους ζωής και της ενεργειακής κρίσης που είναι ουσιαστικά το μόνο ζήτημα που τον απασχολεί. Τα βλέμματα λοιπόν στρέφονται με μεγάλο ενδιαφέρον στο τι θα περιλαμβάνει τελικά το πλάνο της Τρας για την ενεργειακή κρίση που η ίδια έχει δεσμευτεί ότι θα αποκαλύψει εντός της πρώτης εβδομάδας της διακυβέρνησής της.

Η διαδικασία του βρετανικού πρωτοκόλλου προβλέπει αύριο την συνάντηση της Λιζ Τρας με τη Βασίλισσα Ελισάβετ στο Μπαλμόραλ της Σκωτίας και όχι στο Παλάτι του Μπάκιγχαμ όπως προβλέπεται, εξαιτίας των κινητικών προβλημάτων της 96χρονης Βασίλισσας, ώστε να πάρει έγκριση για τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης.

Εκεί θα βρίσκεται και ο παραιτηθείς Μπόρις Τζόνσον ο οποίος στις 8:30 ώρα Αγγλίας θα έχει ήδη κλείσει για τα καλά την μαύρη πόρτα της πρωθυπουργικής κατοικίας της Ντάουνινγκ Στριτ πίσω του.

Ζωή Κατζαγιαννάκη, Λονδίνο

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ