Η Ελίζαμπετ Μάκε συνέβαλε αποφασιστικά στη διατήρηση και προβολή του έργου του συζύγου της Άουγκουστ Μάκε. Η έκθεση στο Μύνστερ είναι αφιερωμένη σε εκείνη.Ένα από τα πιο διάσημα έργα του Άουγκουστ Μάκε (1887-1914) είναι ο ζωγραφικός πίνακας “Η γυναίκα του καλλιτέχνη με καπέλο”. Χρονολογείται το 1909 και είναι από το μήνα του μέλιτος του ζευγαριού. Δείχνει την πλάτη της τότε 21χρονης σύζυγου του μεγάλου Γερμανού εξπρεσιονιστή ζωγράφου. Αποπνέει ηρεμία και αυτοπεποίθηση το έργο. Ο συγκεκριμένος πίνακας βρίσκεται στο επίκεντρο της έκθεσης με τον τίτλο «Ο Άουγκουστ και η Ελίζαμπετ Μάκε. Ο ζωγράφος και η μάνατζερ» στο Μουσείο Τέχνης και Πολιτισμού της Περιφερειακής Ένωσης Βεστφαλίας-Λίππε (LWL) στο Μύνστερ. Η έκθεση που εγκαινιάστηκε την Παρασκευή, 27.05 φωτίζει τη στενή σχέση μεταξύ του καλλιτέχνη και της συζύγου του.

«Η Ελίζαμπετ Μάκε ήταν κάτι περισσότερο από μια μούσα και μοντέλο» τονίζει η επικεφαλής του πολιτιστικού τμήματος της LWL Μπάρμπαρα Ρίσοφ Πάρτζιγκερ. Ως μια γυναίκα με πολύπλευρα ενδιαφέροντα και ταλαντούχα δημιούργησε χρήσιμες επαφές και βοήθησε στην πώληση των έργων τέχνης του συζύγου της και διαχειρίστηκε την κατάσταση μετά τον πρόωρο θάνατο του συζύγου της.

Μια σημαντική συλλογή του μουσείου με έργα Μάκε

Το μουσείο LWL στο Μύνστερ διαθέτει μια από τις πιο σημαντικές συλλογές Μάκε και κατάφερε να ανοίξει την έκθεση με έργα κυρίως από τη συλλογή του. Μεταξύ των 120 που παρουσιάζονται υπάρχουν δέκα έργα – δάνεια, συμπεριλαμβανομένου ενός έργου που φιλοτεχνήθηκε το 1912 με τον τίτλο «Σχεδιασμός για ταπισερί με ανατολίτικο ζευγάρι εραστών» και ανήκει στην Καγκελαρία στο Βερολίνο.

«Ο Άουγκουστ Μάκε φιλοτέχνησε τη σύζυγό του σε πολλούς πίνακες και σκίτσα, ώστε να μπορούμε να προσφέρουμε σήμερα στους επισκέπτες μια συναρπαστική εικόνα για τη ζωή και τους σταθμούς του ζευγαριού», λέει ο διευθυντής του μουσείου Χέρμαν Άρνχολντ. Σε ένα δωμάτιο περιλαμβάνονται κυρίως πορτρέτα της Ελίζαμπετ Μάκε, τα οποία είναι ευπρόσληπτα και φαίνεται πως με τα χρόνια εξελίχθηκε η ζωγραφική του συζύγου της».

Σε ένα άλλο δωμάτιο, το βλέμμα επικεντρώνεται στον κύκλο των φίλων τους, στους οποίους ανήκαν ο Φραντς Μαρκ και η σύζυγός του Μαρία από την καλλιτεχνική ομάδα «Ο γαλάζιος καβαλάρης». «Οι φίλοι ήταν πολύ σημαντικοί για τον Άουγκουστ Μάκε και τη συζύγό του», λέει η επιμελήτρια Τάνια Πίρσιγκ-Μάρσαλ.

Από μαθήτρια με τον Μάκε

Η Ελίζαμπετ Μάκε γεννήθηκε σε μια πλούσια οικογένεια εμπόρων στη Βόννη. Στο δρόμο για το σχολείο συνάντησε τον ζωγράφο το 1903 και το 1909 παντρεύτηκαν. Επειδή η νεαρή γυναίκα ενδιαφερόταν για τη μόδα και σχεδιάζε τα δικά της ρούχα, ενέπνευσε αρχικά και τον άντρα της να ζωγραφίζει πίνακες με καταστήματα μόδας.

Από το 1910 και μετά υπάρχουν όλο και περισσότερες απεικονίσεις της Ανατολής στα έργα του Μάκε. «Αυτό είναι επίσης εμπνευσμένο από τη σύζυγό του, η οποία το 1904 επισκέφθηκε με τη δική της οικογένεια την Τυνησία και ενθουσιάστηκε », λέει η επιμελήτρια Άννα Λουίζα Βάλτερ.

Ένα άλλο θέμα στην ειδική έκθεση έως την 5η Σεπτεμβρίου είναι τα σχέδια του Μάκε ενώ παράλληλα με την κύρια έκθεση τρέχει και μια έκθεση Μάκε για παιδιά ηλικίας τριών ετών και άνω. Ονομάζεται «Ο Άουγκουστ και το άλογο τσίρκου». Στο επίκεντρο σε αυτό το τμήμα το έργο του Μάκε που χρονολογείται από το 1911 και έχει τίτλο «Η αναβάτρια με τον κλόουν».

DPA / Μαρία Ρηγούτσου

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ