Η Κοσμητεία της Παιδαγωγικής Σχολής του Α.Π.Θ., σε συνεργασία με το Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης και τον Ελληνο–Γερμανικό Πολιτιστικό Σύλλογο «DIALOGOS» διοργάνωσαν  εκδήλωση, με θέμα: «Η μετανάστευση τότε….η μετανάστευση τώρα….».

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε, στο 10ο όροφο του Πύργου της Παιδαγωγικής. Η μετανάστευση τότε και..τώρα βρέθηκαν  στο επίκεντρο της εκδήλωσης που συντόνισε η Διευθύντρια του Μεταπτυχιακού Προγράμματος στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του Α.Π.Θ., Καθηγήτρια Δήμητρα Κογκίδου. Την εκδήλωση χαιρέτισε  ο επιμελητής της έκθεσης φωτογραφίας και εκπρόσωπος του Ελληνο – Γερμανικού Πολιτιστικού Συλλόγου « DIALOGOS», Σταμάτης Καραμούζης. Τα θέματα εισηγήθηκαν ο Λόης Λαμπριανίδης, ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, και ο Γιώργος Τσιάκαλος. καθηγητής του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του Α.Π.Θ.,

Ο Καθηγητής Λόης Λαμπριανίδης αναφέρθηκε στην αυξημένη μετανάστευση επιστημόνων από την Ελλάδα τα τελευταία χρόνια – φαινόμενο που θα ενταθεί στο μέλλον λόγω της τρέχουσας οικονομικής κρίσης. Πιο αναλυτικά, παρουσίασε  τα βασικά χαρακτηριστικά της και περιέγραψε  το προφίλ των εμπλεκόμενων ατόμων. Στη συνέχεια, ερμήνευσε  γιατί η Ελλάδα «υποφέρει» από τη διεθνή μετανάστευση επιστημόνων και υποστήριξε ότι αυτό οφείλεται, πρωτίστως, στη χαμηλή ζήτηση για πτυχιούχους. Τέλος, επισήμανε  ότι το φαινόμενο της διεθνούς μετανάστευσης επιστημόνων είναι δυνατόν να επιφέρει και κάποια θετικά αποτελέσματα για τις χώρες αποστολής ακόμη και στην περίπτωση που, τελικώς, επιλέγουν να παραμείνουν στο εξωτερικό.

Ο Καθηγητής Γιώργος Τσιάκαλος ανέλυσε  τις ομοιότητες και τις διαφορές της μετανάστευσης τότε (στη δεκαετία του 60) με τη μετανάστευση τώρα. Ειδικότερα,αναφέρθηκε  στη ρητορεία που χρησιμοποιείται για να παρουσιασθεί η αναγκαστική, για πολλούς ανθρώπους, μετανάστευση ως μια θετική επιλογή –τότε ως «ευλογία Θεού» και το «φιλοτάξιδον του Έλληνος» και τώρα ως «κινητικότητα του εργατικού δυναμικού».

Παράλληλη εκδήλωση

Η έκθεση φωτογραφίας του Ελληνο–Γερμανικού Πολιτιστικού Συλλόγου «DIALOGOS», με τίτλο «Η μετανάστευση τότε…» στη Βιβλιοθήκη της Παιδαγωγικής Σχολής (2ος όροφος του Πύργου της Παιδαγωγικής), με θέμα τη ζωή των Ελλήνων μεταναστών/τριών στη Γερμανία κατά την δεκαετία του 60.
Διάρκεια έκθεσης: Δευτέρα 8 έως 22 Απριλίου 2013 και ώρες 9:00 -19:00 (εκτός Σαββατοκύριακων).
Η έκθεση είναι μια δραστηριότητα του Ελληνο-Γερμανικού Πολιτιστικού Συλλόγου” Dialogos”, που δίνει το στίγμα της « μετανάστευσης τότε…» των Ελλήνων στη Γερμανία. Το φωτογραφικό υλικό αποτυπώνει εικόνες της καθημερινότητας μιας εποχής, είναι οργανωμένο σε δέκα θεματικές ενότητες. Κάθε θεματική ενότητα έχει επεξηγηματικό κείμενο στα ελληνικά και τα γερμανικά.
Οι θεματικές ενότητες της έκθεσης είναι: η δουλειά στο εργοστάσιο της Γερμανίας, στενάχωρες συνθήκες στέγασης, λιτή διαβίωση στην Ελλάδα, αναχώρηση, η ζωή των Ελλήνων στο Delmenhorst, εκδρομές και εκδηλώσεις, χαρά και λύπη, ατομική αναζήτηση εργασίας στην Γερμανία, σύμβολα κύρους “Τα καταφέραμε…” και ταξίδια.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ