Μιλάει στην ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΝΩΜΗ ο κ. Μάριος Χριστοδούλου, Managing Director της Piraeus Bank Germany

Επιμέλεια: Γεωργία Κωστακοπούλου

 

“Η Τράπεζα Πειραιώς είναι σήμερα η μεγαλύτερη τράπεζα στην Ελλάδα και η μοναδική ελληνική τράπεζα στη Γερμανία η οποία παρέχει ένα ευρύ φάσμα εργασιών λιανικής τραπεζικής προς Γερμανούς και Έλληνες, ιδιώτες και επιχειρήσεις.

Στις προσφερόμενες υπηρεσίες συμπεριλαμβάνονται μεταξύ άλλων το OnlineBanking, οι εργασίες επί εγγυητικών επιστολών (L/G), επιταγών και συναλλαγματικών, όπως και οι πληρωμές και τα εμβάσματα εσωτερικού και εξωτερικού. Ένας νέος τομέας δραστηριότητας μας στο πλαίσιο καλύτερης εξυπηρέτησης των επιχειρήσεων-πελατών της τράπεζας στην Ελλάδα και το εξωτερικό είναι η παροχή εμπορικών πληροφοριών καθώς και πληροφοριών φερεγγυότητας για πελάτες, προμηθευτές ή συνεργάτες τους στη Γερμανία, τομέας ο οποίος θα εμπλουτισθεί στο μέλλον με επιπλέον συμβουλευτικές υπηρεσίες”. Αυτά αναφέρει σήμερα στην ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΝΩΜΗ  ο κ. Μάριος Χριστοδούλου, ManagingDirector της PiraeusBankGermany.

Ο κ. Μάριος Χριστοδούλου κατάγεται από την Κύπρο. Έχει σπουδάσει Οργάνωση και Διοίκηση Επιχειρήσεων στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και έχει κάνει μεταπτυχιακές σπουδές στην Διοίκηση Επιχειρήσεων (ΜΒΑ) στο ίδιο πανεπιστήμιο καθώς και στο πανεπιστήμιο St. Gallen της Ελβετίας στο Management.

Έχει διατελέσει σύμβουλος επιχειρήσεων στην Ελλάδα και Γερμανία και έχει πολυετή εμπειρία σε διευθυντικές θέσεις σε διάφορες τράπεζες στη Γερμανία.

Από τον Ιούλιο 2012 είναι Managing Director της Piraeus Bank Germany.

 

Η Τράπεζα Πειραιώς χρηματοδοτεί αγορά ακινήτων στην Ελλάδα;

 

Η Τράπεζα Πειραιώς στο πλαίσιο της στρατηγικής της στη γερμανική αγορά προχωρά σήμερα στην προσφορά νέων προϊόντων και υπηρεσιών στους πελάτες της με υψηλή προστιθέμενη αξία.

Η χρηματοδότηση της αγοράς ακινήτων στην Ελλάδα από την τράπεζα μας αποτελεί το πρώτο από μια σειρά νέων προϊόντων το οποίο έρχεται να καλύψει ένα κενό στη γερμανική αγορά και πολύ συγκεκριμένες ανάγκες και απευθύνεται σε όλους όσους ζούν στη Γερμανία. Απευθυνόμαστε σε ένα σημαντικό τμήμα της αγοράς το οποίο σήμερα δεν εξυπηρετείται από καμία άλλη τράπεζα στη Γερμανία παρέχοντας στους πελάτες μας μια σειρά από πλεονεκτήματα όπως για παράδειγμα η ευκολία πρόσβασης στην τράπεζα μας χωρίς να απαιτείται να μεταβούν στην Ελλάδα για να βρουν χρηματοδότηση. 

Η ζήτηση για αγορά ακινήτων στην Ελλάδα παρουσιάζεται στο παρόν στάδιο σημαντικά αυξημένη. Ένας από τους παράγοντες που έχει συμβάλει σε αυτό είναι βέβαια και η μείωση των τιμών ακινήτων ως συνέπεια της οικονομικής κρίσης.

Θα ήθελα επίσης να τονίσω ότι η χρηματοδότηση της αγοράς ακινήτων στην Ελλάδα μέσω της Τράπεζας Πειραιώς Γερμανίας παρέχει επιπρόσθετη ασφάλεια στους πελάτες μας ότι το ακίνητο που αγοράζουν κατέχει και την πραγματική αξία της τιμής αγοράς. Αυτό επιτυγχάνεται μέσω της εκτίμησης της αξίας του από την τράπεζα γεγονός που αποτελεί ασφαλιστική δικλείδα και για τον ίδιο τον πελάτη για την επένδυση στην οποία προβαίνει.

 

Ποιες προϋποθέσεις θα πρέπει να πληρούν οι αιτούντες; Ισχύει αυτό για Γερμανούς και για Έλληνες; Τι έχετε να πείτε;

 

Οι προϋποθέσεις είναι οι ίδιες που ισχύουν στην χρηματοδότηση ακινήτων στη Γερμανία και ισχύει βέβαια για όλους όσους ζουν και εργάζονται εδώ μόνιμα, Γερμανούς και Έλληνες. Η βασική προϋπόθεση είναι η δυνατότητα αποπληρωμής του δανείου και η οικονομική κατάσταση του πελάτη.  Δηλαδή ο πελάτης θα πρέπει να διαθέτει σταθερά εισοδήματα τα οποία να μπορούν να καλύπτουν τις πληρωμές των δόσεων του δανείου πέραν κάλυψης των λοιπών δαπανών του.   Άλλα κριτήρια τα οποία εξετάζονται αφορούν την φερεγγυότητα του πελάτη, δηλαδή για παράδειγμα να μην έχει ληξιπρόθεσμες οφειλές καθώς και το είδος και η αξία του ακινήτου να ανταποκρίνονται στις ανάγκες δανειοδότησης. Η χρηματοδότηση μπορεί να καλύψει έως και το 80% της εμπορικής του αξίας.

 

Μπορεί να υποθηκεύσει ένας Γερμανός ή ένας Έλληνας του εξωτερικού το ακίνητο που έχει στην Ελλάδα για να πάρει δάνειο; Τι ισχύει σε αυτή την περίπτωση;

 

Η Τράπεζα Πειραιώς προσφέρει και αυτή την δυνατότητα, δηλαδή χρηματοδότησης επιχειρήσεων ή ιδιωτών που βρίσκονται στη Γερμανία μέσω της υποθήκευσης του ακινήτου ή των ακινήτων τους στην Ελλάδα. Ουσιαστικά με τον τρόπο αυτό ο πελάτης “διπλασιάζει” την αξία του ακινήτου του. Και διευκρινίζω: Ο πελάτης μπορεί να χρησιμοποιήσει το ακίνητο ή τα ακίνητα που έχει στην Ελλάδα για να χρηματοδοτήσει τις επιχειρηματικές του ανάγκες στη Γερμανία, αλλά και προσωπικές. Εφόσον μπορεί να ξεπληρώσει κανονικά το δάνειο του ο πελάτης αξιοποιεί με τον καλύτερο τρόπο την περιουσία του, καλύπτοντας τρέχουσες ανάγκες του με ένα εύκολο και σίγουρο τρόπο.

Αυτό αποτελεί ένα συγκριτικό πλεονέκτημα της τράπεζας μας έναντι των γερμανικών τραπεζών οι οποίες δεν έχουν τέτοια δυνατότητα.

 

Και μια γενική ερώτηση… Ποια είναι η πολιτική της τράπεζά σας που βρίσκεται σε υλοποίηση αυτό το χρονικό διάστημα ή το επόμενο στο σύνολο των προγραμμάτων για τους Έλληνες της Γερμανίας ή και για τους γερμανούς πολίτες;

 

Η Τράπεζα Πειραιώς είναι σήμερα η μεγαλύτερη τράπεζα στην Ελλάδα και η μοναδική ελληνική τράπεζα στη Γερμανία η οποία

παρέχει ένα ευρύ φάσμα εργασιών λιανικής τραπεζικής προς Γερμανούς και Έλληνες, ιδιώτες και επιχειρήσεις.

Στις προσφερόμενες υπηρεσίες συμπεριλαμβάνονται μεταξύ άλλων το OnlineBanking, οι εργασίες επί εγγυητικών επιστολών (L/G), επιταγών και συναλλαγματικών, όπως και οι πληρωμές και τα εμβάσματα εσωτερικού και εξωτερικού. Ένας νέος τομέας δραστηριότητας μας στο πλαίσιο καλύτερης εξυπηρέτησης των επιχειρήσεων-πελατών της τράπεζας στην Ελλάδα και το εξωτερικό είναι η παροχή εμπορικών πληροφοριών καθώς και πληροφοριών φερεγγυότητας για πελάτες, προμηθευτές ή συνεργάτες τους στη Γερμανία, τομέας ο οποίος θα εμπλουτισθεί στο μέλλον με επιπλέον συμβουλευτικές υπηρεσίες.

Στα προσφερόμενα προϊόντα συμπεριλαμβάνονται η τήρηση όλων των ειδών λογαριασμών (π.χ. όψεως) για την άμεση και καθημερινή εξυπηρέτηση των πελατών σε Γερμανία και εξωτερικό, προθεσμιακές καταθέσεις, καταθέσεις ταμιευτηρίου, χορηγήσεις όλων των ειδών όπως επιχειρηματικά και προσωπικά δάνεια, δάνεια στεγαστικής πίστης και πιστοδοτικά όρια καθώς και ενέγγυες πιστώσεις (Letterofcredits).

Παράλληλα έχουμε προχωρήσει στην σύναψη συνεργασίας με μεγάλους γερμανικούς οργανισμούς όπως για παράδειγμα με τους ασφαλιστικούς ομίλους της AllianzAG και της R+VLuxembourgLebensversicherungS.A. επεκτείνοντας την γκάμα των προσφερόμενων προϊόντων της τράπεζας και στον ασφαλιστικό τομέα.

Ένα από τα βασικά σημεία της πολιτικής μας είναι και η στήριξη των ελληνικών επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται με οποιοδήποτε τρόπο στη γερμανική αγορά καθώς και η στήριξη κάθε Έλληνα πολίτη που ζει και εργάζεται στη Γερμανία. Για παράδειγμα η δυνατότητα ανοίγματος λογαριασμού μέσω της ιστοσελίδας μας και η παροχή υπηρεσιών OnlineBanking είναι ορισμένα μόνο πλεονεκτήματα και διευκολύνσεις που παρέχει η Τράπεζα μας σε κάθε πελάτη άσχετα από τον τόπο διαμονής του στη Γερμανία.

Η τράπεζα μας απευθύνεται βέβαια όχι μόνο σε Έλληνες αλλά σε όλη την γερμανική αγορά. Έχουμε σχεδιάσει και προσφέρουμε εξειδικευμένες υπηρεσίες και προϊόντα σε γερμανικές επιχειρήσεις οι οποίες έχουν συναλλαγές με Ελλάδα.  Όπως ανέφερα και προηγουμένως ιδιαίτερα με την χρηματοδότηση αγοράς ακινήτων και ειδικότερα εξοχικών κατοικιών στην Ελλάδα, η οποία αποτελεί την αρχή μιας σειράς νέων προϊόντων, η Τράπεζα Πειραιώς επιδιώκει να συνδράμει στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας μέσω επενδύσεων από τη Γερμανία.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ