Φέτος το πρωτάθλημα δεν είναι παιχνιδάκι για τη Μπάγερν. Μία μαχητική Μπορούσια Ντόρτμουντ απέσπασε ισοπαλία από τους «μόνιμους πρωταθλητές» κι έτσι οι δύο ομάδες ισοβαθμούν.«Απολαύστε την Μπούντεσλιγκα μέχρι το Σάββατο που έχει σασπένς, γιατί μετά δεν θα έχει…» έλεγε ένας από τους αναλυτές των ποδοσφαιρικών πραγμάτων στη Γερμανία. Υπονοώντας ότι το Σάββατο οι «μόνιμοι πρωταθλητές», η Μπάγερν Μονάχου, θα κέρδιζαν άνετα για μία ακόμη φορά τους «μόνιμους διώκτες» τους, τη Μπορούσια Ντόρτμουντ, και το πρωτάθλημα θα τελείωνε πριν αρχίσει καλά-καλά. Μόνο που ήρθαν αλλιώς τα πράγματα. Μπορεί η Μπάγερν δύο φορές να έκρυψε την μπάλα και να προηγήθηκε 2-0 μέσα στο Ντόρτμουντ, με άπιαστα σουτ των Γκορέτσκα και Σανέ (χάρμα οφθαλμών ήταν ειδικά το γκολ του Σανέ, ο οποίος με μισή προσποίηση άδειασε την άμυνα των Βεστφαλών), αλλά η Μπορούσια δεν το έβαλε κάτω. Στο δεύτερο ημίχρονο μείωσε σε 2-1 με εκπληκτικό σουτ από τον 17χρονο Γιουσούφα Μουκόκο, ενώ στο τέταρτο λεπτό των καθυστερήσεων μίλησε η κλάση και η εμπειρία του Άντονι Μοντέστ.

«Μοντέστ και 2-2, είναι απίστευτο» φωνάζουν με ενθουσιασμό οι Γερμανοί δημοσιογράφοι που κάνουν την περιγραφή του αγώνα. Κι όμως, όλα έχουν την εξήγησή τους. Αυτό το παραδέχεται και ο Λέον Γκορέτσκα, ένας από τους σκόρερ της βραδιάς για τη Μπάγερν Μονάχου: «Είχαμε πολλές ευκαιρίες σήμερα», λέει, «είχαμε και άλλες στιγμές που μπορούσαν να βγάλουν ευκαιρίες, αλλά τις αντιμετωπίσαμε με κάποια επιπολαιότητα. Βέβαια όταν είσαι μπροστά 2-0, δεν χρειάζεται οπωσδήποτε να πετύχεις και άλλο γκολ για να κερδίσεις, αλλά τότε θα πρέπει να αμυνθείς καλύτερα. Ούτε κι αυτό το καταφέραμε σήμερα κι έτσι ήρθε το 2-2». Ισοπαλία το Σάββατο, ισοβαθμία και στο πρωτάθλημα μέχρι στιγμής για τις δύο ομάδες.

Μπορεί η Μπορούσια και χωρίς Χάαλαντ;

«Αυτή η Μπορούσια είναι πιο κοντά στον τίτλο από κάθε άλλη φορά τα τελευταία χρόνια» λέει στο αθλητικό της σχόλιο η γερμανική εφημερίδα Die Welt. Το παράξενο είναι ότι αυτό συμβαίνει σε μία χρονιά που έχει αποχωρήσει το «βαρύ πυροβολικό» των Βεστφαλών στην επίθεση, ο χαρισματικός Νορβηγός Έρλινγκ Χάαλαντ, που συνεχίζει την καριέρα του στη Μάνστεστερ Σίτυ.

Αλλά η Μπορούσια ενισχύθηκε κιόλας, μεταξύ άλλων με τον μεσοαμυντικό Νίκλας Ζούλε, ο οποίος μέχρι πέρσι έπαιζε στη Μπάγερν. «Για μένα ηταν σίγουρα ένα ξεχωριστό παιχνίδι», λέει ο Νίκλας Ζούλε. «Ξαναείδα συναδέλφους, με τους οποίους ήμουν μαζί για πέντε ολόκληρα χρόνια και μαζί κερδίσαμε ό,τι μπορεί κανείς να κερδίσει… Δεν το ξεχνάς αυτό, αλλά από την άλλη πλευρά τώρα είμαι παίκτης της Ντόρτμουντ και χαίρομαι που πήραμε τον βαθμό της ισοπαλίας».

Η μεγαλύτερη πρόκληση της νέας χρονιάς ήταν βέβαια η αντικατάσταση του Χάαλαντ στην επίθεση. Η Μπορούσια έφερε από την Κολωνία τον έμπειρο Γάλλο επιθετικό Άντονι (Τόνι) Μοντέστ, ο οποίος όμως στις πρώτες αγωνιστικές δεν κατάφερε να ανταποκριθεί στις τεράστιες προσδοκίες. Δύο φορές έχασε τη θέση του στην αρχική εντεκάδα από τον 17χρονο Γιουσούφα Μουκόκο. Αλλά το Σάββατο η εμπειρία του Μοντέστ και το ταλέντο του Μουκόκο «έδεσαν» με τον καλύτερο τρόπο. Ήταν μάλιστα ο Μοντέστ που άνοιξε την άμυνα των Βαυαρών και έδωσε την πάσα για το 2-1 στον νεαρό Μουκόκο. Εύσημα από τον Νίκλας Ζούλε: «Οι πρώτες εβδομάδες δεν ήταν εύκολες για τον Τόνι. Αλλά τον ξέρω, είναι καλό παιδί και κορυφαίος επιθετικός. Δύο φορές κάθισε στον πάγκο, αλλά έβγαλε αντίδραση, τα έδωσε όλα στην προπόνηση και χαίρομαι που σήμερα πέτυχε το 2-2».

Επιστρέφει δυναμικά η Βέρντερ Βρέμης

Στα αξιοσημείωτα της ένατης αγωνιστικής και η νίκη της Βέρντερ Βρέμης με 2-1 στη δύσκολη έδρα της Χόφενχαϊμ, που φέρνει την ομάδα του Βορρά στην πέμπτη θέση της «Μπούντεσλιγκα». Φαίνεται ότι η Βέρντερ έμαθε από τα λάθη της μετά από μία χρονιά αγωνίας στη δεύτερη κατηγορία του γερμανικού πρωταθλήματος και, αυτή τη φορά. είναι αποφασισμένη να εξασφαλίσει από νωρίς την παραμονή της. Το νέο αστέρι της ομάδας, ο μεσοεπιθετικός Νίκλας Φίλκρουγκ, σκόραρε για μία ακόμη φορά με πέναλτι, έχει συμπληρώσει οκτώ γκολ σε εννέα αγωνιστικές και βάζει πλέον σοβαρή υποψηφιότητα για την Εθνική Γερμανίας ενόψει Μουντιάλ.

Αρνητική έκπληξη της αγωνιστικής ήταν μάλλον η Άιντραχτ Φρανκφούρτης, η οποία μετά από μία σειρά καλών εμφανίσεων σε Γερμανία και Ευρώπη φάνηκε να μένει από δυνάμεις και ηττήθηκε ξεκάθαρα με 3-0 από την ουραγό Μπόχουμ. Την κορυφή της βαθμολογίας μοιράζονται προς το παρόν η Ουνιόν Βερολίνου και η Φράιμπουργκ, φετινή αντίπαλος του Ολυμπιακού στο Europa League, η οποία το απόγευμα της Κυριακής δοκιμάζεται στο Βερολίνο απέναντι στη Χέρτα.

Γιάννης Παπαδημητρίου (DPA, ARD, kicker.de)

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ