Νανοοφθαλμολογία, ονομάζεται η νέα τάση που δημιουργείται με την ανάπτυξη μεθόδων νανοτεχνολογίας και νανοιατρικής για την αντιμετώπιση οφθαλμολογικών παθήσεων.
Στη Θεσσαλονίκη, ο Δρ της Ιατρικής Σχολής του ΑΠΘ Θάνος Καραμήτσος ολοκληρώνοντας τις μεταπτυχιακές του σπουδές στο Εργαστήριο Νανοτεχνολογίας LTFN του ΑΠΘ παρουσίασε μια διατριβή που αναμένεται να λύσει σοβαρά προβλήματα θεραπείας του καταρράκτη.
Η μετεγχειριτική θεραπεία της νόσου αντιμετωπίζεται με τη χορήγηση σταγονών για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Οι οφθαλμίατροι όμως διαπίστωναν ότι πολλοί ασθενείς ήταν …ασυνεπείς με τη θεραπεία τους.
Η ερευνητική ομάδα του Θάνου Καραμήτσου με την επίβλεψη του Διευθυντή του Εργαστηρίου Νανοτεχνολογίας καθηγητή Σ. Λογοθετίδη και της καρδιολόγου Δρ Βαρβάρας Καραγκιοζάκη, δημιούργησαν νανοϋμένια με ειδική επικάλυψη της φαρμακευτικής ουσίας, έτσι ώστε ν απελευθερώνεται σταδιακά η φαρμακευτική αγωγή που απαιτείται μετεγχειριτικά και ν αποφεύγεται η χορήγηση σταγόνων.
«Ο ρυθμός απελευθέρωσης του φαρμάκου είναι κλινικά αποδεκτός.  Ωστόσο η όλη προσπάθεια βρίσκεται ακόμη σε πειραματικό στάδιο.  Απαιτείται καλλιέργεια κυττάρων αν και τα υλικά που χρησιμοποιούμε είναι βιοδιασπώμενα και διαφανή, όμως στη συνέχεια θα πρέπει να γίνουν πειράματα σε ζώα.  kataraktis1Αν όλα πάνε καλά θα μπορέσουμε σχετικά σύντομα να δημιουργήσουμε ένα καινοτόμο προϊόν» λέει ο Δρ Θάνος Καραμήτσος.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ