Δήλωση του Ευρωβουλευτή της ΝΔ, Καθηγητή Ιωάννη Α. Τσουκαλά, σχετικά με την επικείμενη κατάργηση ερευνητικών κέντρων.

Βρυξέλλες, 28 Ιουνίου 2011. Με αφορμή την πρόθεση της κυβέρνησης να προβεί στην κατάργηση ερευνητικών κέντρων, ο Ευρωβουλευτής της ΝΔ, Καθηγητής Ιωάννης Α. Τσουκαλάς, μέλος της Επιτροπής Βιομηχανίας, Έρευνας και Ενέργειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Σε σχέση με τις επαναλαμβανόμενες φήμες για κατάργηση πανεπιστημιακών τμημάτων (Γεωλογικού τμήματος Θεσσαλονίκης και Πατρών), την κατάργηση αξιόλογων κρατικών φορέων, (όπως του Ινστιτούτου Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (ΙΓΜΕ)), καθώς και τη θρυλούμενη κατάργηση του Ελληνικού Κέντρου Θαλάσσιων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ), όπως αυτό προκύπτει από τη συνέντευξη του Καθηγητή Γ. Χρόνη, (τέως προέδρου του ΕΛΚΕΘΕ) στην εφημερίδα Ελευθεροτυπία της 19ης Ιουνίου 2011, απευθύνω έκκληση στην κυβέρνηση να αποτρέψει τέτοιες εξελίξεις, αν πράγματι προγραμματίζονται, ή να τις διαψεύσει άμεσα.

Η συμπεριφορά της σχετικά με την έρευνα και τον ρόλο των ερευνητικών κέντρων, τον τελευταίο καιρό, δυνάμει της οποίας τα Ερευνητικά κέντρα νοούνται ως ΔΕΚΟ του Δημοσίου, είναι σε κατάφορη σύγκρουση με την ευρωπαϊκή πολιτική έρευνας, την πολιτική του επόμενου πλαισίου για την έρευνα (8ο Πρόγραμμα Πλαίσιο), την πολιτική αριστείας και ό,τι συγκροτεί την ευρωπαϊκή πολιτική για την Ανάπτυξη, που στηρίζεται στο τρίγωνο Εκπαίδευση – Έρευνα – Καινοτομία.

Η παραθεώρηση του αξιόλογου ερευνητικού δυναμικού που υπάρχει στα ελληνικά ερευνητικά κέντρα και των σοβαρών επενδύσεων στον χώρο αυτόν αποτελούν απειλή για την ανάπτυξη της χώρας, προσβολή της ιδέας της έρευνας και υπόπτου ήθους προσπάθεια αποξένωσης ιδεών, ανθρώπων και υποδομών υπέρ τρίτων αοράτων».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ