Ο διακεκριμένος λογοτέχνης Βασίλης Αλεξάκης

Το νέο βιβλίο του πολυσύνθετου Βασίλη Αλεξική.

Γράφει ο Γιάννης Δελόγλου,
j.deloglou@elliniki-gnomi.eu.

Θεσσαλονίκη. Στην μέχρι τώρα πλούσια βιβλιογραφία στον χώρο της λογοτεχνίας έρχεται να προστεθεί το νέο βιβλίο του διακεκριμένου λογοτέχνη Βασίλη Αλεξάκη και διεκδικεί μια θέση στη γκάμα του αξιόλογου μυθιστορήματος. Και όλα δείχνουν ότι οι Θεσσαλονικείς το αγκάλιασαν με αγάπη πριν γνωρίσουν -αρκετοί τουλάχιστον- από κοντά τον δημιουργό του μυθιστορήματος, που οι εκδόσεις «Εξάντας» και το «Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης» διοργάνωσαν την παρουσίαση του βιβλίου στους καλαίσθητους χώρους του Μουσείου όπου παραβρέθηκε και ο ίδιος ο συγγραφέας, για να ζήσει από κοντά την αγάπη και την εκτίμηση των Θεσσαλονικέων θαυμαστών του.

Στο πλούσιο ακροατήριο η Πρόεδρος του ΜΜΣΤ καθηγήτρια στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Δρ. Ξανθίππη Σκαρπιά-Heupel, παρουσία και της εκπροσώπου των εκδόσεων Μάγδας Κοτζιά παρουσίασε τον συγγραφέα στο κοινό. Η Δρ. Ξανθίππη Σκαρπιά τόνισε: «Καλωσορίζουμε τις εκδόσεις ’Εξάντας’ με τους πολύ σημαντικούς υψηλής ποιότητας τίτλους, που ξεπερνούν τους χιλίους. Και όταν λέμε ’Εξάντας’ εννοούμε φυσικά την Μαγδαληνή Κοτζιά, γέννημα θρέμμα της Θεσσαλονίκης την οποία ευχαριστούμε για άλλη μια φορά, που μας έφερε τον Βασίλη Αλεξάκη, έναν πολυβραβευμένο Έλληνα συγγραφέα με τίτλους εξαιρετικούς που πολλοί από εσάς έχετε διαβάσει. Ο Βασίλης Αλεξάκης δεν είναι μόνο πολυγραφότατος αλλά έχει και ένα εξαιρετικό λόγο. Τον καλωσορίζουμε στην πόλη μας».

Η πρόεδρος του Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Δρ. Ξανθίππη Σκαρπιά-Heupel

Ο κ. Αλεξάκης που ζει μεταξύ Ελλάδας και Γαλλίας στην ομιλία του μεταξύ άλλων είπε: «Δεν είναι απαραίτητο για να κάνεις ένα καλό βιβλίο να έχεις ένα σπουδαίο θέμα, δεν σημαίνει και απαγορεύεται να έχεις ένα σπουδαίο θέμα να κάνεις ένα καλό βιβλίο. Για μένα το μυθιστόρημα είναι όπως το πλέξιμο, χρειάζομαι δύο βελόνες. Στην προκειμένη περίπτωση η μία βελόνα είναι η αναζήτηση της ΠΡΩΤΗΣ ΛΕΞΗΣ. Αλλά αυτό δεν έχει σχέση με μυθιστόρημα. Δηλαδή εμένα ούτε με ενδιέφερε ούτε με ενδιαφέρει τόσο πολύ να μάθω ποια είναι η πρώτη λέξη. Θα μπορούσα να ζήσω και χωρίς αυτήν και έζησα ήδη αρκετά χρόνια χωρίς αυτήν, δεν ήταν ο διακαής πόθος μου να γράψω ποια είναι η πρώτη λέξη. Είναι μια ιδέα μυθιστορήματος πολύ πλούσια, γιατί δεν ξέρουμε ποια ήταν η πρώτη λέξη. Υπάρχει μια άλλη θεωρία πού λέει ότι οι άνθρωποι μίλησαν για να μην πλήττουν». Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο κ. Αλεξάκης είπε: «Τα ζώα, δεν κοιτάζονται ποτέ στα μάτια, ποτέ. Εντοπίζει το ένα το άλλο, γνωρίζονται αλλά δεν κοιτάζονται στα μάτια».

Ακλούθησε πλούσιος διάλογος με ζωηρό ενδιαφέρον από το κοινό στις ερωτήσεις των οποίων απάντησε με λεπτομέρειες και με ήπιο τρόπο ο διακεκριμένος συγγραφέας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ