Βρυξέλλες, 23 Μαρτίου 2011. Ερώτηση για το αν η μείωση του μισθολογικού κόστους μπορεί να φέρει ανταγωνιστικότητα στη χώρα κατέθεσε η Ρόδη Κράτσα, Αντιπρόεδρος του Ευρ. Κοινοβουλίου, στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή επικαλούμενη μελέτη της εφημερίδας Wall Street Journal που δείχνει ότι οι Έλληνες εργαζόμενοι απασχολούνται τις περισσότερες ώρες (42) στην Ε.Ε. υπό καθεστώς πλήρους απασχόλησης, ωστόσο υστερούν σε επίπεδο παραγωγικότητας λόγω ελλιπών υποδομών και μη προηγμένης τεχνολογίας.

Παράλληλα επικαλείται στοιχεία της Eurostat, βάσει των οποίων το τελευταίο τρίμηνο του 2010 το μέσο ωριαίο εργατικό κόστος στην Ε.Ε. σημείωσε άνοδο (1,6 %), ενώ στην Ελλάδα κατεγράφη μείωση (-6,5 %) συγκριτικά με το προηγούμενο έτος.

Με αυτά τα δεδομένα η Ελληνίδα Ευρωβουλευτής ερωτά την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αν η μείωση του μισθολογικού κόστους καθώς και η υιοθέτηση ειδικών συλλογικών συμβάσεων που περιλαμβάνονται ως μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής στο 3ο επικαιροποιημένο Μνημόνιο, συνάδουν με τις ανάγκες για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας τη στιγμή που επιβαρύνεται η αγοραστική δύναμη των Ελλήνων.

Παράλληλα, η Ρόδη Κράτσα ζητά να πληροφορηθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή εάν στο πλαίσιο του Συμφώνου για το ευρώ, όπου οι μισθοί θα συνδέονται με την παραγωγικότητα σε κάθε χώρα, οι παρεμβάσεις θα κατευθύνονται και σε άλλους τομείς και αν ναι σε ποιους συγκεκριμένα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ