Του Αποστόλη Ζώη

Έναν τόπο με παγκόσμιο ενδιαφέρον προτιμούν οι επισκέπτες καταγράφοντας το ιστορικό μνημείο και το Πολιτιστικό Κέντρο στον χάρτη των αρχαιολογικών-τουριστικών προορισμών της χώρας μας. Πρόκειται για τη λειτουργία του Πολιτιστικού Κέντρου Σχολής Αριστοτέλους του Δήμου Νάουσας.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του δήμου Νάουσας, από την τρίτη χρονιά λειτουργίας του Κέντρου το διάστημα Μάιος 2009-Μάιος 2010 οι επισκέπτες ξεπέρασαν τους 24.000, σημειώνοντας αύξηση 17% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα (2008/2009).

Συγκεκριμένα, τον Αρχαιολογικό χώρο της Σχολής Αριστοτέλους και τις εγκαταστάσεις του Πολιτιστικού Κέντρου επισκέφθηκαν, 122 Οργανωμένα Group, 98 Σχολεία, 8.900 Μεμονωμένοι επισκέπτες και 3.100 Αλλοδαποί επισκέπτες.

Ακόμη, στο Συνεδριακό Κέντρο φιλοξενήθηκαν αξιόλογα συνέδρια και παράλληλες εκδηλώσεις. Πρόκειται για έξι ημερίδες, τέσσερα συνέδρια και δώδεκα διαλέξεις, ομιλίες, σεμινάρια και παράλληλες εκδηλώσεις φορέων και συλλόγων.

Οι επισκέψεις γίνονται καθημερινά στον αρχαιολογικό χώρο και στο Πολιτιστικό Κέντρο, όπου δίνεται η ευκαιρία στα οργανωμένα group, στους μαθητές των σχολείων και στους μεμονωμένους επισκέπτες να ενημερωθούν για την ιστορία και τη σημασία της Σχολής Αριστοτέλους, να παρακολουθήσουν την προβολή ταινιών με θέμα τις δύο σπουδαίες προσωπικότητες του φιλόσοφου Αριστοτέλη και του Μεγάλου Αλεξάνδρου.

Επίσης, οι επισκέπτες μπορούν να αγοράσουν ιστορικά βιβλία καθώς και αναμνηστικά είδη δώρων, τα οποία φιλοτεχνούν οι μαθητές των Εικαστικών Εργαστηρίων της Κ.Ε. ΔΗ.Π.Ο.Ν.

Η Σχολή Αριστοτέλους

Τόπος με παγκόσμιο ενδιαφέρον είναι τα απομεινάρια της Σχολής του Αριστοτέλη, λίγο πιο κάτω από την σημερινή Νάουσα, στη θέση Ισβόρια.

Είναι το μέρος, σύμφωνα με στοιχεία του δήμου Νάουσας, με τα τρεχούμενα νερά και τα βαθύσκιωτα σπήλαια που αναφέρουν οι αρχαίοι συγγραφείς, όπου ο μέγιστος φιλόσοφος της αρχαιότητας δίδαξε το μεγαλείο της κλασσικής Ελληνικής σκέψης και τα ιδανικά της Πλατωνικής φιλοσοφίας στον γιο του Βασιλέα της Μακεδονίας Φιλίππου Β’, τον Αλέξανδρο και τους άλλους ευπατρίδες της Μακεδονικής Αυλής.

Η συνάντηση αυτών των δύο μέγιστων προσωπικοτήτων του αρχαίου κόσμου στο Νυμφαίο της Μίεζας έμελλε να επηρεάσει καθοριστικά το μέλλον της ανθρωπότητας, και ολόκληρου του Δυτικού Πολιτισμού.

Ο χώρος που καταλαμβάνει το Νυμφαίο, δηλαδή το ιερό το αφιερωμένο στις Νύμφες, είναι ένα πολύ εντυπωσιακό φυσικό τοπίο, όπου τα αρχαία λείψανα – ο τοιχοβάτης μιας διώροφης στοάς με ιωνικούς κίονες σε σχήμα Π – συνδυαζόμενα με τρεις φυσικές σπηλιές που υπάρχουν εκεί, αποτελούν τον κύριο χώρο της σχολής.

Η κάθετη επιφάνεια του βράχου, όπου φαίνονται οι οπές για τη στήριξη των δοκαριών της στέγης, αποτελούσε το πίσω μέρος της σκιερής στοάς, που χτίστηκε τότε (350 π.Χ. και μετά), όπου δίδασκε ο Αριστοτέλης «τον ηθικόν και πολιτικόν λόγον (Πλούταρχος VII, 668) στους νεαρούς βλαστούς των Μακεδόνων ευγενών.

Στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Βέροιας υπάρχουν κεραμίδες και πήλινες σίμες από τη στέγη της στοάς. Το τοπίο όπου ο Δάσκαλος περιδιάβαζε με τους μαθητές του στα παρόχθια, γεμάτα από πυκνή βλάστηση μονοπάτια, ενώ γύρω τους ανάβλυζαν από τις πηγές και κυλούσαν ήρεμα δροσερά ρυάκια, συμπληρώνεται λίγο πιο πέρα με ένα ακόμη μεγαλύτερο σπήλαιο, με δύο λαξευμένες εισόδους, και σαφή λατρευτική χρήση.

Το σημαντικότερο οικοδόμημα που αποκαλύφθηκε το θέρος του 1992 στην ίδια περιοχή, είναι ένα θέατρο ελληνιστικών χρόνων (2ος αι. π.Χ.) που σώζει το προσκήνιο και τον τοίχο της σκηνής. Η ορχήστρα του έχει διάμετρο 22 μέτρα. Διακρίνονται οι τέσσερις πρώτες σειρές εδωλίων από πωρόλιθο και άλλες δώδεκα σειρές λαξευμένων στο μαλακό βράχο της πλαγιάς. Υπολογίζεται ότι είχε χωρητικότητα 1.500-2.000 θεατών.

Σε μικρή απόσταση από το θέατρο ανασκάπτεται η Αγορά της πόλης (Μίεζα) και σιγά σιγά έρχονται στο φως τα απομεινάρια μεγάλων δημοσίων κτιρίων, που αποκαλύπτουν τη σημασία της.

Σύγχρονο Κέντρο πολιτισμού και αναψυχή

Το Πολιτιστικό Κέντρο Σχολής Αριστοτέλους είναι ένα ολοκληρωμένο κέντρο Πολιτισμού και αναψυχής. Βρίσκεται στην περιοχή «Ισβόρια» 2 χλμ. από το Κέντρο της Νάουσας, και στον χώρο που περιβάλλει το αρχαιολογικό μνημείο της Σχολής Αριστοτέλους, το «Νυμφαίο της Μίεζας». Ανήκει στο Δήμο Νάουσας και είναι δωρεά της οικογένειας του μεγάλου ευεργέτη της πόλης, Χρήστου Λαναρά.

Η μοντέρνα αρχιτεκτονική μορφή του κτιρίου όπου κυριαρχούν το ξύλο, το μέταλλο και η πέτρα, εναρμονίζονται με το φυσικό περιβάλλον της περιοχής.

Στις εγκαταστάσεις του Πολιτιστικού Κέντρου λειτουργούν εκθεσιακός χώρος, αίθουσα συνεδρίων και προβολής, χώρος υποδοχής-εξυπηρέτησης επισκεπτών, αναψυκτήριο-εστιατόριο, όπως και χώρο στάθμευσης αυτοκινήτων και λεωφορείων.

Στους άνετους χώρους του Πολιτιστικού Κέντρου, ο επισκέπτης μπορεί, αφού ξεναγηθεί στον αρχαιολογικό χώρο της Σχολής Αριστοτέλους, να ενημερωθεί για την ιστορία και τη σημασία του μνημείου και να αποκτήσει βιβλία, έντυπα, cd-rom, dvd αναμνηστικά είδη δώρων κλπ.

Η αίθουσα συνεδρίων (80 θέσεων) είναι υψηλών προδιαγραφών. Διαθέτει σύγχρονα οπτικοακουστικά συστήματα (προβολής, ήχου και μεταφραστικό κέντρο). Έτσι είναι ιδανικός χώρος για τη φιλοξενία συνεδρίων, εκπαιδευτικών προγραμμάτων και εκδηλώσεων. Επίσης, στην αίθουσα γίνονται προβολές ταινιών και video με θέμα το έργο του φιλόσοφου Αριστοτέλη, τους αρχαιολογικούς χώρους (Σχολή Αριστοτέλους, Μακεδονικοί Τάφοι Ανθεμίων, Αρχαίο θέατρο Μίεζας) και για την ιστορία της Ηρωικής πόλης Νάουσας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ