Γράφει ο Γιάννης Δελόγλου,
j.deloglou@elliniki-gnomi.eu.

Θεσσαλονίκη. Με υμνωδούς τους Κρήτες της Θεσσαλονίκης και της ευρύτερης περιοχής για την 70η επέτειο μνήμης και περισυλλογής για την Μάχη τής Κρήτης, η Παγκρήτια Αδελφότητα Μακεδονίας διοργάνωσε εκδηλώσεις στο Δημοτικό Θέατρο Κήπου με επίσημο προσκεκλημένο και κεντρικό ομιλητή τον Διοικητή τού Πολεμικού Μουσείου στη Θεσσαλονίκη Υποστράτηγο Ιωάννη Κόντη.

Με τον δικό τους, ξεχωριστό τρόπο υποδοχής, με τσικουδιές και γραβιέρα, χαμόγελα και μαντινάδες υποδέχτηκαν οι οργανωτές τους επισκέπτες στο Θέατρο Κήπου, για να αποτιμήσουν φόρο τιμής στους αγωνιστές και τα θύματα της δραματικής μάχης τής Κρήτης εναντίον των στρατευμάτων της Ναζιστικής Γερμανίας, που συγκλόνισε την παγκόσμια κοινή γνώμη.

Ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Παναγιώτης Ψωμιάδης στην εκδήλωση για τη Μάχης τής Κρήτης

Οι εκδηλώσεις άρχισαν με τον χαιρετισμό της ΠΑΜ Πέτρου Πετρακάκη, που τόνισε μεταξύ άλλων: «Όταν το πρωινό της 20ης Μαΐου 1941 οι λεγεώνες του Χίτλερ εξαπέλυσαν την μεγαλύτερη στρατιωτικής σημασίας επιδρομή του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, να κυριεύσει το νησί των γενναίων και να καθυποτάξει το λαό του. Εκείνο το πρωινό η Κρήτη συνταράχτηκε από την βοή των Γερμανικών αεροπλάνων, ο ουρανός σκοτείνιασε και οι πρώτοι αλεξιπτωτιστές άρχισαν να πέφτουν στο Ρέθυμνο και το Ηράκλειο. Η μάχη τής Κρήτης άρχιζε και μαζί με αυτήν άρχιζε και το δράμα ενός λαού, που έμελε να γράψει λαμπρές σελίδες της σύγχρονης ιστορίας και να κερδίσει τον θαυμασμό εχθρών και φίλων ολόκληρης της ανθρωπότητας. Εβδομήντα χρόνια μετά τη μάχη τής Κρήτης, μετά τη μεγάλη αυτή μάχη της ελευθερίας, υποκλινόμαστε στην ιερή μνήμη των νεκρών μας. Τιμούμε τον αγώνα των πατέρων μας. Αισθανόμαστε υπερήφανοι για την Εθνική Αντίσταση και εκφράζουμε ευγνωμοσύνη προς όλους αυτούς που έδωσαν το αίμα τους…».

Ακολούθως αφού καλωσόρισε τον Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Παναγιώτη Ψωμιάδη, τον Υφυπουργό Γιάννη Μαγκριώτη, το βουλευτή Γιάννη Ιωαννίδη, το δήμαρχο Αμπελοκήπων Λάζαρο Κυρίζογλου και τους εκπροσώπους διαφόρων σωματείων άρχισαν οι εκδηλώσεις με Ριζίτικα από τη χορωδία «Οι Ριζίτες» της ΠΑΜ αλλά και λύρα από το μουσικό τμήμα της ΠΑΜ.

Κεντρικός ομιλητής ο Διευθυντής του Πολεμικού Μουσείου Θεσσαλονίκης Υποστράτηγος Ιωάννης Κόντης

Στη συνέχεια ο Υποστράτηγος Ιωάννης Κόντης αφού ανέλυσε λεπτομερώς τα γεγονότα της ιστορικής μάχης τής Κρήτης με τη χειμαρρώδη ομιλία του, που καθήλωσε τις εκατοντάδες του ακροατηρίου τόνισε και τούτα: «Μετά από σκληρό και άνισο αγώνα δέκα ημερών, έληξε η μάχη τής Κρήτης, με την επικράτηση των γερμανικών δυνάμεων, παρά την γενναιότητα με την οποία πολέμησαν οι εκεί Ελληνο-Βρετανικές δυνάμεις και την πείσμονα αντίσταση του ηρωικού Κρητικού λαού, του οποίου το θάρρος, η τόλμη και το πνεύμα της αυτοθυσίας υπήρξαν ανυπέρβλητα και προκάλεσαν τον θαυμασμό τόσο των Ελλήνων, όσο και όλων των Συμμάχων. Η μάχη τής Κρήτης αποτελεί την τελευταία πράξη της πολεμικής τριλογίας με την οποία συντελέστηκε η κατάληψη ολόκληρης της Ελλάδος από τα γερμανικά και ιταλικά στρατεύματα. Η Κρητική ψυχή, η φλογισμένη από τον πόθο της Λευτεριάς, απέδειξε την μεγαλοσύνη της και ανέδειξε τα αθάνατα πολυδύναμα στοιχεία που χαρακτηρίζουν τους Κρήτες. Ο έρωτας αυτός για την Ελευθερία, πυρήνας στο κύτταρο της Ελληνικής Φυλής, που αναδύθηκε για μια ακόμη φορά κατά τη Μάχη τής Κρήτης, αποδεικνύει περίτρανα πως ο μεγαλειώδης αγώνας των Κρητών οικοδόμησε πανανθρώπινες αξίες πάνω στα ερείπια του Πολέμου και της Κατοχής και έδωσε ελπίδα στον άνθρωπο, ξεπερνώντας τον τρόμο των δεινών του πολέμου. Παραμένουν ζωντανοί βαθιά στην καρδιά μας οι χιλιάδες πεσόντες κατά τη Μάχη τής Κρήτη, επειδή έκαμαν το αυτονόητο, να αγαπήσουν την πατρίδα τους και να θελήσουν να ζήσουν ελεύθεροι. Κι εδώ σήμερα εμείς, οι απόγονοί τους, τους υποσχόμαστε ότι θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για την διατήρηση των ίδιων ιδανικών και ότι θα λογαριάζουμε σωστά το βάρος τού Χρέους που κληροδοτούμε στις νέες γενιές. Το δικό μας βαρύ χρέος είναι να συνεχίσουμε να προσφέρουμε στα παιδιά μας τους ηθικούς θησαυρούς της μεγάλης Εθνικής μας Κληρονομιάς. Μόνο έτσι θα νιώσουν και θα γνωρίσουν ακόμα καλύτερα με πόσες θυσίες διασώζεται το αγαθό τής Ελευθερίας από τη βουλιμία των κάθε λογής εχθρών τoυ καιρού μας και θα μπορέσουν να σταθούν αντάξιοι συνεχιστές όλων Εκείnων, που θυσιάστηκαν για την ανθρώπινη Αξιοπρέπεια και Τιμή.»

Κλείνοντας ο Στρατηγός εν μέσω χειροκροτημάτων την ομιλία του είπε ακόμα ότι αισθάνεται Κρητικός και θα λέγεται Γιαννιός Κοντάκης.

Ο Υφυπουργός Γιάννης Μαγκριώτης στην υποδοχή των εκδηλώσεων με Κρήτες τής Θεσσαλονίκης

Η χορωδία «Οι Μακεδόνες» τραγούδησε Νίκο Ξυλούρη, η ηθοποιός Νέλη Δελή απήγγειλε ποιήματα ενώ τα χορευτικά συγκροτήματα της Παγκρήτιας Αδελφότητας Μακεδονίας ζωντάνεψαν την ατμόσφαιρα με χορούς τής Κρήτης.

Στη διάρκεια των εκδηλώσεων η ΠΑΜ τίμησε με αναμνηστικές πλακέτες για την προσφορά τους στη διάδοση του Κρητικού πολιτισμού και της Κρητικής μουσικής στους βετεράνους καλλιτέχνες Μανώλη Μαθιουδάκη (λύρα), Ανδρέα Τσαγκαράκη (λύρα), Νίκο Λαϊνάκη (λαούτο), Στέλιο Βροντάκη (λαούτο) και Στέλιο Λαϊνάκη (λαούτο).

Με αφιέρωμα στην Κρήτη, στη λεβεντιά, στη μαντινάδα, στον έρωτα και στην αγάπη το παραδοσιακό συγκρότημα «Διωματάρηδες» με τους Γιώργο Βογιατζάκη (λύρα – τραγούδι), Δημήτρη Τριχάκη (λύρα – τραγούδι), Βασίλη Ιωαννίδη (κιθάρα – τραγούδι) και Θωμά Τενεκετζή (μπάσο), έκλεισε το πρόγραμμα των εκδηλώσεων για τη μάχη τής Κρήτης.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ