Αυτό ήταν το μήνυμα της Γερμανίδας ΥΠ.ΕΞ. Αναλένα Μπέρμποκ για την ένταξη των δύο χωρών στο ΝΑΤΟ. Συνεχίζεται ο διάλογος με την Τουρκία, αισιοδοξία του ΓΓ του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ για συμφωνία.«Η Ουκρανία μπορεί να κερδίσει αυτόν τον πόλεμο», «Ο πόλεμος δεν προχωρά όπως θα επιθυμούσε η Μόσχα», «Οι υποψηφιότητες ένταξης της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ αποδεικνύουν ότι η επιθετικότητα τελικά δεν αποδίδει». Είναι μερικά μόνο από τα μηνύματα που απέστειλε μέσω βίντεο από τις Βρυξέλλες ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, εκφράζοντας την απόλυτη στήριξη με κάθε τρόπο στην εμπόλεμη Ουκρανία, αλλά και στις δύο χώρες της βόρειας Ευρώπης που επιθυμούν να ενταχθούν στο Βορειοατλαντικό Σύμφωνο. Την ίδια ώρα το ΝΑΤΟ «παρακολουθεί από κοντά τις κινήσεις της Ρωσίας» υπό το φόβο πιθανών αντιποίνων σε μια μελλοντική ένταξη Σουηδίας και Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, όπως ανέφερε ο ΓΓ του ΝΑΤΟ.

«Δεν είναι ώρα για εύκολες λύσεις» δήλωσε από την πλευρά της η προεδρεύουσα της άτυπης συνόδου του ΝΑΤΟ Αναλένα Μπέρμποκ, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι ακόμη και τώρα υπάρχει χώρος για διάλογο με τη Ρωσία. Ωστόσο το ΝΑΤΟ θα υπερασπιστεί κάθε χιλιοστό της επικράτειας των μελών του, ενώ στόχος είναι η συνέχιση της ενίσχυσης της ανατολικής πτέρυγάς του.

«Οι πύλες του ΝΑΤΟ είναι ανοιχτές για Σουηδία και Φινλανδία»

Τόσο ο Γενς Στόλτενμπερκ όσο και η Αναλένα Μπέρμποκ εστίασαν στην πρόθεση ένταξης της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, σε μια μάλιστα σημαντική μέρα, με τον πρόεδρο και την πρωθυπουργό της Φινλανδίας να ανακοινώνουν από το Ελσίνκι, λίγο πριν από τη συνέντευξη τύπου στο Βερολίνο, την επίσημη υποβολή αιτήματος ένταξης της χώρας τους στο ΝΑΤΟ.

«Η Σουηδία και η Φινλανδία δεν είναι απλώς φίλες χώρες, αλλά μέλη της ευρωπαϊκής οικογένειας» ανέφερε χαρακτηριστικά η Γερμανίδα υπ. Εξωτερικών σημειώνοντας: «Οι πύλες του ΝΑΤΟ είναι ανοιχτές, θα τις δεχτούμε με ανοιχτές αγκάλες». Σύμφωνα με την Αν. Μπέρμποκ οι δύο χώρες είναι πλήρως έτοιμες από κάθε άποψη για ένταξη στο ΝΑΤΟ, πληρούν όλες τις προδιαγραφές, συμμετέχουν ήδη σε νατοϊκές αποστολές και πρακτικά «είναι ήδη μέλη, χωρίς να έχουν ‘κάρτα μέλους’». Έκανε λόγο για «ιστορική στιγμή», με όλες τις χώρες της βόρειας Ευρώπης να μπαίνουν κάτω από την ίδια αμυντική ομπρέλα.

Μάλιστα σε ό,τι αφορά τη Γερμανία, το Βερολίνο δεσμεύεται ήδη να διασφαλίσει διαδικασίες fast track σε όλα τα επίπεδα, κυβερνητικό και κοινοβουλευτικό. «Έχουμε τη στήριξη και των μελών της Μπούντεσταγκ» δήλωσε η Αναλένα Μπέρμποκ, τονίζοντας ότι και πολλές άλλες χώρες του ΝΑΤΟ εξέφρασαν την πρόθεση να προχωρήσουν εξίσου γρήγορα τις διαδικασίες για ένταξη των δύο χωρών στη Βορειοατλαντική Συμμαχία. «Σουηδία και Φινλανδία, εάν είστε έτοιμες, είμαστε κι εμείς!» ήταν το μήνυμα της Γερμανίδας υπ. Εξωτερικών.

Τι θα γίνει όμως με την Τουρκία;

«Θα κάνουμε τα πάντα για να κρατήσουμε ανοιχτή την πόρτα του ΝΑΤΟ. Όλοι οι σύμμαχοι συμφωνούν σε αυτό» δήλωσε επίσης η Αναλένα Μπέρμποκ, θέλοντας να στείλει ένα μήνυμα ενότητας, την ώρα που πολλές από τις ερωτήσεις των δημοσιογράφων εστίασαν στην Τουρκία και τις ενστάσεις που εγείρει διά του υπ. Εξωτερικών της Μελβούτ Τσαβούσογλου.

Η Τουρκία, όπως φαίνεται, ζήτησε ανταλλάγματα, επιρρίπτοντας σε Σουηδία και Φινλανδία ότι στηρίζουν το PKK, το YPG αλλά και το κίνημα Γκιουλέν. Η Αναλένα Μπέρμποκ αναφερόμενη στις χθεσινές, εμπιστευτικές επαφές των υπ. Εξωτερικών Σουηδίας, Φινλανδίας και Τουρκίας ανέφερε μόνο ότι όλοι συνειδητοποιούν την ιστορικότητα της στιγμής, καθώς και ότι υπάρχει συναίσθηση της κοινής ευθύνης.

Από την πλευρά του ο Γενς Στόλντενμπεργκ μετά από επαφή που είχε με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε: «Είμαι βέβαιος ότι θα καταλήξουμε σε μια συμφωνία για το πώς θα προχωρήσουμε στο ζήτημα των αιτημάτων ένταξης». Η Τουρκία κατέστησε σαφές ότι δεν έχει καμία πρόθεση να «μπλοκάρει» την ένταξη των δύο νέων χωρών στο ΝΑΤΟ, είπε χαρακτηριστικά ο Γενς Στόλτενμπεργκ.

Σε λεπτομέρειες για το περιεχόμενο των συζητήσεων με την τουρκική πλευρά δεν υπεισήλθε ούτε ο υπ. Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν σε συνέντευξη τύπου που επίσης παραχώρησε. Τόνισε ότι όλες οι πλευρές στηρίζουν το αίτημα της ένταξης, έκανε όμως λόγο για μια «διαδικασία που βρίσκεται σε εξέλιξη», υπογραμμίζοντας ότι το ΝΑΤΟ είναι χώρος διαλόγου. Σύμφωνα με αναλυτές, οι ενστάσεις της Τουρκίας εξακολουθούν να υφίστανται. Ωστόσο και ο Άντονι Μπλίνκεν επέλεξε να στείλει μήνυμα ενότητας, αφήνοντας να εννοηθεί ότι οι όποιες διαφωνίες δεν αναμένεται να διακυβεύσουν τα αιτήματα ένταξης και τη συνοχή της Συμμαχίας.

«Ενοχλημένη» η Γερμανία

Ήδη χθες η Αναλένα Μπέρμποκ είχε δηλώσει ενοχλημένη από τη στάση της Άγκυρας. Σε συνέντευξή του στην κυριακάτικη Bild και ο αρμόδιος για θέματα εξωτερικής πολιτικής των Γερμανών Φιλελευθέρων (FDP) Αλεξάντερ Λάμπσντορφ, κάλεσε τον Ερντογάν να εγκαταλείψει την ανασταλτική στάση του ενάντια στην ένταξη των δύο χωρών στο ΝΑΤΟ. «Η Φινλανδία και η Σουηδία είναι εξίσου σημαντικές με την Τουρκία, όσον αφορά τη στρατηγική σημασία του ΝΑΤΟ», δήλωσε χαρακτηριστικά. Σύμφωνα, τέλος, με δημοσκόπηση για λογαριασμό της ίδιας εφημερίδας, το 66% των Γερμανών ερωτηθέντων θα χαιρέτιζε την ένταξη της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ.

Δήμητρα Κυρανούδη, Βερολίνο

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ