Εδώ και χρόνια ο πρώην πρόεδρος βγαίνει αλώβητος από σκάνδαλα, δίκες και έρευνες. Τώρα δεν αποκλείεται να κατηγορηθεί για κακούργημα. Ο ίδιος παραμένει απτόητος.«Θα μπορούσα να σταθώ στη μέση της Πέμπτης Λεωφόρου στη Νέα Υόρκη, να πυροβολήσω κάποιον και δεν θα έχανα ούτε ψήφο», είχε πει σε προεκλογική συγκέντρωση για την προεδρία των ΗΠΑ το 2016 ο μετέπειτα πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ. Η δήλωση περιγράφει με τον πλέον χαρακτηριστικό και υπερβολικό τρόπο το φαινόμενο Τραμπ. Επί δεκαετίες βγαίνει αλώβητος από πολιτικά σκάνδαλα, δίκες και εισαγγελικές έρευνες. Τουλάχιστον μέχρι στιγμής. Η καταβολή χρηματικού ποσού σε πρώην πορνοστάρ για μην αποκαλύψει τη σχέση της μαζί του ερευνάται από την αρμόδια εισαγγελία της Νέας Υόρκης. Δεν αποκλείεται ο Ντόναλντ Τραμπ να είναι ο πρώτος πρώην πρόεδρος στην ιστορία των ΗΠΑ που θα κατηγορηθεί για κακούργημα.

Σχεδόν καθημερινά κατηγορεί τους αντιπάλους του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για κυνήγι μαγισσών και προειδοποιεί τους οπαδούς του για την επικείμενη σύλληψή του. Το περασμένο Σάββατο τόνισε σε συγκέντρωση υποστηρικτών του στο Γουέικο του Τέξας, την οποία ο ίδιος ο Ντόναλντ Τραμπ αποκάλεσε την πρώτη μεγάλη προεκλογική του συγκέντρωση στην κούρσα για την προεδρία το 2024:

«Ζούμε μια πρωτόγνωρη κατάσταση. Για μια ακόμα φορά οι νομικοί δεν μπορούν να πιστέψουν όσα διαβάζουν ξανά και ξανά σε 11 εκατομμύρια σελίδες εγγράφων. Δεν έχουν εναντίον μου τίποτα. Σκεφτείτε, 11 εκατομμύρια σελίδες! Ακόμα και από τις φορολογικές μου δηλώσεις δεν προκύπτει τίποτα. Όλα αυτά με καθιστούν ίσως τον πιο αθώο άνθρωπο στην ιστορία της χώρας μας. Οι φίλοι μου το λένε αυτό».

Τερματισμός του πολέμου στην Ουκρανία σε 24 ώρες

Στην προεκλογική συγκέντρωση στο Τέξας ο Ντόναλαντ Τραμπ δεν κατηγόρησε μόνο τους πολιτικούς του αντιπάλους και την αμερικανική δικαιοσύνη για ανήθικη και άδικη εκστρατεία σε βάρος του. Όπως έκανε και στην προεκλογική εκστρατεία το 2016, προσέφερε κατά την προσφιλή του τακτική εύκολες και γρήγορες λύσεις σε πολύπλοκα προβλήματα:

"Όταν εκλεγώ και πριν φθάσω καν στον Λευκό Οίκο θα διευθετήσω τον καταστροφικό πόλεμο μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας. Αυτός ο πόλεμος δεν θα έπρεπε να ξεκινήσει ποτέ. Ο Βλαντίμιρ Πούτιν διεκδικούσε ένα μέρος της Ουκρανίας. Και τώρα, όπως φαίνεται, θα καταλάβει ολόκληρη τη χώρα. Είμαι περήφανος που είμαι ο μόνος πρόεδρος εδώ και δεκαετίες που δεν ξεκίνησε νέο πόλεμο. Και δεν είναι τυχαίο ότι το βαθύ κράτος με κυνηγάει ακόμα πιο σκληρά αφότου υποσχέθηκα να τερματίσω άμεσα τον πόλεμο στην Ουκρανία. Και μάλιστα μέσα σε 24 ώρες. Είμαι ο μόνος υποψήφιος που υπόσχεται ότι θα αποτρέψει τον Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο προς τον οποίο οδεύουμε".

Στέφανος Γεωργακόπουλος (dpa, AP, Eurovision)

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ