Τέσσερεις μήνες πριν τις βουλευτικές εκλογές στη Γερμανία παραμένει αμφίβολο εάν ο επόμενος καγκελάριος προέλθει από το κόμμα της Μέρκελ. Καιροφυλακτούν οι Πράσινοι.Κανείς δεν θα μπορούσε να φανταστεί μόλις τον περασμένο Φεβρουάριο ότι θα υπήρχε περίπτωση οι Χριστιανοδημοκράτες (CDU), με το αδελφό τους κόμμα, τους Χριστιανοκοινωνιστές (CSU), να χάσουν την καγκελαρία μετά από 16 χρόνια Άγκελα Μέρκελ. Αλλά σε μια εκλογική μάχη όλα είναι πιθανά, όπως δείχνουν οι δημοσκοπήσεις. Οι Πράσινοι, με επικεφαλής την Ανναλένα Μπέρμποκ, μπορεί να μην διατήρησαν τα θεαματικά ποσοστά αμέσως μετά την εκλογή της ως υποψήφιας για το αξίωμα, αλλά σύμφωνα με την κυριακάτικη Bild βρίσκονται σε απόσταση αναπνοής, με την Χριστιανική Ένωση να προηγείται μόνο κατά μία ποσοστιαία μονάδα.

Συναινετικός ο Λάσετ, αλλά αρκεί;

Δύσκολη διαδοχή για τον Άρμιν Λάσετ. Ο Χριστιανοδημοκράτης πρωθυπουργός του πολυπληθέστερου κρατιδίου της Γερμανίας έδωσε αγώνα για να αναδειχθεί πρόεδρος του κόμματος και στη συνέχεια υποψήφιος καγκελάριος. Από άποψη στιλ δεν διαφέρει από αυτό της Μέρκελ, με την οποία διατηρούσε και διατηρεί στενές φιλικές σχέσεις. «Απέναντι σε κάποιον που επί 16 χρόνια είναι καγκελάριος της Γερμανίας» είπε ο Λάσετ σε μια από τις τελευταίες του συνεντεύξεις, «έζησε 4 μεγάλες κρίσεις – την προσφυγική, τη δημοσιονομική στην ΕΕ, την παγκόσμια οικονομική και τώρα της πανδημίας – θα πρέπει να στεκόμαστε με μεγάλο σεβασμό γι αυτήν την προσφορά ζωής».

Ο Άρμιν Λάσετ έχει πλήρη επίγνωση ότι οι εκλογές στις 26 Σεπτεμβρίου δεν θα είναι περίπατος,αλλά όπως ο ίδιος υπόσχεται θα κάνει ό,τι περνά από το χέρι του. Διαθέτει ήπιο πολιτικό προφίλ, είναι άνθρωπος της συναίνεσης, διαθέτει κυβερνητική εμπειρία στη Ρηνανία-Βεστφαλία κι άλλους 4 μήνες προεκλογικής εκστρατείας.

«Τι σημαίνει εμπειρία;»

Αντίθετα η Ανναλένα Μπέρμποκ, υποψήφια καγκελάριος των Πρασίνων, δεν διαθέτει καμιά κυβερνητική εμπειρία, αλλά υψηλά προγνωστικά, μέχρι τώρα τουλάχιστον, που την αφήνουν να ελπίζει ότι η καγκελαρία δεν αποτελεί άπιαστο στόχο. «Φυσικά αισθάνομαι μεγάλο σεβασμό για το αξίωμα. Είναι κάτι ιδιαίτερο να ηγείσαι της μεγαλύτερης βιομηχανικής χώρας στην Ευρώπη, αλλά τι σημαίνει εμπειρία; Σε αυτούς τους καιρούς είναι εξαιρετικά σημαντικές οι εμπειρίες ζωής, να ξέρεις τι σημαίνει να μεγαλώνεις παιδιά επί ένα χρόνο στο σπίτι.

Αντίθετα ο Όλαφ Σολτς, υποψήφιος των Σοσιαλδημοκρατών, είναι πολύ γνωστός στο εξωτερικό από τα μέχρι τώρα κυβερνητικά του αξιώματα. Εμπειρία, την οποία και επικαλείται. «Θέλω να γίνω καγκελάριος με όλες τις εμπειρίες που διαθέτω. Γιατί πρόκειται για αξίωμα που πρέπει να συνδυάσεις την παγκόσμια πολιτική, τη ευρωπαϊκή και τη γερμανική. Πεποίθησή μου είναι ότι όποιος διεκδικεί την ηγεσία μιας κυβέρνησης, δεν θα πρέπει να έχει φόβο στο να ηγείται». Το μόνο βέβαιο είναι ότι χωρίς την Άγκελα Μέρκελ αναμένονται πολλές ανακατατάξεις στο πολιτικό τοπίο. Οι ζυμώσεις συνεχίζονται για μια από τις πιο κρίσιμες εκλογές στη μεταπολεμική Γερμανία.

Μαρσέλ Φιρστενάου

Επιμέλεια: Ειρήνη Αναστασοπούλου

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ