Karl-Heinz Roth.
Ίδρυμα για την Κοινωνική Ιστορία του 20ου αιώνα, Βρέμη.

Διάλεξη.

Tρίτη, 12.04.2011, ώρα 19.30,
Goethe-Institut, Aίθουσα Εκδηλώσεων, Βασιλίσσης Όλγας 66.

Σε γερμανική και ελληνική γλώσσα.
Eίσοδος ελεύθερη

Η παγκόσμια οικονομική κρίση που ξέσπασε κατά τη διάρκεια του 2007 μπορεί να κατανοηθεί και να εκτιμηθεί για τα βραχυπρόθεσμα αποτελέσματά της από εμάς, τους σύγχρονους πολίτες, μόνον εάν τη συγκρίνουμε με τις προηγούμενες κρίσεις στο παγκόσμιο βιομηχανικό σύστημα, το 1857-58, το 1873-1876 και το 1929-1932.

Εντοπίζονται εντυπωσιακές ομοιότητες αλλά και σοβαρές διαφορές. Πολύ σημαντική είναι η σύγκριση με την παγκόσμια οικονομική κρίση του προηγούμενου αιώνα, η οποία οδήγησε στη Μεγάλη Ύφεση και στο Β´ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Ποιον δρόμο θα ακολουθήσουμε αυτή τη φορά; Θα καταφέρουμε να δαμάσουμε τις καταστροφικές συνέπειες που απορρέουν από τη δυναμική της κρίσης, να αποφύγουμε την επιστροφή σε μπλοκ υπερδυνάμεων προστατευτισμού και να σταματήσει η κοινωνικοοικονομική πόλωση της παγκόσμιας κοινωνίας;

Από τη λύση αυτών των ερωτημάτων θα εξαρτηθεί και το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο Karl Heinz Roth γεννήθηκε το 1942 στο Wertheim (Μάιν) και σπούδασε ιατρική και ιστορία στην Κολωνία, τη Βόννη, το Ντύσελντορφ, το Αμβούργο και τη Βρέμη. Το 1984 υπέβαλλε τη διδακτορική του διατριβή στην ιατρική (Αμβούργο) και το 1992 στην ιστορία (Βρέμη). Από το 1965 δραστηριοποιείται στην λεγόμενη Νέα Αριστερά. Μετά τις σπουδές του στην ιατρική εργάστηκε από το 1980 έως το 1997 ως γενικός ιατρός στο Σανκτ-Πάουλι του Αμβούργου. Είναι συνιδρυτής του Ιδρύματος για την Κοινωνική Ιστορία του 20ου αιώνα που εδρεύει στο Αμβούργο και του περιοδικού «1999». Το περιοδικό μετονομάστηκε σε «Κοινωνική.Ιστορία» και από το 2010 κυκλοφορεί ηλεκτρονικά σε τρίγλωσση έκδοση. Από τον Απρίλιο του 2011 ο Roth είναι αρμόδιος συντάκτης του περιοδικού για θέματα Ιστορίας και Θεωρίας της Οικονομίας.

Έχει στο ενεργητικό του πληθώρα δημοσιεύσεων σε βιβλία και περιοδικά που αφορούν την κοινωνική, την οικονομική, την ιατρική και την επιστημονική ιστορία του 20ου αιώνα αλλά και τη μεθοδολογία της ιστορικής έρευνας ή την κριτική της πολιτικής οικονομίας της εργασίας. Από το 1994 στον κύκλο ενδιαφερόντων του προστέθηκε η παγκόσμια ιστορία με επίκεντρο τις παγκόσμιες εργασιακές συνθήκες, την διεθνική ιστορία των επιχειρήσεων και τους οικονομικούς κύκλους του παγκόσμιου συστήματος.

Συντονισμός: Ζήσης Παπαδημητρίου, ομοτ. καθηγητής ΑΠΘ, κοινωνιολόγος.

Χρήσιμοι σύνδεσμοι:
Ίδρυμα για την κοινωνική ιστορία του 20ου αιώνα
www.goethe.de/thessaloniki

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ