Πρωτιά για τη μικρή Νορβηγία στους χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου, δεύτερη η Γερμανία. Φαντασμαγορική η τελετή λήξης με την ολυμπιακή φλόγα να τυλίγεται σε μία νιφάδα χιονιού.Για μία ακόμη φορά ο κινέζος σκηνοθέτης Ζανγκ Σιμού κέρδισε τις εντυπώσεις με τη φαντασμαγορική τελετή λήξης των Ολυμπιακών Αγώνων του Πεκίνου. Μία τεράστια νιφάδα χιονιού έκρυψε την ολυμπιακή φλόγα. Ως γιγάντιες νιφάδες χιονιού εμφανίστηκαν και οι χώρες που συμμετέχουν στους Ολυμπιακούς Αγώνες, για να σχηματίσουν όλες μαζί ένα λευκό χαλί στο Ολυμπιακό Στάδιο του Πεκίνου. Η κινεζική πρωτεύουσα γίνεται η πρώτη πόλη στην ιστορία του θεσμού που φιλοξενεί θερινούς και χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες. Δίνει τη σκυτάλη στο Μιλάνο και την κοσμική Κορτίνα Ντ’Αμπέτσο, που θα φιλοξενήσουν τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του 2026.

Μιλώντας στην τελετή λήξης ο πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής Τόμας Μπαχ, πρώην ολυμπιονίκης στην ξιφασκία, έκανε λόγο για «πραγματικά ξεχωριστούς» Αγώνες, ενώ παράλληλα έστειλε μήνυμα με ιδιαίτερα επίκαιρη και συμβολική σημασία: «Η ενοποιητική δύναμη των Ολυμπιακών Αγώνων είναι πιο ισχυρή από τις δυνάμεις εκείνες που θέλουν να μας διαιρέσουν», ανέφερε χαρακτηριστικά. «Δώσατε μία ευκαιρία στην ειρήνη. Είθε να εμπνευστούν οι πολιτικοί ηγέτες από το δικό σας παράδειγμα ειρήνης και αλληλεγγύης». Στον απόηχο των Αγώνων οι απεσταλμένοι της γερμανικής τηλεόρασης δεν παρέλειψαν πάντως να υπενθυμίσουν τους σοβαρούς περιορισμούς στη δημοσιογραφική κάλυψη και τις προληπτικές εφόδους της αστυνομίας στο Θιβέτ.

Τεράστιο αγωνιστικό ενδιαφέρον

Πάντως, ειδικά αυτοί οι χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες πρόσφεραν τεράστιες συγκινήσεις στους αγωνιστικούς χώρους. Περισσότερο από όλους συγκινήθηκαν οι Νορβηγοί, οι οποίοι αναδείχθηκαν για πρώτη φορά κορυφαία δύναμη του χειμερινού αθλητισμού με 16 χρυσά, οκτώ αργυρά και 13 χάλκινα μετάλλια. Μεγάλη επιτυχία για τη Γερμανία ήταν η δεύτερη θέση στον πίνακα των μεταλλίων. Αλλά και η Κίνα πανηγυρίζει, καθώς κατέκτησε την τρίτη θέση με εννέα χρυσά μετάλλια, βελτιώνοντας κατά πολύ την αγωνιστική παρουσία της σε σχέση με τους χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες της Πιονγκ Τσιανγκ το 2018.

Την κυριαρχία των Νορβηγών υπογραμμίζει, μεταξύ άλλων, η σαρωτική παρουσία της Τερέζα Γιόχαουγκ, που έφυγε από το Πεκίνο με τρία χρυσά μετάλλια στις αποσκευές της. Το τελευταίο το κατέκτησε στο σκι αντοχής των τριάντα χιλιομέτρων. Την ανωτερότητα των Νορβηγών παραδέχθηκε και ο αρχηγός της γερμανικής ολυμπιακής αποστολής Ντιρκ Σίμελπφενιγκ. «Ασφαλώς το νορβηγικό σύστημα κερδίζει από το ότι είναι πιο εύκολο να εξασκηθεί κανείς στον χειμερινό αθλητισμό σε αυτή τη χώρα» λέει ο γερμανός αξιωματούχος. «Επιπλέον η Νορβηγία προσφέρει από πολύ νωρίς στους νέους τη δυνατότητα να ασχοληθούν με τον αθλητισμό, έχει την οικονομική δυνατότητα να τους προωθήσει, διαθέτει τεχνογνωσία και επιπλέον εξαιρετικούς προπονητές, πολλοί από τους οποίους προέρχονται από το εξωτερικό».

Αλλά και οι γερμανοί φίλοι των χειμερινών σπορ έζησαν αξέχαστες στιγμές σε αυτούς τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Μία από τις κορυφαίες ήταν ο διπλός θρίαμβος του Φραντσέσκο Φρίντριχ. Ο γερμανός πιλότος του μπόμπσλεϊ γίνεται ο πρώτος αθλητής στην ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων που κατακτά χρυσό μετάλλιο τόσο στο διπλό, όσο και στο τετραπλό μπομπ σε δύο διαδοχικές διοργανώσεις! «Κάθε χρυσό μετάλλιο έχει τη δική του ιστορία» λέει ο ίδιος ο Φρίντριχ. «Είναι μία διαφορετική επιτυχία, βγάζει ξεχωριστά συναισθήματα…» Μοναδική στιγμή για τον γερμανικό αθλητισμό ήταν και το διπλό μπομπ των γυναικών. Στην κορυφή του βάθρου βρέθηκε η Γερμανίδα Λάουρα Νόλτε, γεννημένη το 1998, μία από τις νεότερες αθλήτριες που κατακτούν χρυσό μετάλλιο σε Ολυμπιακούς Αγώνες, μαζί με την παρτενέρ της Ντέμπορα Λέβι. Αλλά και το αργυρό μετάλλιο κατέκτησαν δύο Γερμανίδες, η Μαριάμα Γιαμάνκα και η Αλεξάντρα Μπούρκχαρντ. Η Μπούρκχαρντ γίνεται η πρώτη αθλήτρια που συμμετέχει σε δύο Ολυμπιακούς Αγώνες μέσα σε …έξι μήνες. Και αυτό γιατί το καλοκαίρι του 2021 είχε συμμετάσχει ως σπρίντερ στους θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο, κατακτώντας μάλιστα την πέμπτη θέση με την ομάδα σκυταλοδρομίας 4Χ100, για να δοκιμάσει τώρα την τύχη της στους χειμερινούς του Πεκίνου, ως …πιλότος του μπόμπσλεϊ.

Η Φινλανδία πανηγυρίζει

Ιστορικές στιγμές ζει και η Φινλανδία, μία χώρα στην οποία το χόκεϊ επί πάγου είναι «εθνικό σπορ». Για πρώτη φορά στην ιστορία τους οι Φινλανδοί κατακτούν το χρυσό μετάλλιο κερδίζοντας τη Ρωσία με 2-1 σε έναν αμφίρροπο τελικό, με ανατροπή στο σκορ και με τον φινλανδό τερματοφύλακα Χάρι Στέρι να μπλοκάρει 16 τελικές προσπάθειες των Ρώσων. Δύο φορές είχαν ήδη φτάσει στην πηγή οι Φινλανδοί, χωρίς να πιουν νερό, το 1998 στο Κάλγκαρι και το 2006 στο Τορίνο. Η τρίτη φορά ήταν η τυχερή και εορτάστηκε δεόντως στους δρόμους του Ελσίνκι.

Τέλος, δεν έλειψαν και οι διακρίσεις για τις πιο μικρές χώρες, που δεν έχουν ιδιαίτερη παράδοση στον χειμερινό αθλητισμό. Σαν μικρό παιδί πανηγύριζε η Κέλυ Σιλντάρου από την Εσθονία το ασημένιο μετάλλιο στο σκι σλόπσταϊλ. «Κατάλαβα ότι κέρδισα το μετάλλιο, αλλά ακόμη και στην απονομή δεν το είχα συνειδητοποιήσει πραγματικά, ήμουν ακόμη σε μία κατάσταση σοκ. Μόλις μου πέρασαν το μετάλλιο στον λαιμό, μόνο εκεί κατάλαβα τι συμβαίνει. Είναι πραγματικά υπέροχο…»

Γιάννης Παπαδημητρίου (AP, DPA)

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ