Πολλοί Έλληνες νεομετανάστες που εγκαταλείπουν την Ελλάδα της κρίσης παρασύρονται από ψεύτικες υποσχέσεις και την άγνοιά τους για τις πραγματικές συνθήκες ζωής στις χώρες όπου μεταναστεύουν και οδηγούνται στην εξαθλίωση.

Γράφει ο ΕΥΘΥΜΙΟΣ ΧΑΤΖΗΪΩΑΝΝΟΥ.

Θύματα επιτήδειων, που έχουν κάνει επάγγελμα το «εμπόριο ψεύτικης ελπίδας», καταλήγουν χιλιάδες Έλληνες, που, επάνω στην απόγνωσή τους για τα όσα συμβαίνουν στην Ελλάδα της κρίσης, φεύγουν ως νεομετανάστες στην άλλη άκρη του κόσμου, κυρίως στην Αυστραλία, τις ΗΠΑ και τον Καναδά, πεισμένοι από ψεύτικες υποσχέσεις «σειρήνων» για μια καλύτερη ζωή. Δυστυχώς, υπεύθυνοι για την κατάσταση αυτή είναι και πολλοί συμπατριώτες μας ομογενείς, που ζουν στις χώρες αυτές και που «ξεσηκώνουν» με ανευθυνότητα, επιπολαιότητα ή και κακοβουλία πολλούς Έλληνες στη πατρίδα μας, οδηγώντας τους να πάρουν βεβιασμένες αποφάσεις να μεταναστεύσουν στις χώρες αυτές, παρά το γεγονός ότι έχουν πλήρη άγνοια των πραγματικών συνθηκών ζωής, που επικρατούν εκεί. Και τις περισσότερες φορές το αποτέλεσμα είναι καταστροφικό για τους νεομετανάστες Έλληνες και τις οικογένειές τους, που μπαίνουν σε μεγάλες περιπέτειες και φθάνουν στην απογοήτευση και την οικονομική εξαθλίωση.

Ανώμαλη προσγείωση στη πραγματικότητα

Συχνά, αφού εγκατασταθούν στη χώρα όπου μετανάστευσαν και χωρίς να το περιμένουν, έρχονται αντιμέτωποι με αυστηρούς νομικούς περιορισμούς, με αντίξοες κοινωνικές συνθήκες λόγω των ιδιαιτεροτήτων και των δυσκολιών στην συμβίωση με τους εντόπιους ( ξενοφοβία, ρατσισμός, απομόνωση, μοναξιά κλπ.), με προβλήματα λόγω της οικονομικής στενότητας, της ξένης γλώσσας, των διαφορετικών καιρικών συνθηκών, της έλλειψης υποδομών ελληνικής σχολικής εκπαίδευσης των παιδιών τους, με την καθυστέρηση στην επαγγελματική τους αποκατάσταση, με την αδυναμία ένταξης της οικογένειας στο νέο κοινωνικό περιβάλλον, την δυσκολία προσαρμογής στη καθημερινότητα και τα προβλήματά της και με πολλά άλλα φλέγοντα ζητήματα, που τους «προσγειώνουν» ανώμαλα στην πραγματικότητα, σβήνουν τις ελπίδες και τα όνειρά τους και τους οδηγούν σε αδιέξοδο.

Και αυτό δεν αφορά μόνον τους Έλληνες νεομετανάστες σε υπερπόντιες χώρες, αλλά ισχύει και για τους Έλληνες νεομετανάστες σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, κυρίως στη Γερμανία, όπου οι συνθήκες ζωής έχουν γίνει ιδιαίτερα δύσκολες τα τελευταία χρόνια. Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις, στις οποίες συμπατριώτες μας που μετανάστευσαν πρόσφατα εκεί για ένα καλύτερο μέλλον, παρασυρμένοι από άγνοια της πραγματικότητας, από ψεύτικες υποσχέσεις και από λανθασμένους υπολογισμούς, έφθασαν στην απόγνωση και στη δυστυχία.

Χωρίς βοήθεια και στήριξη από το ελληνικό κράτος τα θύματα εξαπάτησης

Και ενώ η κατάσταση για πολλούς νεομετανάστες συμπατριώτες μας, που έφθασαν μετά από τέτοιες περιπέτειες στο έσχατο σημείο της αντοχής και της αξιοπρέπειάς τους, είναι ιδιαίτερα κρίσιμη,  το ελληνικό κράτος, με τις Υπηρεσίες του στο Εσωτερικό και στο Εξωτερικό να βρίσκονται σε μόνιμη κατάσταση υπολειτουργίας και ανεπάρκειας, αδυνατεί να προσφέρει την στοιχειώδη υποστήριξη στους δυστυχείς αυτούς Έλληνες. Επίσης –εκτός κάποιων μεμονωμένων εξαιρέσεων-ελάχιστα μπορούν να προσφέρουν στον τομέα αυτόν και οι περισσότεροι φορείς της Ομογένειας (σύλλογοι, κοινότητες, ενορίες κ.α.). Έτσι πολλοί αναγκάζονται να προσφύγουν για βοήθεια σε ξένους φορείς κοινωνικής πρόνοιας ή και σε κάποιους ευαίσθητους Ομογενείς με φιλάνθρωπα αισθήματα.  Όμως το πιο τραγικό είναι, ότι σε κάποιες περιπτώσεις παρόμοιας εξαπάτησης, Έλληνες νεομετανάστες  έπεσαν θύματα ασυνείδητων Ελλήνων, δηλαδή συμπατριωτών μας, που είναι μόνιμα εγκατεστημένοι στις χώρες αυτές και που, αντί να τους βοηθήσουν και να τους συμπαρασταθούν, τους εκμεταλλεύτηκαν ποικιλοτρόπως με τον χειρότερο τρόπο…

Προσοχή στα γραφεία μετανάστευσης

Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να έχουν και όσοι Έλληνες απευθύνονται σε ειδικά ιδιωτικά γραφεία μετανάστευσης, που λειτουργούν σε μεγάλες πόλεις της χώρας μας και αναλαμβάνουν να μεσολαβήσουν και να προωθήσουν την διαδικασία της μετανάστευσης σε άλλες χώρες. Από καταγγελίες και δημοσιεύματα στον τύπο έχουν γίνει γνωστά το τελευταίο χρονικό διάστημα πολλά περιστατικά εξαπάτησης συμπατριωτών μας από κάποια τέτοια γραφεία, που «εμπορεύονται» την ψεύτικη ελπίδα και εξαπατούν. Συνήθως τους παραπλανούν με ψευδή στοιχεία και τους αποσπούν σημαντικά χρηματικά ποσά για  δήθεν υπηρεσίες που τους προσφέρουν, ενώ και σε κάποιες περιπτώσεις οι υπεύθυνοι των γραφείων αυτών, αφού αρπάξουν τα χρήματα από τα θύματά τους, εξαφανίζονται χωρίς να αφήσουν πίσω τους ίχνη…

Τι ισχύει και τι γίνεται στην Αυστραλία

Τον κώδωνα του κινδύνου για το πρόβλημα της ποικιλόμορφης εξαπάτησης πολλών Ελλήνων νεομεταναστών, κρούουν εδώ και πολλούς μήνες ομογενείς βουλευτές, αλλά και συμπατριώτες μας υπουργοί, από την Αυστραλία, τις ΗΠΑ και τον Καναδά, μέλη του προεδρείου της «Παγκόσμιας Διακοινοβουλευτικής Ένωσης Ελληνισμού» (ΠαΔΕΕ). Στελέχη της Ένωσης έχουν ξεκινήσει επαφές με Έλληνες οικονομικούς παράγοντες, προκειμένου να προωθήσουν συνεργασίες στον επιχειρηματικό και οικονομικό τομέα και να βοηθήσουν την Ελλάδα να ξεπεράσει το δυνατόν συντομότερα τα τεράστια προβλήματά της. Ας δούμε, όμως  κάποια συγκεκριμένα παραδείγματα και τι υποστηρίζουν σχετικά με τα προβλήματα της νεομετανάστευσης των Ελλήνων διακεκριμένες προσωπικότητες της Ομογένειας.  Υπάρχουν πολλά περιστατικά, -όπως αυτό με τους ταξιτζήδες στην Αυστραλία, που πριν λίγους μήνες απηύθυναν πρόσκληση σε χιλιάδες Έλληνες στην χώρα μας, προκειμένου να έλθουν και να εργαστούν στην Αυστραλία σαν οδηγοί ταξί-, που δείχνουν το μέγεθος της επιπολαιότητας με την οποία αντιμετωπίζουν κάποιοι το θέμα της μετανάστευσης. Ο Έλληνας βουλευτής και πρώην υπουργός στην Αυστραλία κ. Ιωάννης Πανταζόπουλος, που επισκέφθηκε πρόσφατα την Ελλάδα, χαρακτήρισε μάλιστα την όλη υπόθεση «φούσκα» και «παραμύθι», καθώς, όπως εξήγησε, δεν είναι καθόλου απλό να εξασφαλίσει κάποιος αλλοδαπός  βίζα εργασίας στην Αυστραλία.

Για να καταδείξει δε, τον βαθμό αυστηρότητας που ισχύει στη μακρινή χώρα για τους ξένους, ανέφερε ότι κάποιοι Έλληνες που έφθασαν στην Αυστραλία με τουριστική βίζα και συνελήφθησαν να εργάζονται, βρέθηκαν έγκλειστοι σε ειδικά κέντρα υποδοχής μεταναστών -ανάλογα με αυτά που δημιουργήθηκαν για τους λαθρομετανάστες και στη χώρα μας-  με αποτέλεσμα κάποιοι από αυτούς να απελαθούν στην Ελλάδα. Τόνισε μάλιστα, ότι αυτή η πρακτική κάποιων συμπατριωτών μας, μεταναστών στην Αυστραλία, να δουλεύουν με τουριστική βίζα δυσκολεύει την κατάσταση για όλους τους υπόλοιπους, που επιδιώκουν να πάρουν βίζα εργασίας. Σύμφωνα δε με έγκυρες πληροφορίες,  τους τελευταίους 18 μήνες λιγότεροι από 300 Έλληνες κατάφεραν να πάρουν το πολυπόθητο χαρτί, ενώ οι περισσότεροι από αυτούς ήταν σύζυγοι κάποιων που, ήδη, κατοικούν στην Αυστραλία».

Υπάρχουν βέβαια, και άλλοι –σχεδόν- 3.000 Έλληνες οι οποίοι εγκαταστάθηκαν στη χώρα των καγκουρό τους τελευταίους 24 μήνες, αλλά διευκρινίζεται ότι οι άνθρωποι αυτοί είχαν δικαίωμα να μείνουν στην χώρα αυτή, δεδομένου ότι ήταν γεννημένοι στην Αυστραλία και είχαν κάποια στιγμή στο παρελθόν είχαν φύγει από την χώρα». Σύμφωνα πάντως με επίσημα στοιχεία, υπάρχει  ενδιαφέρον για την προσέλκυση ξένων μεταναστών στην Αυστραλία, αλλά μόνο σε κάποιες ειδικές κατηγορίες επαγγελμάτων. Το 2012 ζητήθηκαν στην Αυστραλία συνολικά  180.000 μετανάστες, ενώ το 2013 πρόκειται να ανοίξουν στην χώρα αυτή 210.000 θέσεις, που θα αφορούν κυρίως εξειδικευμένο δυναμικό υψηλού μορφωτικού επιπέδου.

Κλειστές «οι πόρτες» του Καναδά και σχεδόν ανέφικτη η εργατική βίζα στις ΗΠΑ για τους Έλληνες

Κλειστές πόρτες, στις περισσότερες των περιπτώσεων, θα βρουν οι επίδοξοι Έλληνες μετανάστες και στον Καναδά και για τον λόγο αυτόν πρέπει να είναι διπλά προσεκτικοί στις υποσχέσεις που λαμβάνουν από τους επιτήδειους. «Πολλοί πέφτουν θύματα λιμοκοντόρων, που τους λένε ότι θα τους βοηθήσουν να μείνουν. Χρειάζεται μεγάλη προσοχή γιατί θα έχουν πρόβλημα. Ο Καναδάς, πλέον, είναι ένα κλειστό μαγαζί και χωρίς άπταιστη γνώση της γλώσσας, πτυχίο πανεπιστημίου και δυνατότητα προσφοράς εργασίας σε τομέα που να υπάρχει ανάγκη για εξειδικευμένο προσωπικό, δεν υπάρχει περίπτωση να λάβουν βίζα», προειδοποιεί ο Ελληνοκαναδός βουλευτής κ. Δημήτριος Καρυγιάννης και προτρέπει όλους όσοι το επιχειρήσουν, να φροντίσουν να πληροφορηθούν προηγουμένως από τις αρμόδιες προξενικές Αρχές του Καναδά στην Ελλάδα ή από κάποιον εξειδικευμένο δικηγόρο. Ο ίδιος τόνισε, ότι αυτή τη στιγμή υπάρχουν περίπου 10.000 αιτήσεις Ελλήνων για μετανάστευση στον Καναδά και αναμένεται σταδιακά να κριθούν, αλλά σημείωσε πως η κυβέρνηση της βορειοαμερικανικής αυτής  χώρας έχει επιβάλλει moratorium και δεν θα δεχθεί άλλες αιτήσεις τουλάχιστον έως το 2013, ενώ δεν γίνονται αποδεκτές, πλέον, και οι προσκλήσεις από συγγενείς.
Αντίστοιχα στις ΗΠΑ, όπου τα τελευταία 3 χρόνια υπολογίζεται να έχουν εγκατασταθεί 70.000 Έλληνες νεομετανάστες, σύμφωνα με δηλώσεις του κ. Θωμά Κατσιαντώνη, βουλευτή της Πολιτείας του New Hampshire, δίδεται μεν ευκολότερα τουριστική βίζα σε Έλληνες για τρεις μήνες, εάν, όμως πρόκειται για βίζα εργασίας τα πράγματα είναι εξαιρετικά δύσκολα.
Όπως διαπιστώνεται από δηλώσεις ομογενών πολιτικών και οικονομικών παραγόντων από την Αυστραλία, τον Καναδά και τις ΗΠΑ, η εικόνα της Ελλάδας στις χώρες όπου διαμένουν, έχει πληγεί σοβαρά, γι’ αυτό πρέπει το συντομότερο, με την άμεση και μεθοδική ενεργοποίηση των Ελλήνων κυβερνώντων, να  αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη των ξένων προς την χώρα μας για να γίνουν επενδύσεις στην Ελλάδα.
«Οι Έλληνες νέοι δεύτερης γενιάς σκέφτονται ακόμη και να αλλάξουν το όνομά τους για να μην παραπέμπει στην Ελλάδα», τονίζει με εμφανή πικρία ο κ. Καρυγιάννης για τον Καναδά, ενώ ο κ. Κατσαντώνης  αναφέρει, πως στις ΗΠΑ η εικόνα που παρουσιάζεται για τον Έλληνα είναι, ότι «πρόκειται για τεμπέλη και πολίτη που δεν πληρώνει τους φόρους». Στην Αυστραλία, πάλι, κατά τον κ. Πανταζόπουλο, «βαριέσαι ως Έλληνας κάθε μέρα ο περίγυρός σου να καταλογίζει στη χώρα σου τα πάντα, ακόμη και αν για παράδειγμα πέφτει το χρηματιστήριο

«Η Ομογένεια είναι το κλειδί για να ανοίξουν ξένες αγορές για τα ελληνικά προϊόντα, αλλά και για να έλθουν επενδύσεις στη χώρα μας»

Ο ίδιος υποστήριξε ακόμη ότι πρόθεση της Ένωσης είναι να βοηθήσει την «μητέρα» πατρίδα να γυρίσει στην ανάπτυξη, μέσω του ιδιωτικού τομέα, γιατί μόνο από εκεί μπορεί να χρηματοδοτηθεί και ο δημόσιος τομέας. «Δεν μπορεί να κόβουμε μόνο. Θα πρέπει να δούμε και από πού μπορούν να έρθουν οι πόροι για την ανάπτυξη», ανέφερε και σημείωσε πως «η ομογένεια είμαστε μια από τις πόρτες της Ελλάδας στη διεθνή κοινότητα και το κλειδί για να ανοίξουν ξένες αγορές για τα ελληνικά προϊόντα, αλλά και για να έλθουν επενδύσεις στη χώρα». Βέβαια για να συμβεί το τελευταίο, όπως είπε ο κ. Κατσιαντώνης «στην Ελλάδα το πρόβλημα για την προσέλκυση επενδύσεων είναι η γραφειοκρατία και η κυβέρνηση πρέπει να βοηθήσει να λυθεί  οριστικά». Σύμφωνα με τον ίδιο υπάρχουν ευκαιρίες για επενδύσεις κι ελληνικών επιχειρήσεων στις ΗΠΑ και έφερε σαν παράδειγμα το ελληνικό γιαούρτι, που είναι best seller προϊόν, ενώ ο κ. Πανταζόπουλος μίλησε για τη «θραύση» που κάνει στην Αυστραλία η φέτα «Δωδώνη».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ