Η Έκθεση του Ανοβέρου, η μεγαλύτερη βιομηχανική έκθεση του κόσμου, άνοιξε τις πύλες της το βράδυ της Κυριακής. Φιλοδοξεί να δώσει απαντήσεις στις προκλήσεις της σύγχρονης οικονομίας.Ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς εγκαινίασε την Έκθεση του Ανοβέρου (Hannover Messe), με τιμώμενη χώρα φέτος την Ινδονησία. Ζωηρά ήταν τα χειροκροτήματα των παρευρισκόμενων, όταν ο καγκελάριος δήλωσε ότι στηρίζει το αίτημα για μία συμφωνία ελεύθερων συναλλαγών ανάμεσα στην ΕΕ και την Ινδονησία, η οποία «θα δημιουργούσε μονομιάς μία τεράστια, ενιαία αγορά 700 εκατομμυρίων καταναλωτών», όπως ανέφερε.

Πρόκειται για μία από τις μεγαλύτερες βιομηχανικές εκθέσεις στον κόσμο. Ξεκίνησε στη πόλη του Ανόβερου πριν από 75 χρόνια. Στα πρώτα χρόνια την αποκαλούσαν σκωπτικά «η έκθεση με το σάντουιτς ψαριού» ("Fischbrötchenmesse") για το δωρεάν μίνι-γεύμα που λάμβανε δωρεάν ο κάθε επισκέπτης που πλήρωνε εισιτήριο. Οι εκθέτες στην εκδήλωση του 1947, δύο χρόνια μετά τη λήξη του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, παρουσίαζαν αντικείμενα όπως γραφομηχανές, μασέλες ή πτυσσόμενα καροτσάκια μωρών. Πέρσι η Έκθεση του Ανοβέρου έγινε με μειωμένο αριθμό συμμετοχών, λόγω πανδημίας.

Φέτος, πάνω από 4.000 εκθέτες από 63 χώρες βρίσκονται στο Ανόβερο για να παρουσιάσουν τα τελευταία τεχνολογικά επιτεύγματα της ηλεκτρικής, ψηφιακής και μηχανολογικής βιομηχανίας.

Το 2023 η έλλειψη ενέργειας και εξειδικευμένου εργατικού δυναμικού αποτελούν βασικά ζητήματα, ενώ οι βιομηχανικές δυνάμεις αγωνίζονται για να αξιοποιήσουν περισσότερο τα ψηφιακά μέσα, αλλά και για να απομακρυνθούν από τα ορυκτά καύσιμα. Η «πράσινη» παραγωγή, η τεχνητή νοημοσύνη, η τεχνολογία υδρογόνου και η Βιομηχανία 4.0 είναι μερικά από τα κύρια ζητήματα της φετινής έκθεσης, το κεντρικό σύνθημα της οποίας είναι «Λύσεις για τις προκλήσεις της εποχής μας».

«Μόνο με τον συνδυασμό αυτών των τεχνολογιών θα μπορέσουμε να διασφαλίσουμε την ευημερία μας με βιώσιμο τρόπο, επιδιώκοντας παράλληλα τον περιορισμό της κλιματικής αλλαγής», δήλωσε ο Γιόχεν Κέκλερ, πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Deutsche Messe, που διοργανώνει την έκθεση.

Βιομηχανία στο Metaverse

Η Βιομηχανία 4.0, ή αλλιώς η ιδέα της δημιουργίας «έξυπνων» και διασυνδεδεμένων βιομηχανικών συστημάτων παραγωγής που βασίζονται κυρίως στην αυτοματοποίηση, έχει αποκτήσει μεγαλύτερη σημασία από το 2011, όταν ο όρος παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στην έκθεση ως μέρος της τεχνολογικής στρατηγικής της γερμανικής κυβέρνησης. Φέτος θα παρουσιαστούν τεχνολογίες τεχνητής νοημοσύνης και εικονικής πραγματικότητας, συμπεριλαμβανομένων των πρώτων βιομηχανικών γυαλιών για το Metaverse και ενός ρομπότ που ανταποκρίνεται στη φυσική ανθρώπινη ομιλία, καθώς εκτελεί τις εργασίες του.

Περισσότερες από 300 εταιρείες από 25 χώρες συμμετέχουν στην έκθεση για να παρουσιάσουν λύσεις που σχετίζονται με το πράσινο υδρογόνο, το οποίο πολλοί ελπίζουν ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί ευρύτερα, ώστε να αποτελέσει εναλλακτική λύση στα ορυκτά καύσιμα που επιδεινώνουν την υπερθέρμανση της Γης. Βαριές βιομηχανίες όπως η παραγωγή χάλυβα και τσιμέντου απαιτούν μεγάλες ποσότητες θερμότητας και, ως εκ τούτου, χρειάζονται μεγάλες ποσότητες ενέργειας, την οποία συχνά αντλούν από άνθρακα υψηλότερης έντασης.

«Προκειμένου η Γερμανία να […] εκπληρώσει τις διεθνείς υποχρεώσεις της στο πλαίσιο της Συμφωνίας του Παρισιού, το υδρογόνο πρέπει να καθιερωθεί ως εναλλακτική απεξάρτησης από τον άνθρακα», αναφέρει η ομοσπονδιακή κυβέρνηση στην εθνική στρατηγική της για το υδρογόνο, η οποία περιλαμβάνει σχέδια για την εισαγωγή του πράσινου καυσίμου από το εξωτερικό. Ωστόσο, η προμήθεια του βιώσιμα παραγόμενου («πράσινου») υδρογόνου εξακολουθεί να είναι δαπανηρή και χρονοβόρα, γι αυτό κάποιοι την αποκαλούν «σαμπάνια της ενεργειακής μετάβασης».

Η Ινδονησία παρουσιάζει τις βιομηχανικές της φιλοδοξίες

Ενώ η πλειονότητα των εκθετών προέρχεται από τη Γερμανία, η Κίνα, η Ιταλία, η Τουρκία, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ινδονησία έχουν επίσης δυναμική παρουσία. Στη φετινή έκθεση, η Ινδονησία είναι τιμώμενη χώρα, κάτι που αρχικά επρόκειτο να συμβεί το 2020, όταν η εκδήλωση ακυρώθηκε λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού.

Σήμερα η Ινδονησία είναι η τέταρτη πολυπληθέστερη χώρα στον κόσμο και η μεγαλύτερη οικονομική δύναμη στην Ένωση Χωρών Νοτιοανατολικής Ασίας. Με το σύνθημα "Making Indonesia 4.0", η χώρα θα παρουσιάσει την αυξανόμενη τεχνογνωσία και τις φιλοδοξίες της στους τομείς της ψηφιοποίησης και της εκβιομηχάνισης. Στοχεύει να είναι μία από τις 10 κορυφαίες οικονομίες του κόσμου έως το 2030. «Στην Ινδονησία κατασκευάζουμε όλα τα ελικόπτερα για τη δική σας Airbus», δήλωσε ο πρεσβευτής της Ινδονησίας στη Γερμανία Αρίφ Χαβάς Οεγκροσένο σε συνέντευξη τύπου στο Ανόβερο πριν από τα εγκαίνια της έκθεσης. «Δεν το γνωρίζουν πολλοί αυτό».

Πριν από δέκα χρόνια η πρώην καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ άνοιξε την έκθεση του 2013, έχοντας δίπλα της τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν. Σήμερα οι βιομηχανικές δυνάμεις αγωνίζονται να προσαρμοστούν στις διαταραχές της αλυσίδας εφοδιασμού και της αγοράς ενέργειας που προκλήθηκαν από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, οι οποίες αύξησαν δραματικά το κόστος και επιβράδυναν τον χρόνο παραγωγής για πολλές επιχειρήσεις.

Όπως και πέρυσι, οι ρωσικές επιχειρήσεις δεν έχουν προσκληθεί να συμμετάσχουν στη φετινή έκθεση. Ο καγκελάριος Σολτς χρησιμοποίησε την εκδήλωση του 2022 ως βήμα για να καταδικάσει τη Ρωσία.

Κρίστι Πλάντσον

Επιμέλεια: Γιώργος Πασσάς

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ