Εν Δελβινακίω τη 3η Σεπτεμβρίου 2010. Μέσα στο κατανυκτικό περιβάλλον της Ι. Μονής Ταξιαρχών («Γκούρας»), κοντά στο Αηδονοχώρι Κονίτσης, πραγματοποιήθηκε κι’ εφέτος το καθιερωμένο ετήσιο (16ο) Ιερατικό Συνέδριο της Μητροπόλεώς μας, 2 και 3 Σεπτεμβρίου 2010.

Οι αιδεσιμώτατοι Εφημέριοι έζησαν το διήμερο αυτό μέσα σε ατμόσφαιρα χριστιανικής απλότητος και αγάπης. Είχαν δε την ευκαιρία να ακούσουν αξιόλογες εισηγήσεις, με θέματα παρμένα από την Αγία Γραφή, για μια βαθύτερη γνωριμία με το Ιερό Βιβλίο, αλλά και να ανταλλάξουν σκέψεις και απόψεις πάνω στα σύγχρονα θέματα. Μετά το πέρας των εργασιών του Συνεδρίου, οι Ιερείς μας ενέκριναν ομόφωνα το ακόλουθο

ΨΗΦΙΣΜΑ

1) Ομολογούμεν μαζί με τον θεόπνευστο Προφητάνακτα Δαβίδ, ότι και σήμερα ο αιώνιος λόγος του Θεού, η Αγία Γραφή, είναι λυχνάρι και φως δυνατό στην πορεία της ζωής μας.

2) Αισθανόμαστε βαθειά την αγωνία του λαού μας για την οικονομική δυσπραγία, που μαστίζει όλες τις κοινωνικές τάξεις.

3) Η πείρα μας έχει διδάξει, ότι αυτό που κυρίως χρειαζόμαστε όλοι μας είναι η μετάνοια και η επιστροφή στην ευαγγελική απλότητα.

4) Αγωνιούμε για την επιχειρούμενη υποβάθμιση των εθνικών μας θεμάτων. Το Βορειοηπειρωτικό, το Κυπριακό, το λεγόμενο «Μακεδονικό», η Θράκη και το Αιγαίο μας δεν πρέπει με κανένα τρόπο να αφεθούν στην τύχη τους. Διαφορετικά, η ευθύνη μας θα είναι τεράστια απέναντι στην Ιστορία.

5) Παρακαλούμε ευλαβώς την Ιερά Σύνοδο να διαφωτίση τον Κλήρο και τον Λαό, σχετικά με τα όσα θρυλούνται για το ΑΜΚΑ και την «Κάρτα του Πολίτη». Κι’ ακόμη, να μας ενημερώση γύρω από τα θέματα του Οικουμενισμού και των διαλόγων με τους παπικούς και τους λοιπούς αιρετικούς της δυτικής, κυρίως, χριστιανοσύνης. Ακούγονται και γράφονται πολλά, γύρω από τα ζητήματα αυτά, με αποτέλεσμα να δημιουργήται σύγχυση στα μέλη της Αγίας μας Εκκλησίας. Η υπεύθυνη και ξεκαθαρισμένη θέση της Ιεράς Συνόδου θα καθησυχάζη και θα ηρεμή τις συνειδήσεις των χριστιανών μας. Το ίδιο ισχύει και για την επιχειρούμενη απόδοση των λειτουργικών κειμένων στην καθομιλουμένη, γεγονός που έχει προκαλέσει μεγάλο σκανδαλισμό στον λαό μας. Τέλος,

6) Υποβάλλουμε τα βαθύτατα σεβάσματά μας προς το σεπτό Οικουμενικό Πατριαρχείο, τον Μακ. Αρχιεπίσκοπο και την Ιεραρχία της Ελλαδικής Εκκλησίας, καθώς επίσης και προς το Άγιον Όρος, εκζητώντας τις θεοπειθείς προσευχές τους για το πολύμοχθο έργο μας στην προσφιλή μας ακριτική Επαρχία ».

Εκ της Ιεράς Μητροπόλεως
ΔΡΥΪΝΟΥΠΟΛΕΩΣ, ΠΩΓΩΝΙΑΝΗΣ & ΚΟΝΙΤΣΗΣ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ