Οι αγαπητοί «φίλοι» της Ευρώπης, Commission, Ε.Κ.Τ., ιθύνοντες της Ευρωζώνης κ.ά, ίσως γνωρίζουν ότι το 1843 οι εγγλέζοι δανειστές μας / Τραπεζίτες, επέβαλαν στο νεοπαγές κράτος μας εξουθενωτικά μέτρα στο ήδη αδύναμο και πάμπτωχο ελληνικό κράτος, μόνο και μόνο για να εισπράξουν τη δόση του δανείου, το οποίο λάβαμε με επαχθείς όρους, μη δυνάμενοι να αντιδράσουμε. Είναι τοις πάσι γνωστό ότι οι δανειστές δια μέσου των αιώνων, ιδιαίτερα από τότε που κατόρθωσαν να κυριαρχήσουν στην πολιτική ζωή των χωρών, ήταν πάντοτε σκληροί και αδίστακτοι, χωρίς ίχνος ανθρωπιάς και ευαισθησίας.

ΝΙΚΟΗ κατάσταση σήμερα στην Ελλάδα,  πλησιάζει ή κινδυνεύει να πλησιάσει την κατάσταση εκείνη της χώρας μας του 1843 και επέκεινα, με την επιμονή της Τρόϊκα να μας στύβει συνεχώς, έστω και αν δεν έχουμε άλλο αίμα να βγάλουμε, όταν άνθρωποι αυτοκτονούν, άλλοι ψάχνουν στα σκουπίδια και στην καλλίτερη περίπτωση τρώνε στα συσσίτια των Δήμων και της Εκκλησίας.

Τότε όμως, το 1843, είχαμε να κάνουμε με τους αδίστακτους δανειστές μας. Τώρα όμως, σε μια υποτίθεται Ενωμένη Ευρώπη και μέλος της Ευρωζώνης, με κοινό νόμισμα, οπότε δεν μπορεί κανένα κράτος-μέλος να διαχειριστεί τα οικονομικά του  με δικό του νόμισμα και με αυτονόητη την αλληλεγγύη και το κοινό ενδιαφέρον για κοινή μοίρα όλων, δικαιολογούνται αυτά τα αιματηρά μέτρα και οι επιδιωκόμενοι στόχοι;

Μήπως οι ιθύνοντες της Ευρωζώνης, όπως τους αναφέραμε στην αρχή αυτού του σημειώματος, παρατηρώντας ή εποπτεύοντας τις ενέργειες της Τρόϊκα και τα αποτελέσματα από μακριά, τους είναι δύσκολο να αντιληφθούν την ζώσα πραγματικότητα; Το δράμα που ζει ο ελληνικός λαός και η βέβαιη χειροτέρευση της οικονομικής κατάστασης και η φοροδοτική δυνατότητα των επιζώντων Ελλήνων; Είναι δυνατό να ζητούν να ισοσκελιστούν όλα τα ελλείμματα με απηνή αφαίμαξη των Ελλήνων; Η επιδίωξη αυτή ομοιάζει με την ιστορία του Χότζα, που μόλις συνήθισε τον γάϊδαρό του να μην τρώει, ψόφησε!

Επομένως, αν οι ιθύνοντες αυτοί ¨εταίροι¨ μας, με κυρίαρχη τη Γερμανία και τη Ε.Κ.Τ., μας θεωρούν εταίρους και μας θέλουν να παραμείνουμε μαζί τους για ένα κοινό μέλλον, θα πρέπει να πάψουν να ενεργούν ως στυγνοί Τραπεζίτες και να σκύψουν στο πρόβλημα με φιλική διάθεση και αλληλεγγύη και να εκπονήσουν ένα σχέδιο ανασυγκρότησης της χώρας μας, με στήριξη του ιδιωτικού τομέα με επενδυτικά κεφάλαια, ως του μόνου δυνάμενου να επιτύχει την ανάκαμψη.

Τα επενδυτικά αυτά κεφάλαια, μπορεί να προέλθουν, α) από το ΕΣΠΑ, χωρίς κρατική συμμετοχή, β) την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, προορισμός της οποίας είναι οι επενδύσεις, γ) την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ενισχύοντας τις εθνικές Τράπεζες, δ) με δανεισμό από το ESM για επενδύσεις και πρόσκαιρη κάλυψη των ελλειμμάτων. Συγχρόνως να αποσύρουν την Τρόϊκα, η οποία μάλλον δημιουργεί προβλήματα, κυρίως ψυχολογικά, παρά επιλύουν, εμφανιζόμενη ως μπαμπούλας της κυβέρνησης. Το σχέδιο ανασυγκρότησης να εκπονηθεί σε υψηλό επίπεδο ηγεσιών, με πραγματιστική διάθεση και καλή θέληση να τεθούν οι όροι και προϋποθέσεις, με πρώτη απόφαση το πάγωμα των δανείων για μια δεκαετία με ένα ενδεικικό επιτόκιο 0,5%.

Η ελληνική κυβέρνηση και η Ευρώπη, να συμφωνήσουν: α) Να σταματήσει η επιβολή νέων μέτρων και νέοι φόροι, αφού αντικειμενικά δεν δύνανται να πληρωθούν από το ένα μέρος, βαθαίνουν την ύφεση και απομακρύνουν την ανάπτυξη από το άλλο, β) να μην διώκονται οι επιχειρηματίες, μικροί και μεγάλοι, οι οποίοι αποδεδειγμένα και αντικειμενικά αδυνατούν να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους κάθε μορφής, αλλά αντιθέτως γ) να ενισχυθούν να ανακάμψουν και ενδυναμώσουν τις επιχειρήσεις τους, ως τον μόνο τρόπο να συνέλθει η οικονομία μας και δ) τα χρέη των ιδιωτών προς τις Τράπεζες να μειωθούν (κουρευτούν) με το ποσοστό που μειώθηκαν οι αποδοχές τους, ως στοιχειώδη δικαιοσύνη, δεδομένου ότι την επανακεφαλαιοποίηση των Τραπεζών, την πληρώνουν οι πολίτες. Έτσι και μόνο έτσι υπάρχει ελπίδα να ξεφύγουμε από την κρίση, να μειωθεί η ανεργία και να επανέλθει σταδιακά η βελτίωση της ποιότητα ζωής των πολιτών και εν τέλει μελλοντική δυνατότητα αποπληρωμής των δανείων.  Αγαπητοί εταίροι μας της Ευρωζώνης, ΣΥΝΕΛΘΕΤΕ πριν να είναι πολύ αργά για όλους, ακόμη και για τους δυνατούς. Η ελληνική κυβέρνηση, ας επικεντρωθεί προς τις πιο πάνω κατευθύνσεις, ως ισότιμο μέλος και ενδεχομένως σε συνεννόηση με εταίρους μας του νότου, οι οποίοι άλλως γρήγορα θα βρεθούν στη ίδια τραγική θέση.

e-mail: nanagnostatos@gmail.com

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ