Το σχέδιο της Ισπανίας, ο κορωνοϊός στο εξής να παρακολουθείται όπως η γρίπη, ο ρόλος του ΟΑΣΕ στις διαπραγματεύσεις Ρωσίας-Δύσης και ο προεκλογικός αγώνας στη Γαλλία στον Τύπο.«Η Ισπανία θέλει να επιστρέψει στην κανονικότητα με μια νέα προσέγγιση και να παρακολουθήσει τον κορωνοϊό σαν τη γρίπη» επιγράφει δημοσιεύμά της η οικονομική εφημερίδα του Ντίσελντορφ Handelsblatt. H εφημερίδα αναφέρει: «Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εκτιμά ότι ο μισός πληθυσμός της ΕΕ θα μολυνθεί από τον κορωνοϊό τις επόμενες έξι έως οκτώ εβδομάδες. Οι μολύνσεις αυξάνονται κατακόρυφα σε πολλά κράτη. Για το λόγο αυτό η Ισπανία εργάζεται πάνω σε μια νέα προσέγγιση για τον τρόπο με τον οποίο η Ευρώπη θα πρέπει να αντιμετωπίσει την πανδημία στο μέλλον. Ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ δήλωσε σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό Cadena SER ότι μπορεί να έχει έρθει η ώρα για άλλες μεθόδους παρακολούθησης. «Έχουμε τις προυποθέσεις για να ανοίξουμε σταδιακά και προσεκτικά τη συζήτηση σε τεχνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο και να αξιολογήσουμε την εξέλιξη αυτής της ασθένειας με διαφορετικές παραμέτρους από πριν», είπε ο Σάντσεθ».

Και το δημοσίευμα συνεχίζει: «Ο Σάντσεθ επιβεβαίωσε έτσι δημοσίευμα της εφημερίδας Ελ Παΐς, σύμφωνα με το οποίο η κυβέρνησή του δεν θέλει πλέον να καταγράφει την εξέλιξη της πανδημίας κατά περίπτωση, αλλά θέλει να παρακολουθείται σε αντιπροσωπευτικά σημεία σε όλη τη χώρα από γενικούς γιατρούς, κέντρα υγείας και νοσοκομεία. Η εξέλιξη της γρίπης παρακολουθείται με παρόμοιο τρόπο. Σύμφωνα με τον Σάντσεθ, η ισπανική κυβέρνηση επεξεργάζεται ένα τέτοιο σχέδιο εδώ και εβδομάδες. Σύμφωνα με την Ελ Παϊς, τα σχέδια βρίσκονται πλέον στην τελική φάση. Πέντε αυτόνομες ισπανικές περιοχές έχουν ήδη πραγματοποιήσει πιλοτικές δοκιμές στο νέο μοντέλο επιτήρησης… Ωστόσο, δεν θα εφαρμοστεί πριν από το τέλος του τρέχοντος έκτου κύματος κορωνοϊού στην Ισπανία».

Η Ρωσία θα πρέπει να ακούσει και τους υπόλοιπους

Στον ΟΑΣΕ, τον Οργανισμό για την Ασφάλεια και Συνεργασία στην Ευρώπη, συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις Δύσης-Ρωσίας για την ευρωπαϊκή ασφάλεια.Η FAZ αφιερώνει ένα σχόλιο στον ρόλο του ΟΑΣΕ και γράφει: «Ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη είναι ένα καλό φόρουμ για να συζητηθούν οι αυξανόμενες εντάσεις μεταξύ της Ρωσίας και της συντριπτικής πλειονότητας άλλων ευρωπαϊκών χωρών. Όλοι οι εμπλεκόμενοι κάθονται ισότιμα ​​στο τραπέζι. Η Ρωσία θα υποχρεωθεί να ακούσει στον ΟΑΣΕ και τους εκπροσώπους των χωρών που ο υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ αποκάλεσε πρόσφατα ‘εδάφη’ που έμειναν ‘ορφανά’ μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης. Ο ΟΑΣΕ είναι επίσης ένα καλό μέρος για να θυμηθεί κανείς τις μεταψυχροπολεμικές δεσμεύσεις που η ίδια η Μόσχα ανέλαβε αλλά δεν εκπλήρωσε στο πλαίσιο αυτού του οργανισμού».

Προεκλογικός αγώνας στη Γαλλία

Τέλος η Mittelbayerische Zeitung αναφέρεται στον προεκλογικό αγώνα στη Γαλλία και τον Γάλλο Πρόεδρο και γράφει:«Ο Πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν εξόργισε με τη σκληρή ανακοίνωσή του ότι έχει διάθεση να την σπάσει στους ανεμβολίαστους. Ένα προεκλογικό θέμα που έθεσε σκόπιμα αλλά δεν παίζει στα σίγουρα. Ο θυμός απέναντί ​​του μεγαλώνει. Με το γλωσσικό σκάνδαλο θέλει να κινητοποιήσει τους οπαδούς του, κατά κύριο λόγο νέους, αστούς, καλά μορφωμένους, εμβολιασμένους που λαχταρούν να επιστρέψουν στην κανονική τους ζωή. Θα μπορούσε και να πετύχει, υπό την προϋπόθεση ότι η πανδημία θα τον ‘βοηθήσει’. Ο μεγαλύτερος παράγοντας αβεβαιότητας για τον Μακρόν δεν είναι οι πολιτικοί αντίπαλοι, αλλά η Όμικρον».

Μαρία Ρηγούτσου

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ