Στις κάλπες καλούνται σήμερα οι Ισραηλινοί για τις τρίτες βουλευτικές εκλογές μέσα σε ένα χρόνο. Όπως και στις προηγούμενες δύο αναμετρήσεις, οι δημοσκοπήσεις δεν βλέπουν ξεκάθαρη νίκη για κανένα κόμμα.Για τους κύριους εκλογικούς αντιπάλους, τον ισραηλινό πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου από το Λικούντ και τον Μπέντζαμιν Γκαντς από τη συμμαχία Μπλε-Λευκό ήταν ο τρίτος προεκλογικός αγώνας το τελευταίο 12μηνο. Δεν αποτελεί συνεπώς έκπληξη, ότι ο προεκλογικός αγώνας ήταν, σύμφωνα με τον ισραηλινό Τύπο, από «υποτονικός μέχρι κωματώδης».

Στις προηγούμενες δύο αναμετρήσεις, τον Απρίλιο και τον Σεπτέμβριο του 2019, ούτε ο Νετανιάχου, ούτε ο Γκαντς κατάφεραν να διασφαλίσουν την πολυπόθητη πλειοψηφία των 61 εδρών στην Κνεσέτ για να σχηματίσουν κυβέρνηση. Άγνωστο παραμένει, αν κάποιος από τους δύο αντιπάλους θα πετύχει αυτή τη φορά το στόχο του. Οι δημοσκοπήσεις πάντως είναι αποκαρδιωτικές, μιας και προβλέπουν παρόμοια εκλογικά αποτελέσματα όπως στην πρώτη και τη δεύτερη εκλογική αναμέτρηση. Ήδη τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης κάνουν λόγο για τέταρτη προσφυγή στις κάλπες.

Θα προκύψει μια σταθερή κυβέρνηση συνεργασίας;

Oι εκλογές αναμένεται να κρίνουν και το πολιτικό μέλλον του πρωθυπουργού Μπέντζαμιν Νετανιάχου. Μέσα Μαρτίου θα πρέπει να λογοδοτήσει ενώπιον δικαστηρίου για τις κατηγορίες για διαφθορά που τον βαραίνουν. Οι κατηγορίες κατά του πρωθυπουργού ήταν ο λόγος για τον οποίο ο κύριος αντίπαλός του Μπέντζαμιν Γκαντς απέρριψε το Σεπτέμβριο μια μετεκλογική συνεργασία με το Λικούντ υπό την ηγεσία του Νετανιάχου. Κατά τη διάρκεια του προεκλογικού αγώνα ο επικεφαλής της συμμαχίας Μπλε-Λευκό δεν κουράστηκε να τονίζει στους συγκεντρωμένους οπαδούς του ότι «ο Νετανιάχου θα είναι απασχολημένος μόνο με τον εαυτό του κατά τη διάρκεια της δίκης. Δεν θα έχει χρόνο να ασχοληθεί με τα προβλήματα των πολιτών».

Από τη πλευρά του ο ισραηλινός πρωθυπουργός έκανε λόγο για κυνήγι μαγισσών και υποσχέθηκε λίγο πολύ τα πάντα σε εν δυνάμει ψηφοφόρους του. Δεν αποτελεί σύμπτωση ότι οι οπαδοί του των αποκαλούν «μάγο», γιατί βρίσκεται πάντα κάτι νέο να υποσχεθεί. Στους συντηρητικούς ψηφοφόρους του υποσχέθηκε, για παράδειγμα, την κατασκευή νέων οικισμών γύρω από την Ιερουσαλήμ ακόμα και σε αμφιλεγόμενες περιοχές στην ανατολική πλευρά της πόλης. Όπως αναμένονταν, στον προεκλογικό αγώνα έπαιξε ρόλο και το ζήτημα της προσάρτησης των οικισμών και της κοιλάδας το Ιορδάνη, όπως προβλέπει το σχέδιο Τραμπ για την Εγγύς Ανατολή. Το καθοριστικό ερώτημα που απασχολεί ωστόσο τους Ισραηλινούς είναι αν από τις εκλογές θα προκύψει, επιτέλους, μια σταθερή κυβέρνηση συνεργασίας ή αν οι ψηφοφόροι θα κληθούν για τέταρτη φορά στις κάλπες.

Τάνια Κρέμερ, Ιερουσαλήμ

Επιμέλεια: Στέφανος Γεωργακόπουλος

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ