Δεκάδες χιλιάδες νοσοκόμοι και νοσοκόμες προετοιμάζονται για απεργία αν δε δουν αύξηση των μισθών τους. Σε απεργία και άλλοι νοσοκομειακοί. Αντιδράσεις από την κυβέρνηση.Το Εθνικό Σύστημα Υγείας του Ηνωμένου βασιλείου (NHS) έχει κορεστεί. Η δύσκολη περίοδος της πανδημίας έχει αφήσει τα δικά της κατάλοιπα στον κλάδο, με αναμονές στα ραντεβού έως και 18 μήνες, κουρασμένο και λιγοστό προσωπικό σε όλα τα πόστα.

Σήμερα λοιπόν δεκάδες νοσοκόμοι και νοσοκόμες προχωρούν σε μία ιστορική κίνηση: τη ψήφιση της απεργίας. Συγκεκριμένα πρόκειται για 300.000 μέλη του συνδικάτου Royal College of Nursing (RCN), του μεγαλύτερου συνδικάτου νοσοκόμων στον κόσμο, με σχεδόν μισό εκατομμύριο νοσηλευτές, μαίες και εκπαιδευόμενους.

Θα είναι η πρώτη ψηφοφορία που θα γίνει στα 106 χρόνια ιστορίας του συνδικάτου με τα αποτελέσματα να αναμένονται στις 2 Νοεμβρίου. Αν η απεργιακή κινητοποίηση πάρει το πράσινο φως τότε αυτομάτως θα δημιουργηθεί αναστάτωση για τους ασθενείς του NHS αλλά και την νέα κυβέρνηση.

Παρόλα αυτά οι δυο τους δε δείχνουν να συμβαδίζουν. Το αίτημα των εργαζομένων είναι ο μισθός. Σύμφωνα με έρευνα του RCN την τελευταία δεκαετία, το διάστημα 2011 – 2021, οι μισθοί τους έχουν δει μείωση άνω του 5%. Οι ίδιοι, καθώς βλέπουν τον πληθωρισμό να ανεβαίνει και να βρίσκεται σταθερά γύρω από το 10%, ζητούν την υπερκάλυψη του κατά 5%.

Απεργίες σε όλο το NHS;

Η κυβέρνηση παρότρυνε τους νοσοκόμους και τις νοσοκόμες «να σκεφτούν προσεκτικά τον αντίκτυπο που θα έχει η κίνησή τους στους ασθενείς». Ο εκπρόσωπος μάλιστα του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Φροντίδας της Αγγλίας (Department of Health and Social Care) τόνισε ότι επειδή «εκτιμούμε τη σκληρή δουλειά των νοσηλευτών δώσαμε πέρυσι ένα 3% αύξηση στους μισθούς τους την ώρα που οι μισθοί του δημοσίου τομέα είχαν παγώσει».

Όμως η γενική γραμματέας του RCN, Πατ Κόλεν, μιλώντας σήμερα στο BBC επέκρινε έντονα τις δηλώσεις ξεκαθαρίζοντας ότι «ζητάμε απλά αξιοπρεπείς μισθούς και όχι αντίστοιχων των τραπεζικών και των δισεκατομμυριούχων που φαίνεται να είναι το επίκεντρο του ενδιαφέροντος για αυτή τη κυβέρνηση».

Ξεκαθαρίζεται ότι ο πρώτος μισθός στο πόστο των νοσηλευτών είναι οι 27.000 λίρες ενώ για τους υψηλόβαθμους οι 55.000 λίρες. Το συνδικάτο προετοιμάζει επιστολή προς την πρωθυπουργό Λιζ Τρας ενώ προσκάλεσε και τον κόσμο να συνυπογράψει ότι στηρίζει την κίνηση.

Το ίδιο κλίμα και σε άλλα συνδικάτα νοσοκομειακών επαγγελμάτων. Συγκεκριμένα 380.000 μέλη του συνδικάτου Unison, συμπεριλαμβανομένων και 50.000 νοσοκόμων, ήδη έχουν προχωρήσει στη ψήφιση απεργίας ενώ και η Βρετανική Ένωση Ιατρών (British Medical Association) θα κάνει το ίδιο μεταξύ των νέων ιατρών.

Σκωτία και Ουαλία δείχνουν κάποια θέληση προς την εύρεση συμφωνίας όμως και οι δυο χαρακτήρισαν σχεδόν αδύνατο να αγγίξουν το ποσό ζήτησης αν δεν δοθεί επιπλέον οικονομική βοήθεια από τη βρετανική κυβέρνηση.

Ζωή Κατζαγιαννάκη, Λονδίνο

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ