Υπό αμφισβήτηση η ηγεσία του Στάρμερ και το μέλλον της σοσιαλδημοκρατίας στη Μ. Βρετανία μετά τη νίκη της Τζιλ Μόρτιμερ στο «απόρθητο» κάστρο των Εργατικών.Σήμερα στις 07:00 το πρωί, τοπική ώρα, το Χάρτλεπουλ άλλαξε και επίσημα «χέρια» μετά από 5 δεκαετίες. Η εκλογική περιφέρεια από το 1974 αποτελούσε απόρθητο κάστρο των Εργατικών, αλλά σήμερα η Συντηρητική υποψήφια Τζιλ Μόρτιμερ πέτυχε μια ιστορική νίκη για το κόμμα.

Πλέον θα εκπροσωπεί τους πολίτες του Χάρτλεπουλ στο Γούεστμινστερ, μετά τις έκτακτες εκλογές της 6ης Μαΐου στην περιοχή λόγω της παραίτησης του Εργατικού προκατόχου της Μάικ Χιλ. Το ποσοστό που κέρδισαν οι Συντηρητικοί άγγιξε το 51,9% έναντι του 28,7% των Εργατικών. Είναι χαρακτηριστικό, ότι στις εκλογές του 2019 το κόμμα των Συντηρητικών είχε μόλις το 28,9% των ψήφων, ενώ οι Εργατικοί είχαν επικρατήσει με 37,7%.

Το αποτέλεσμα αυτό είναι ένα ισχυρό χτύπημα για την αξιωματική αντιπολίτευση, αφού το Χάρτλεπουλ αποτελούσε μέχρι πρότινος μέρος του «Κόκκινου Τείχους», που ο ηγέτης των Εργατικών Κιρ Στάρμερ είχε υποσχεθεί ότι θα ξαναχτίσει.

Η πλειοψηφία του Χάρτλεπουλ υπέρ του Μπρέξιτ

Οι ψηφοφόροι του Χάρτλεπουλ το 2016 είχαν ψηφίσει συντριπτικά υπέρ του Brexit, κάτι που ο Μπόρις Τζόνσον θεωρείται ότι έφερε εις πέρας. Επίσης η κυβέρνηση δείχνει ότι έχει ένα momentum και λόγω του εμβολιαστικού προγράμματος αλλά και λόγω του οικονομικού προγράμματος του Ρίσι Σούνακ, που φαίνεται πως έχει ευρεία αποδοχή.

Η ήττα των Εργατικών όμως δεν είναι απλώς ένα εκλογικό αποτέλεσμα για την Αγγλία, καθώς γεννά ερωτήματα για το μέλλον της Σοσιαλδημοκρατίας γενικότερα, που συνεχίζει την πτωτική του πορεία τα τελευταία χρόνια, αλλά και για την ηγεσία του Κιρ Στάρμερ, ο οποίος παρουσιάζεται ως αρχηγός χωρίς όραμα.

Μόλις 13 μήνες αφότου πήρε την σκυτάλη από τον Τζέρεμι Κόρμπιν, στις 4 Απριλίου του 2020, κατέγραψε μια «εξευτελιστική» και «απογοητευτική» ήττα σύμφωνα με τον βρετανικό Τύπο και ήδη το πρόσωπό του βρίσκεται υπό αμφισβήτηση.

Μέλη του κόμματός του απαιτούν από σήμερα «άμεσα ριζική αλλαγή κατεύθυνσης της πολιτικής» του Στάρμερ, ενώ τονίζουν ότι πλέον «δεν μπορεί να αποδίδει ευθύνες στον Κόρμπιν». Ο ίδιος είχε δηλώσει, ότι θα αναλάβει πλήρως την ευθύνη για το εκλογικό αποτέλεσμα. Μένει λοιπόν τώρα να δούμε με ποιον τρόπο θα γίνει αυτό και αν θα είναι εκείνος που θα βρίσκεται στο τιμόνι των Εργατικών στις επόμενες εκλογές.

Ζωή Κατζαγιαννάκη, Λονδίνο

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ