Η Τόμας Κουκ, η παλαιότερη τουριστική εταιρία στον κόσμο, κατέρρευσε υπό το βάρος των χρεών της και την άρνηση των τραπεζών αλλά και της κυβέρνησης να την διασώσουν με επιπλέον δάνεια και κρατική βοήθεια.Μετά από ένα δραματικό Σαββατοκύριακο αναζήτησης αγοραστού, άκαρπο όπως απεδείχθη, η Τόμας Κουκ μπαίνει από σήμερα σε υποχρεωτική διαχείριση. Η εταιρία ιδρύθηκε πριν 179 χρόνια και λειτουργούσε αδιαλείπτως έως σήμερα. Η κατάρρευση της θέτει σε κίνδυνο 21.000 θέσεις εργασίας και αφήνει 150.000 Βρετανούς τουρίστες, σκορπισμένους σε όλο τον κόσμο. Επιπλέον 350.000 αλλοδαποί που ταξίδεψαν ιδιωτικά σε τουριστικούς προορισμούς με αεροσκάφη της Τόμας Κουκ θα αντιμετωπίσουν πρόβλημα επιστροφής.

Η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας, αρμόδια για την επαναφορά των βρετανών τουριστών, ενοικίασε αεροσκάφη από τις εταιρίες Virgin και EasyJet, προκειμένου να επισπευθεί η επιχείρηση επαναφοράς βρετανών τουριστών. Πρόκειται για την μεγαλύτερη επιχείρηση του είδους μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Οι 350.000 αλλοδαποί επιβάτες των πτήσεων της Τόμας Κουκ δεν προβλέπεται από τους διεθνείς κανονισμούς να αποζημιωθούν και θα πρέπει να στραφούν στις ασφαλιστικές εταιρίες και τους χορηγούς πιστωτικών καρτών.

Αρνήθηκε τη χορήγηση δανείου η βρετανική κυβέρνηση

Η βρετανική κυβέρνηση αρνήθηκε να ανταποκριθεί στο αίτημα της εταιρίας για δάνειο διάσωσης ύψους 200 εκατομ. στερλινών. Η δικαιολογία του αρμόδιου υπουργείου Μεταφορών ήταν ότι το δάνειο θα μετέθετε για λίγους μήνες την χρεοκοπία.

Εν τω μεταξύ η κυβέρνηση ανακοίνωσε την διεξαγωγή έρευνας για τον ρόλο της διευθυντικής ομάδας αλλά και των μετόχων της επιχείρησης στην κατάρρευση της. Κατηγορούνται από σειρά μέσων ενημέρωσης αλλά και ειδικούς για τεράστιους μισθούς και ασύλληπτου μεγέθους μπόνους, όταν η Τόμας Κουκ αντιμετώπιζε προβλήματα ανταγωνισμού κυρίως από εταιρίες φτηνού τουρισμού που λειτουργούν μέσω ίντερνετ.

Πρόκειται για τη δεύτερη χρεοκοπία εταιρίας τουριστικών πακέτων, μετά την Monarch το 2017. Μόνο που η Τόμας Κουκ είναι πολλαπλάσιου μεγέθους εταιρία και η επιχείρηση μεταφοράς 150.000 τουριστών θα έχει πολλαπλάσιο κόστος για τον βρετανό φορολογούμενο.

Μαρία Καστρισιανάκη, Λονδίνο

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ