Αβεβαιότητα και ζυμώσεις επικρατούν μέχρι και την τελευταία στιγμή, λίγο πριν ξεκινήσει η ψηφοφορία για τον νέο πρόεδρο Δημοκρατίας στην Ιταλία.Η ώρα της αλήθειας έφτασε: Η Ιταλία καλείται μέσω του κοινοβουλίου να εκλέξει τον νέο πρόεδρο της Δημοκρατίας. Όπως είχαν προβλέψει πολλοί, ακόμη δεν είναι τίποτα βέβαιο. Η πρώτη ψηφοφορία αρχίζει στις 3 το μεσημέρι, τοπική ώρα, και από ό,τι φαίνεται, τα περισσότερα κόμματα σήμερα θα ψηφίσουν λευκό.

Ως γνωστόν η προσπάθεια του Σίλβιο Μπερλουσκόνι να εκλεγεί πρόεδρος ναυάγησε και τώρα όλοι διερωτώνται αν θα καταφέρει να κερδίσει το στοίχημα ο Μάριο Ντράγκι. Προς το παρόν υπάρχει μία σειρά ουσιαστικών εμποδίων: Η Λέγκα, τα Πέντε Αστέρια, αλλά και η Φόρτσα Ιτάλια του Σίλβιο Μπερλουσκόνι δεν θέλουν να μετακινηθεί, ο «σούπερ Μάριο» από την πρωθυπουργία και δεν επιθυμούν, παράλληλα, πρόωρη προσφυγή στις κάλπες.

Τελικό αποτέλεσμα πιθανότατα την Παρασκευή ή το Σάββατο

Σήμερα, σε σειρά συναντήσεων και διαπραγματεύσεων, θα πρέπει να εξακριβωθεί αν θα μπορέσει να βρεθεί κάποιος συμβιβασμός. Αρχίζοντας από την συνάντηση του γραμματέα της κεντροαριστεράς, Ενρίκο Λέτα, με εκείνον της Λέγκα, Ματέο Σαλβίνι. Σύμφωνα με την εφημερίδα La Stampa, η κεντροαριστερά θα επιμείνει στην πρόταση Ντράγκι, ή, ως εναλλακτική, στην επανεκλογή του προέδρου Σέρτζιο Ματαρέλα.

Ακούγονται, φυσικά, και άλλα ονόματα, όπως εκείνο της κεντροδεξιάς προέδρου της βουλής Ελιζαμπέτα Καζελάτι, του σοσιαλιστή πρώην πρωθυπουργού Τζουλιάνο Αμάτο και του Πιερφερνρινάντο Καζίνι, που έχει συνεργαστεί με τον Μπερλουσκόνι, αλλά στην συνέχεια εξελέγη βουλευτής ως ανεξάρτητος με την κεντροαριστερά.

Για να επιτευχθεί, ουσιαστικά, μια ευρεία συναίνεση, το πρόσωπο που θα επιλεγεί θα πρέπει να μην ανήκει, τουλάχιστον στη φάση αυτή, σε καμία από τις δυο μεγάλες παρατάξεις, αλλά παράλληλα να έχει την αναγκαία εμπειρία για να χειριστεί την ιδιαίτερη ιταλική πολιτική κατάσταση. Σύμφωνα με πολλούς αναλυτές, για το τελικό αποτέλεσμα ενδέχεται να πρέπει να περιμένουμε μέχρι και την Παρασκευή ή το Σάββατο. Αυτό γράφει σήμερα και η εφημερίδα Corriere della Sera, η οποία προβλέπει ότι «μπορεί να πρέπει να περιμένουμε και μέχρι την έβδομη ψηφοφορία».

Λόγω κορωνοϊού και σχετικών μέτρων ασφαλείας, αποφασίστηκε ότι θα πραγματοποιείται μόνον μια ψηφοφορία την ημέρα και ότι δεν θα πρέπει να βρίσκονται συγχρόνως μέσα στην αίθουσα της βουλής πάνω από 200 άτομα. Το κύριο ζητούμενο, φυσικά, είναι να εκλεγεί ένας εγγυητής της οικονομικής και πολιτικής σταθερότητας. Διότι το «σπρεντ» καιροφυλακτεί, και η Ιταλία πρέπει να χρησιμοποιήσει αποδοτικά, τα 191,5 δισεκατομμύρια ευρώ του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, το οποίο αποτελεί μοναδική ευκαιρία για την χώρα.

Θεόδωρος Ανδρεάδης Συγγελλάκης, Ρώμη

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ