Κατά κύματα εγκαταλείπουν οι Ιταλοί τη Ρώμη για να απολαύσουν στιγμές χαλάρωσης, τις τελευταίες για το φετικό καλοκαίρι. Τους περιμένει ο Σεπτέμβριος και το τρίτο εμβόλιο.Οι τιμές, σε ξενοδοχεία και εστιατόρια, αυξήθηκαν κατά 11%, σε σχέση με πέρυσι. Αυτό όμως, δεν αποθάρρυνε τους Ιταλούς, οι οποίοι περνούν μαζικά και φέτος, τον Δεκαπενταύγουστο, μακριά από τις μεγάλες πόλεις. Ένας στους δυο, για την ακρίβεια, θα μπει στο αυτοκίνητο, σε τραίνα ή σε πούλμαν, με προορισμό κάποιο θέρετρο, το σπίτι συγγενών στην εξοχή, ή έστω και για μονοήμερη εκδρομή και ανέμελο πικνίκ.

΄Ερημη πόλη η Ρώμη

Για παράδειγμα, στο Αμάλφι και στο Σορέντο της Κάτω Ιταλίας, ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα δωμάτια αλλά και κάμπινγκ, είναι υπερπλήρη. Η διαφορά φέτος είναι ότι στην μεγάλη τους πλειοψηφία, οι επισκέπτες είναι Ιταλοί, ενώ Ρώσοι, Αμερικανοί και Γάλλοι τουρίστες έχουν μειωθεί αισθητά. Μια τελευταία, χαλαρωτική παρένθεση, πριν τις υποχρεώσεις και τις δυσκολίες του Σεπτεμβρίου.

Δεν είναι τυχαίο ότι πολλοί επιλέγουν το βουνό, διότι θεωρούν ότι οι αποστάσεις ασφαλείας είναι σαφώς μεγαλύτερες και ότι θα περάσουν πιο ήσυχα τις διακοπές τους. Η Ρώμη είναι άδεια: πολλά μεγάλα καφέ -μπαρ σερβίρουν τα τελευταία καπουτσίνι και μετά θα κλείσουν για τουλάχιστο δυο εβδομάδες. Σήμερα και αύριο χίλιοι αστυνομικοί και καραμπινιέροι θα ελέγχουν την ευρύτερη περιοχή της Αιώνιας Πόλης, αν οι κανόνες για την χρήση του πράσινου πάσου για εμβολιασμένους, εφαρμόζονται αποτελεσματικά σε κλειστούς χώρους.

Περιμένουν τα εμβόλια

Θα κάνουν ό,τι είναι δυνατόν, για να αποφευχθούν και οι συνωστισμοί στις παραλίες, διότι στην Ιταλία, τον Δεκαπενταύγουστο, οι νέοι -πριν την κρίση του κορονωϊού- συγκεντρώνονταν στις πλαζ, με μια κιθάρα, και ένα μπουκάλι κρασί, από την δύση του ηλίου μέχρι σχεδόν τα χαράματα.

Οι Ιταλοί, στο μεταξύ, άρχισαν να συνηθίζουν στην ιδέα ότι το φθινόπωρο θα πρέπει να εμβολιαστούν για τρίτη φορά κατά του κορονωϊού, με προτεραιότητα στις ευπαθείς κατηγορίες. Αλλά ο κύριος άμεσος στόχος παρά τον καύσωνα είναι να πεισθούν πάνω από δυο εκατομμύρια πολίτες πενήντα με εξήντα ετών, να πάνε να εμβολιαστούν, για πρώτη φορά, πριν τελειώσει το καλοκαίρι.

Θεόδωρος Ανδρεάδης Συγγελλάκης, Ρώμη

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ