Μέχρι το τέλος Μαρτίου αναμένεται να επεκταθεί η κατάσταση έκτακτης ανάγκης για την αντιμετώπιση της πανδημιας μετά από απόφαση της κυβέρνησης Ντράγκι. Ακυρώνονται χριστουγεννιάτικοι εορτασμοί.Η κυβέρνηση Ντράγκι αποφασίζει την παράταση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης. Έπρεπε να λήξει στα τέλη Δεκεμβρίου αλλά θα συνεχίσει να ισχύει μέχρι τις 31 Μαρτίου, γράφει σήμερα ο ιταλικός τύπος. Η σχετική απόφαση αναμένεται να επισημοποιηθεί πιθανότατα το απόγευμα.

Σύμφωνα με πολλούς σχολιαστές ο Ιταλός τεχνοκράτης πρωθυπουργός θέλει να στείλει και ένα σαφές πολιτικό μήνυμα: ότι εννοεί, δηλαδή, να συνεχίσει να ηγείται της κυβέρνησης, αντιμετωπίζοντας τα προβλήματα της πανδημίας και ότι παράλληλα δεν αυτοπροτείνεται για την προεδρία της δημοκρατίας.

Υποχρεωτικός εμβολιασμός, ακυρώσεις εορτασμών

Η αποφασιστική γραμμή της κυβέρνησης της Ρώμης συνεχίζεται: από αύριο μπαίνει σε ισχύ ο υποχρεωτικός εμβολιασμός αστυνομικών, ανδρών και γυναικών του στρατού, καραμπινιέρων, του εκπαιδευτικού προσωπικού αλλά και των διοικητικών που εργάζονται στα νοσοκομεία. Το μήνυμα είναι ότι το εμβόλιο αποτελεί το κύριο και αναντικατάστατο μέσο, στην μάχη κατά του κορωνοϊού.

Στο μεταξύ, όπως γράφει σήμερα η ιταλική εφημερίδα La Repubblica, άρχισαν να ακυρώνονται όλο και περισσότερες χριστουγεννιάτικες υπαίθριες αγορές και γιορτές που είχαν προγραμματιστεί για την Πρωτοχρονιά σε μεγάλες πόλεις της χώρας. Γιορτές ακυρώνονται σε Ρώμη, Μάντοβα, Πάδοβα, Γένοβα, Τρεβίζο και όχι μόνον. Στόχος είναι να αποφευχθεί ο συνωστισμός σε μια κρίσιμη φάση για την καταπολέμηση του ιού, λόγω και της παραλλαγής όμικρον. Οι δε τουριστικοί πράκτορες υπογραμμίζουν ότι πολύ λίγοι Ιταλοί θα πάνε ταξίδι, για να γιορτάσουν την έλευση του νέου έτους. Σε σχέση με το 2019 η πτώση αγγίζει το 47%. Γιορτές δηλαδή σε ασφαλές οικογενειακό ή όσο πιο γνώριμο περιβάλλον.

Mόνο το 5,4% έχει βγάλει εισιτήριο για το εξωτερικό και από όσους πολίτες θα μείνουν εντός εθνικών συνόρων, το 69% δεν πρόκειται να βγει ούτε από την περιφέρεια, στην οποία ζει μόνιμα.

Οι Ιταλοί ουσιαστικά ακολουθούν τη συμβουλή του υπουργού Υγείας Ρομπέρτο Σπεράντσα, ο οποίος τους ζήτησε να μην ακυρώσουν τις προσπάθειες για τον περιορισμό της διάδοσης του ιού και να κάνουν ακόμη λίγη υπομονή.

Θεόδωρος Ανδρεάδης Συγγελλάκης, Ρώμη

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ