Η Ιταλία επιμένει στη νέα σκληρή γραμμή της για το μεταναστευτικό, αλλά ζητά συγχρόνως και ευρωπαϊκή επίλυση του προβλήματος. Συνεχίζονται οι μεταναστευτικές ροές.«Η αντίδραση της Γαλλίας κατά της χώρας μου είναι αδικαιολόγητη. Το Παρίσι υιοθέτησε την στάση αυτή κατά της Ιταλίας, έστω και αν εμείς από την αρχή του χρόνου, δεχθήκαμε σχεδόν 90.000 μετανάστες», τόνισε σήμερα η Τζόρτζια Μελόνι.

Η αναφορά της αφορά τη δήλωση του Γάλλου υπουργού Εσωτερικών, ο οποίος κάλεσε όλες τις χώρες της Ένωσης να μπλοκάρουν τις μετεγκαταστάσεις προσφύγων από την Ιταλία. Η δήλωσή του αυτή έγινε μετά την απόφαση του Παρισιού, να δεχθεί τους 234 μετανάστες του πλοίου Ocean Viking, στους οποίους η Ιταλία δεν πρόσφερε ασφαλές λιμάνι.

«Όλα τα πλοία των ΜΚΟ έρχονται στην Ιταλία. Δεν γίνεται να είμαστε το μόνο λιμάνι της Ευρώπης για τους μετανάστες που φθάνουν από την Αφρική», απάντησε η Μελόνι. Και πρόσθεσε ότι η Ιταλία, η Ελλάδα, η Ισπανία και η Μάλτα δεν μπορούν να τσακώνονται διαρκώς με τις υπόλοιπες χώρες μέλη της ΕΕ για το μεταναστευτικό και το προσφυγικό.

Χρειάζεται ευρωπαϊκή πρωτοβουλία

«Η κατάσταση δεν μπορεί πλέον να αντιμετωπιστεί όπως στο παρελθόν, έως τώρα οι μετεγκαταστάσεις δεν λειτούργησαν. Ζητώ μια ευρωπαϊκή λύση διότι πρέπει να γίνει και πάλι σαφές, ότι όλες οι χώρες έχουν τα ίδια δικαιώματα», τόνισε η Ιταλίδα πρωθυπουργός. Τάχθηκε, δε, υπέρ μιας αναλυτικής συζήτησης «η οποία να οδηγήσει σε μια ευρωπαϊκή πρωτοβουλία». «Πρέπει να μιλήσουμε για να μπορέσουμε να βρούμε τις αναγκαίες λύσεις», είπε χαρακτηριστικά η Τζόρτζια Μελόνι.

Η επικεφαλής της ιταλικής κυβέρνησης πάντως τόνισε ότι «δεν πιστεύει πως η Ευρώπη θα αναλάβει σκληρές πρωτοβουλίες κατά της Ιταλίας», επειδή δεν δέχθηκε τους διασωθέντες του πλοίου Ocean Viking.

Στο μεταξύ, στην Ιταλία συνεχίζουν να αποβιβάζονται μετανάστες και πρόσφυγες που φθάνουν με μικρά πλοιάρια, τα οποία δεν ανήκουν σε μη κυβερνητικούς οργανισμούς. Όπως υπογράμμισε η ίδια η Μελόνι, μέσα σε μια ημέρα, οι αφίξεις των «απελπισμένων της θάλασσας» στις ιταλικές ακτές ξεπέρασαν τις εξακόσιες.

Θεόδωρος Ανδρεάδης Συγγελλάκης, Ρώμη

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ