Στο πλαίσιο της κοινοβουλευτικής έρευνας «Κορωνοϊός: Διδάγματα» ο πρώην στενός συνεργάτης του Μπόρις Τζόνσον επέρριψε ανικανότητα στη κυβέρνηση.Για πολλές ώρες ο πρώην κορυφαίος σύμβουλος του πρωθυπουργού Ντόμινικ Κάμινγκς κατέθετε σε κοινή συνεδρίαση δυο εξεταστικών κοινοβουλευτικών επιτροπών. Πάνω από 20 βουλευτές από την Επιτροπή Επιστήμης και Τεχνολογίας και την Επιτροπή Υγείας και Κοινωνικής Περίθαλψης στο πλαίσιο της έρευνας «Κορωνοϊός: Διδάγματα» (Coronavirus: lessons learnt) ζήτησαν εξηγήσεις και αποδείξεις από τον Ντόμινικ Κάμινγκς αναφορικά με τέσσερις τομείς: τις πρώτες μέρες διαχείρισης της πανδημίας, το σύστημα εντοπισμού και ιχνηλάτησης (NHS Test and Trace), το εμβολιαστικό πρόγραμμα και τα δυο λοκντάουν, φθινοπώρου και χειμώνα.

Το ενδιαφέρον όλων ήταν και είναι στα στοιχεία που έδωσε ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι ξεκίνησε την ομιλία του με την παραδοχή ότι «η κυβέρνηση απέτυχε πλήρως την ώρα που ο κόσμος την είχε περισσότερο ανάγκη».

Ο ίδιος ζήτησε προσωπικά συγγνώμη στις οικογένειες που έχασαν τους ανθρώπους τους λόγω της πανδημίας, καθώς είναι γνωστό ότι το Ηνωμένο Βασίλειο είναι πέμπτο στον παγκόσμιο κατάλογο με 127.739 θύματα μέχρι στιγμής.

Κατηγορίες για απουσία σχεδίου

Ο Ντόμινικ Κάμινγκς παρουσίασε μια κατάσταση απόλυτου χάους και αποδιοργάνωσης της κυβέρνησης με κύριο υπαίτιο τον Μπόρις Τζόνσον. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου κανείς στην κυβέρνηση δεν είχε την «αίσθηση του κατεπείγοντος», ενώ εκείνος από το πρώτο κιόλας μισό του Ιανουαρίου του 2020 είχε ζητήσει από τον πρωθυπουργό να σχεδιάσουν ένα σχέδιο δράσης απέναντι στην επερχόμενη πανδημία.

Ανέφερε χαρακτηριστικά ότι έδειξε ακόμα και εικόνες από την Ιταλία για να τον πείσει για την κρισιμότητα της κατάστασης όμως ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον αδιαφόρησε, υποτίμησε την πανδημία και την παρομοίασε με τη γρίπη των χοίρων.

Σύμφωνα με τον ίδιο πίεζε συνεχώς τον πρωθυπουργό και τον Υπουργό Υγείας Ματ Χάνκοκ να οδηγήσουν το Ηνωμένο Βασίλειο σε λοκντάουν όμως ακόμα και το Επιστημονικό Συμβούλιο Διαχείρισης Κρίσεων (SAGE) μέχρι τις 12 Μαρτίου θεωρούσε «αδύνατη» την εφαρμογή του. Τελικά το πρώτο λοκντάουν της χώρας μπήκε σε εφαρμογή στις 23 Μαρτίου με πάνω από 2.000 κρούσματα εκείνη την ημέρα και 186 νεκρούς.

«15 με 20 λόγοι απόλυσης»

Αίσθηση έχει προκαλέσει και η επίθεση του Κάμινγκς προς το πρόσωπο του Υπουργού Υγείας Ματ Χάνκοκ, για τον οποίο είπε ότι υπάρχουν «15 με 20 λόγοι για τους οποίους θα έπρεπε να είχε απολυθεί». Μεταξύ άλλων τον κατηγόρησε ότι έδινε ψεύτικα στοιχεία στις συνεδριάσεις για τον κορωνοϊό αλλά και ότι καθυστερούσε επίτηδες την ανάπτυξη του Test and Trace για να εξυπηρετήσει προσωπικά του πολιτικά συμφέροντα. Ο Κάμινγκς μάλιστα είπε στον Τζόνσον, «αν δεν απολυθεί ο Χάνκοκ θα θρηνήσουμε πολύ κόσμο».

Η επιτροπή ζήτησε εξηγήσεις από Ντόμινικ Κάμινγκς και για το ταξίδι που έκανε με την οικογένειά του τη στιγμή που απαγορευόταν κατά τη διάρκεια του πρώτου λοκντάουν με τον ίδιο να υποστηρίζει ότι έγινε καθαρά για λόγους ασφαλείας της οικογένειάς του, η οποία εκείνο το διάστημα δέχονταν απειλές. Εκείνο το ανοιξιάτικο ταξίδι, θεωρείται και η αρχή του τέλους της σχέσης του αρχιτέκτονα του Brexit Ντόμινικ Κάμινγκς με τον πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον που κατέληξε τελικά στην απόλυση του πρώτου τον Νοέμβριο του 2020.

Παρόλα αυτά και όσο και αν η κυβέρνηση προσπάθησε να υποβαθμίσει τη σημερινή εμφάνιση του Κάμινγκς και γενικότερα τους ισχυρισμούς του, που εντάθηκαν τον τελευταίο μήνα ήδη σήμερα στην προγραμματισμένη «ώρα του πρωθυπουργού» ο Μπόρις Τζόνσον δέχτηκε σφοδρές πιέσεις και ερωτήσεις από την αντιπολίτευση για τις αποκαλύψεις του πρώην συνεργάτη του.

Ζωή Κατζαγιαννάκη, Λονδίνο

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ