Σε δήλωση του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Κάρολου Παπούλια μετά τη παρέλαση στη Θεσσαλονίκη, τονίζονται τα εξής:

Γιορτάζουμε σήμερα μια μεγάλη επέτειο, μια πολύ σημαντική επέτειο: Τιμάμε σήμερα τους νεκρούς αυτής της μεγάλης μάχης του ελληνικού λαού εναντίον της χολέρας του ιταλικού φασισμού το 1940. Ήταν η πρώτη αντιφασιστική νίκη της Ευρώπης που αφύπνισε την τότε Ευρώπη που κοιμόταν μέσα στους συμβιβασμούς του Μονάχου του 1938. Και η Ελλάδα ήταν προμαχούσα, όπως πάντοτε, σε όλους τους αγώνες για την ελευθερία και τα ανθρώπινα ιδανικά.

Αυτά δεν πρέπει να τα ξεχνά η σημερινή Ευρώπη. Ο ελληνικός λαός έδωσε τότε το αίμα του και ό,τι μπορούσε να δώσει. Και σήμερα έδωσε αυτό που μπορούσε για να ξεπεραστεί η κρίση. Και αυτό πρέπει να εκτιμηθεί από την Ευρώπη. Δεν μπορεί ο ελληνικός λαός να δώσει κάτι περισσότερο. Αυτό που έπρεπε να δώσει το έδωσε. Αυτό είναι το μήνυμά μας. Και μην νομίσουν ότι μπορεί να υποκύψουμε σε εκβιασμούς. Ποτέ ο ελληνικός λαός δεν υπέκυψε σε εκβιασμούς. Χρόνια πολλά γι’αυτή τη μεγάλη μέρα.

Δήλωση του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Κάρολου Παπούλια στα εγκαίνια της έκθεσης “Το 1940 έτσι πολεμήσαμε”

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ.Κάρολος Παπούλιας εγκαινίασε στις, 27.10.2013, στο Διοικητήριο, στη Θεσσαλονίκη, Έκθεση με θέμα ‘Το 1940 έτσι πολεμήσαμε’. Στη συνέχεια ξεναγήθηκε στο χώρο της Εκθέσεως και αποχωρώντας, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Πέρα από τη συγκίνηση, μια θύμιση σ’ένα ιστορικό γεγονός που ξεπερνάει τον άνθρωπο. Όταν μιλάμε για ηρωϊσμό φαίνεται ότι αυτό εδώ το Μουσείο αναδεικνύει ακριβώς εκείνες τις ημέρες. Και τα μηνύματα είναι εξαιρετικά σύγχρονα.
Αυτό που με κάνει να είμαι αισιόδοξος ότι θα ξεπεράσουμε την κρίση είναι ότι στο μυαλό μου τοποθετώ τη μάχη που δίνει ο ελληνικός λαός, στις δύσκολες μάχες που έδωσε τότε και ήταν νικηφόρες.»

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ