Τι γίνεται με το τουρκικό γυναικείο ποδόσφαιρο; Για πολύ καιρό το άθλημα αγνοήθηκε, αλλά αυτό σταδιακά αλλάζει. Οι αθλήτριες απαιτούν περισσότερη αναγνώριση στις ίδιες και το άθλημα.Πριν από τρία χρόνια, η Νέσλα Γκιουνγκέρ ήταν υπεύθυνη για την επιλογή κοριτσιών κάτω των 15 ετών. Σήμερα είναι προπονήτρια της τουρκικής εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου γυναικών και ξέρει πολύ κάλα πόσο μικρές είναι οι πιθανότητές των κοριτσιών να διακριθούν στο διεθνές στερέωμα. «Η Γερμανία είναι το σχολείο, το σημείο αναφοράς στο γυναικείο ποδόσφαιρο, μια πολύ σημαντική ομάδα. Θα προσπαθήσουμε να κάνουμε ό,τι μπορούμε»… λέει σε συνέντευξή της σε ένα αθλητικό κανάλι. Οι παίκτριές της μπορούν να κάνουν πολλά, αλλά το γυναικείο ποδόσφαιρο δεν είναι βέβαια τόσο δημοφιλές στην Τουρκία, όσο στη Γερμανία.

«Είμαστε ακόμα στην αρχή, αλλά κάθε βήμα που κάνουμε μας πηγαίνει παραπέρα. Θα ήθελα κάθε κορίτσι στην Τουρκία να μάθει ποδόσφαιρο και να έχει εύκολη πρόσβαση σε αυτό», συμπληρώνει.

Οι δυσκολίες στην καθημερινότητα

Ωστόσο μέχρι τώρα η πρόσβαση στο ποδόσφαιρο για τα κορίτσια στην Τουρκία δεν ήταν εύκολη. Μερικές φορές υπάρχουν θρησκευτικά εμπόδια, διότι οι αυστηροί μουσουλμάνοι γονείς απαγορεύουν στις κόρες τους να αθλούνται, φορώντας σορτσάκια. Επιπλέον, το ποδόσφαιρο δεν είναι πολύ ούτως ή άλλως διαδεδομένο στις γυναίκες. Ως εκ τούτου, πολλά κορίτσια για να προπονηθούν πρέπει να διανύσουν μεγάλες αποστάσεις. Η Τουρκική Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου TFF πρέπει να εργαστεί πάνω σε αυτό, δήλωσε η διεθνής παίκτρια Ντιντέμ Καραγκέντς σε μια εκδήλωση χορηγών:

«Όσο περισσότερη υποστήριξη έχουμε, τόσο καλύτερα είναι. Μια γυναικεία ομάδα ποδοσφαίρου στην πόλη σας, στην περιοχή σας, δεν θα αναγκάζει τα κορίτσια να οδηγούν δύο ώρες για να παίξουν ποδόσφαιρο. Κάτι τέτοιο θα άνοιγε το δρόμο στο γυναικείο ποδόσφαιρο».

Ο σύλλογος είναι δραστήριος και διοργανώνει προπονήσεις για νέες, ανερχόμενες παίκτριες στο πρόγραμμα «Κορίτσια – χωριά ποδοσφαίρου» προσφέροντάς τους τη βασική εκπαίδευση στα σχολεία. Το υπουργείο Παιδείας επεξεργάζεται διαγωνισμούς για γυναικείες σχολικές ομάδες. Αλλά δεν είναι μόνο αυτό, λέει η προπονήτρια της εθνικής γυναικών. Η ίδια αγωνίζεται για μεγαλύτερη χρηματοδότηση από την Ομοσπονδία, η οποία πρέπει να λάβει το γυναικείο ποδόσφαιρο εξίσου σοβαρά με το ανδρικό.

Μεγάλα σωματεία στηρίζουν τις γυναικείες ομάδες

Όμως, οι γυναίκες έχουν μεγαλύτρες δυσκολίες στην Ομοσπονδία, γιατί είναι κυρίως οι άνδρες που αποφασίζουν και επομένως έχουν ευκολότερη πρόσβαση στα χρήματα, τονίζει.

«Είναι πιο δύσκολο για εμάς να επιβληθούμε, παρά για τους άνδρες. Είναι περισσότεροι και μοιράζονται ένα μεγάλο κομμάτι της πίτας και θέλουν πάντα περισσότερα». Η Γκιουνγκέρ καλεί τους συλλόγους να δημιουργήσουν και να προωθήσουν γυναικεία τμήματα. Κάποιοι μεγάλοι επαγγελματικοί σύλλογοι το έχουν ήδη κάνει, για παράδειγμα η Μπεσίκτας της Κωνσταντινούπολης. Στο σύλλογο αυτό ανήκει και η διεθνής Ντιντέμ Καραγκέντς. Πιστεύει, ωστόσο, ότι η αποδοχή του γυναικείου ποδοσφαίρου στην Τουρκία συνολικά αυξάνεται: «Γίνεται όλο και πιο φυσιολογικό να λέει μια γυναίκα ότι παίζει ποδόσφαιρο. Και μέσα από τις μεγάλες διεθνείς διοργανώσεις, τα ονόματα των ποδοσφαιριστριών γίνονται όλο και πιο γνωστά. Αυτό είναι προφανώς ένα πλεονέκτημα για εμάς», καταλήγει.

Ούβε Λυμπ

Επιμέλεια: Μαρία Ρηγούτσου

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ