Η τροποποίηση του Νόμου 5737/2008 περί Μειονοτικών Ευαγών Ιδρυμάτων, η οποία δημοσιεύθηκε στις 28 Αυγούστου 2011, προβλέπει βελτιώσεις στη διαδικασία επιστροφής της ακίνητης περιουσίας των Ιδρυμάτων που δηλώθηκαν στην καταγραφή του 1936, αφήνοντας όμως ανοικτές πολλές εκκρεμότητες, λόγω της σκοπίμως ασαφούς διατύπωσης.

Ο Σύλλογος Κωνσταντινουπολιτών, έχοντας απόλυτη επίγνωση της αδήριτης τουρκικής πραγματικότητας, θεωρεί ότι αυτή η εξέλιξη αποτελεί κίνηση εντυπωσιασμού της διεθνούς κοινής γνώμης και προπέτασμα καπνού για τις βλέψεις της τουρκικής πολιτικής στον ευρύτερο χώρο της Ανατολικής Μεσογείου και των Βαλκανίων.

Οι αλλεπάλληλες καταδικαστικές αποφάσεις, ψηφίσματα και ετήσιες αναφορές διεθνών οργανισμών σχετικά με τη παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της θρησκευτικής ελευθερίας εκ μέρους της Τουρκίας, όπως πολύ πρόσφατα της Ετήσιας Έκθεσης 2011 της Κυβερνητικής Επιτροπής των Η.Π.Α. για τις Θρησκευτικές Ελευθερίες (U.S. Committee on International Religious Freedom –USCIRF), του Ψηφίσματος 306 της Βουλής των Αντιπροσώπων του Αμερικανικού Κογκρέσου (House of Representatives) στις 15 Ιουνίου 2011, της Ετήσιας Έκθεσης 2010 της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Ψηφίσματος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την Πρόοδο της Τουρκίας, καταδεικνύουν περίτρανα ότι η Τουρκία απέχει σημαντικά από την αποκατάσταση των τρομερών αδικιών που έχουν διαπραχθεί σε βάρος των Μειονοτήτων στη χώρα αυτή. .

Δυστυχώς και σήμερα με την εξέλιξη αυτή, η συσσωρευμένη πικρή εμπειρία δεκαετιών δεν αφήνει πολλά περιθώρια για αισιοδοξία.

Καλούμε την Τουρκική Κυβέρνηση να σεβαστεί και να εφαρμόσει άμεσα, αποτελεσματικά και χωρίς περιορισμούς και γραφειοκρατικά εμπόδια όλες ανεξαιρέτως τις Συμβάσεις του Ο.Η.Ε. και των Διεθνών Οργανισμών, για την ριζική αποκατάσταση των κατοχυρωμένων από το διεθνές δίκαιο ανθρωπίνων δικαιωμάτων και θρησκευτικών ελευθεριών των μειονοτήτων.

Καλλιθέα, 01.09.2011

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΙΤΩΝ
Έτος Ιδρύσεως 1928
Δημοσθένους 117, 176 72 Καλλιθέα
Τηλ.: 2109517072 Φαξ: 2109598967
www.cpolitan.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ