Σχεδόν όλοι οι ειδικοί ήταν σύμφωνοι ότι ο Τραμπ δεν είχε πιθανότητα εκλογής το 2016. Ο Άλαν Λίχτμαν είχε ωστόσο διαφορετική άποψη. Για το νέο χρόνο ο ειδικός προβλέπει πρόταση μομφής καθώς και καθαίρεση του προέδρου.Θα αλλάξει συμπεριφορά ο Ντόναλντ Τραμπ το 2019; Μάλλον όχι. Θα διαφοροποιήσει την πολιτική του; Το ενδεχόμενο αυτό μοιάζει απίθανο. Μήπως η Βουλή των Αντιπροσώπων, που ελέγχεται πλέον από τους Δημοκρατικούς στηριζόμενη σε στοιχεία του ειδικού εισαγγελέα Ρόμπερτ Μίλερ, ο οποίος διερευνά την ανάμειξη της Ρωσίας στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές, δρομολογήσει πρόταση μομφής εναντίον του Ντόναλντ Τραμπ; «Θεωρώ πολύ πιθανό ένα τέτοιο σενάριο», εκτικά ο Άλαν Λίχτμαν πολιτικός επιστήμονας και ιστορικός στο Αμερικανικό Πανεπιστήμιο στη Ουάσιγκτον.

Ο αμερικανός ειδικός, ο οποίος προέβλεψε την έκβαση όλων των προεδρικών εκλογών τα τελευταία 30 χρόνια έγινε διάσημος όταν το 2016, νωρίτερα από κάθε άλλο, προέβλεψε τη νίκη του Ντόναλντ Τραμπ στις προεδρικές εκλογές. Ο Άλαν Λίχτμαν είναι πεπεισμένος ότι από το νέο έτος και μέχρι το τέλος της θητείας του ο πρόεδρος Τραμπ θα δίνει μάχη για να παραμείνει στην εξουσία. Εν τέλει όμως το πιθανότερο είναι ότι θα χάσει αυτό τον αγώνα.

Μέχρι τις ενδιάμεσες εκλογές στις ΗΠΑ ο πρόεδρος Τραμπ είχε τη στήριξη του Αμερικανικού Κογκρέσου, στο οποίο οι Ρεπουμπλικανοί διέθεταν πλειοψηφία. Οι Δημοκρατικοί κατάφεραν ωστόσο να αποσπάσουν 30 έδρες από τους Ρεπουμπλικανούς στις ενδιάμεσες εκλογές του Νοεμβρίου. Ας σημειωθεί ότι για την έναρξη της διαδικασίας για πρόταση μομφής απαιτείται απόλυτη πλειοψηφία (το ήμισυ του συνόλου των μελών του Κονγκρέσου συν μια ψήφος). Για μεγάλο χρονικό διάστημα το σενάριο καθαίρεσης του προέδρου ήταν απλά θεωρητικό. Αυτό ωστόσο δεν αποκλείεται να γίνει πράξη μέσα στο επόμενο διάστημα.

«Οι Ρεπουμπλικανοί δεν είναι αφοσιωμένοι στον Τραμπ»

Ο Άλαν Λίχτμαν είναι σίγουρος ότι ο ειδικός εισαγγελέας έχει πλήθος πληροφοριών στη διάθεσή του που αποδεικνύουν τη σχέση στενότατων συνεργατών του Ντόναλντ Τραμπ με τη Ρωσία. Γεγονός που σημαίνει με άλλα λόγια ότι οι προεδρικές εκλογές του 2016 χειραγωγήθηκαν και ότι η δημοκρατία στις ΗΠΑ δέχθηκε σημαντικό πλήγμα. «Δεν μπορώ να φανταστώ ότι ο Ρόμπερτ Μίλερ καταβάλλει τόσο σημαντική προσπάθεια χωρίς να προκύψει κάτι. Αντίθετα αναμένω σημαντικά αποτελέσματα σε σχέση με την στήριξη του Κρεμλίνου υπέρ της προεκλογικής εκστρατείας του Ντόναλντ Τραμπ.

Ο αμερικανός ειδικός είναι πεπεισμένος ότι μέσα στο 2019 δεν θα ξεκινήσει μόνο διαδικασία πρότασης μομφής σε βάρος του προέδρου. Θεωρεί πολύ πιθανή ακόμα και μια καθαίρεση του Ντόναλντ Τραμπ, παρά τις διαφορετικές εκτιμήσεις πολλών ειδικών. Για να φθάσουμε ωστόσο εκεί απαιτείται πλειοψηφία δύο τρίτων στην Γερουσία, η οποία παρά τις απώλειες βρίσκεται ακόμη σήμερα υπό ρεπουμπλικανικό έλεγχο.

«Το σενάριο δεν είναι τόσο απίθανο όσο φαίνεται εκ πρώτης όψεως. Για να μην υποστούν καθίζηση στις εκλογές για την προεδρία και το Κογκρέσο πολλοί Ρεπουμπλικανοί θα γυρίσουν την πλάτη στον Τραμπ», δηλώνει ο Άλεν Λίχτμαν και υπογραμμίζει: «Οι Ρεπουμπλικανοί δεν είναι αφοσιωμένοι στον πρόεδρο Τραμπ. Μπροστά στο φόβο μιας σημαντικής απώλειας ψήφων είναι έτοιμοι να θυσιάσουν τον Ντόναλντ Τραμπ αν θεωρούν ότι ευθύνεται για τις κακές εξελίξεις».

Μίχαελ Κνίγκε

Επιμέλεια: Στέφανος Γεωργακόπουλος

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ