Η κατάσταση στις πληγείσες περιοχές είναι δραματική. Όπως και πολλές άλλες χώρες, έτσι και η Γερμανία στέλνει ομάδες διάσωσης και ειδικό εξοπλισμό στην Τουρκία.Ώρα με την ώρα αυξάνονται τα θύματα του σεισμού στα σύνορα Τουρκίας-Συρίας. Οι νεκροί υπολογίζονται σε πάνω από 5.000, οι τραυματίες ξεπερνούν τους 23.500, ενώ την ίδια ώρα τα σωστικά συνεργεία μιλούν για σημαντικό αριθμό εγκλωβισμένων. Πολλές χώρες εξέφρασαν την αλληλεγγύη τους στην Τουρκία, στέλνοντας άμεσα βοήθεια. Ανάμεσα σε αυτές είναι και η Γερμανία.

H γερμανική υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας THW μεταφέρει στις πληγείσες περιοχές γεννήτριες, σκηνές και κουβέρτες, ανακοίνωσε η γερμανίδα υπουργός Εσωτερικών Νάνσι Φέζερ: «Θα βοηθήσουμε την Τουρκία όπου μπορούμε μέσω την υπηρεσίας Πολιτικής Προστασίας. Βρίσκονται ήδη καθ΄ οδόν γεννήτριες, σκηνές και είδη πρώτης ανάγκης. Παράλληλα στέλνουμε διασωστικές ομάδες, που δρουν σε διάφορα σημεία της γης, στην Τουρκία. Βρισκόμαστε σε συντονισμό με τις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ. Η διαδικασία χορήγησης βοήθειας της ΕΕ προβλέπει και οικονομική στήριξη, την οποία χρειάζεται άμεσα η Τουρκία. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι στις πληγείσες περιοχές επικρατούν κακές καιρικές συνθήκες. Επικρατεί τσουχτερό κρύο. Κατά συνέπεια θα πρέπει να βοηθήσουμε άμεσα όλους αυτούς που αναζητούν στέγη».

Μάχη με το χρόνο δίνουν τα σωστικά συνεργεία

Τη νύχτα αναχώρησε από το αεροδρόμιο της Κολωνίας προς την Τουρκία ομάδα 50 ατόμων της οργάνωσης αρωγής I.S.A.R. (International Search-and-Rescue), εξειδικευμένης στον εντοπισμό εγκλωβισμένων. Οι ειδικοί έχουν μαζί τους εκπαιδευμένα σκυλιά, αλλά και τεχνικό εξοπλισμό, όπως γεώφωνα, με τα οποία μπορούν να εντοπιστούν επιζώντες σε μεγάλο βάθος.

«Ο χρόνος είναι εναντίον μας σε αυτές τις επιχειρήσεις διάσωσης. Πρέπει επομένως να κινηθούμε γρήγορα» δηλώνει ο εκπρόσωπος της ομάδας I.S.A.R. Πέτερ Γιάνζεν. «Πρέπει να είμαστε σε θέση να συντηρήσουμε τους εαυτούς μας, αλλά και άλλους για δέκα ημέρες. Θα πρέπει επομένως να έχουμε όχι μόνο εξοπλισμό διάσωσης και περίθαλψης, αλλά και σκηνές για να μείνουμε. Μεταφέρουμε επίσης μια ολόκληρη κουζίνα, φαγητό, κούνιες, θερμάστρες, κουβέρτες, ακόμα και γλυκά, τα οποία βοηθούν όσους πάσχουν από τον λεγόμενο "πυρετό καμπίνας", αντιμετωπίζουν δηλαδή τις επιπτώσεις του εγκλεισμού. Οι δυνάμεις μας έχουν μπροστά τους πολλές και δύσκολες μέρες».

Στέφανος Γεωργακόπουλος (dpa, APTV)

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ